Šventės metu svečiai skanavo europietiškų ir tradicinių angliškų patiekalų. Indiška virtuvė padės atskleisti Britų salų daugiakultūriškumą. Susirinkusieji vaišinosi anglišku alumi, škotišku viskiu, vasarišku agurkais ir mėtomis pagardintu britų gėrimu „Pimms“ bei vieninteliu Bekingemo rūmams tiekiamu konjaku – „Hine“.

Renginio svečius Škotijos kalniečių dūdmaišio melodijomis pasitiko du karališkojo Škotijos pulko kapralai James Muir ir Charles MacLean.

Vakaro šventišką atmosferą kūrė Lietuvos Kariuomenės orkestras.

Apie karalienę ir jos gimtadienius

Jos Didenybė karalienė Elizabeth II į sostą įžengė 1952 m. vasario 6 d., o jos karūnavimo ceremonija įvyko 1953 m. birželio 2 d.

Karalienė Elizabeth II–ilgiausiai valdanti Jungtinės Karalystės monarchė, kuri pasiryžo taranauti šaliai gerokai prieš įžengadama į sostą.

Būdama 18 metų, ji tapo pirmąja karališkosios šeimos moterimi, prisijungusia prie Didžiosios Britanijos ginkluotojų pajėgų moterų pagalbinės teritorinės tarnybos (angl. Auxiliary Territorial Service), kurioje mokėsi vairuotojos ir mechanikės specialybių.

O būdama vos 21 metų ji tiesioginiame eteryje kreipėsi išskirtine ir tvirta kalba iš Keiptauno, sakydama: „Visas mano gyvenimas, ar jis būtų ilgas ar trumpas, bus skirtas tarnauti jums“.
Švenčiant Jos Didenybės 90- ąjį gimtadienį, Jungtinėje Karalystėje šie žodžiai yra prisimenami ir šiandien.

Jos Didenybė karalienė Elizabeth II švenčia du gimtadienius: jos tikroji gimimo diena yra balandžio 21- oji, o oficialųjį ji švenčia vieną birželio šeštadienių, kai oras jau yra palankus po atviru dangum vystančioms ceremonijoms ir paradams. Britanijos diplomatinės atstovybės visame pasaulyje šventei turi teisę pasirinkti bet kurią birželio dieną.

Nuo 1748 m. monarcho gimtadienis pažymimas iškilminga Vėliavų pagerbimo ceremonija. Ceremonijai prasidėjus, karalienė , lydima karališkosios kavalerijos, išvyksta iš Bekingemo rūmų ir Mall gatve važiuoja į Raitosios gvardijos būstinę. Karalienė asmeniškai priima garbės sargybos pasveikinimą, po to apeina maždaug 500 gvardiečių rikiuotę.

Grįžusi į rūmus, Jos Didenybė kartu su šeimos nariais išeina į balkoną pasigrožėti karališkųjų oro pajėgų jos garbei atliekamu skrydžiu virš Londono centro.

Visą apie keturias valandas trunkančią ceremoniją tiesiogiai transliuoja Jungtinės Karalystės nacionalinė televizija BBC.

Tikimasi, kad šį savaitgalį (birželio 10 – 12 d.) Jungtinėje Karalystėje karalienės gimtadienį švęs iki 10 milijonų žmonių.

Penktadienį karalienė ir Edinburgo Hercogas dalyvaus nacionalinėse padėkos pamaldose Šv. Pauliaus katedroje Londone. Šeštadienį Jos Didenybė, lydima karališkosios šeimos narių, dalyvaus karalienės gimtadienio parade, o sekmadienį - Globėjo pietų priėmime (angl. Patron‘s lunch). Nuo 1952 m. Jos Didenybė globoja daugiau nei 600 organizacijų Jungtinėje Karalystėje ir Britų Sandraugos šalyse.

Šalyje taip pat vyks ir gatvės šventės. Gatvės šventės yra ilgaamžė britų tradicija, kuomet bendruomenės susibūrimuose pažymimos svarbios nacionalinės sukaktys. Visuomenė galės mėgautis festivalio atmosfera šalia Bekingemo rūmų esančiuose parkuose – Žaliajame (angl. Green) ir Švento Džeimso (angl. Saint James).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)