Kauno Mikalojaus Konstantino Čiurlionio muziejuje B. Fedaravičienė nuo 47 metų ne darbo metu tyrinėjo Čiurlionio palikimą. Surinktą medžiagą ji paliko muziejui. Dabar ji kaltina muziejų, kad be jos žinios atidavė medžiagą leidyklai. Knyga „Čiurlionis. Paveikslai. Eskizai. Mintys“ buvo išleista lietuvių, anglų ir vokiečių kalbomis. Dėl šių knygų autorei jau pavyko prisiteisti 200 tūkstančių. Po kelerių metų be autorės žinios pasirodė knyga rusų kalba, tad 96-erių metų moteris vėl pasiskundė teismui.

“Pripažinta Birutė Fedaravičienė autore, tai, kad pačiame leidinyje ji įrašyta kaip autorė ir nesudarius su ja autorinės sutarties natūralu, kad tai yra vagystė”, - sako advokatas Albertas Bandžius.

M. K. Čiurlionio muziejaus direktorius sako, kad Fedaravičienės norai prasilenkia su realybe.

“Ten kolektyvas žmonių rašė ir žmonėms patinka uzurpuoti daugiau teisių, nei jie turi ir jau kiek metų kovojame, pirma laida albumo 97 metais išėjo. Ji susirinko susišlavė pinigus jau pirmai, buvo trim kalbos išleista, tada nusunkė virš 200 tūkstančių. Čia šiaip albumas Čiurlionio, ne Fedaravičienės poezijos knyga. Prie Čiurlionio visoks brudas limpa, ko tik tai nėra”, - sakė telefonu Osvaldas Daugelis, M. K. Čiurlionio muziejaus direktorius.

B. Fedaravičienė prieš kelerius metus už be jos žinios išleistus leidinius, iš muziejaus, leidyklos ir kultūros ministerijos bandė prisiteisti 10 mln. litų. Teismas priteisė 50 kartų mažiau.