Į „Scanoramos“ uždarymą susirinkusius svečius tradiciškai sveikino festivalio vadovė Gražina Arlickaitė. „Norėčiau, kad mūsų atsisveikinimą lydėtų ne lengva liūdesio gaida, o kitų susitikimų laukimo džiaugsmas – „Scanorama“ kelia sparnus ir iškeliauja į kitus miestus. Noriu tikėti, jog šios dienos jums buvo dosnios įsimintinų pažinčių, susitikimų ir asmeninių atradimų. Linkiu, kad jie tęstųsi mintyse, pokalbiuose ir tolimesniuose kultūriniuose maršrutuose“, – festivalio žiūrovams linkėjo G. Arlickaitė.

Po G. Arlickaitės sveikinimo žodžio sekė viena įdomiausių uždarymo tradicijų – konkursinės programos „Naujasis Baltijos kinas“ apdovanojimų ceremonija. Šioje programoje renkami du nugalėtojai – geriausias Baltijos šalių filmas ir geriausias lietuvių režisieriaus darbas.

Šiemet „Naujojo Baltijos kino“ konkurse varžėsi 14 filmų – 5 lietuviški darbai, 6 estų režisierių filmai ir 3 trumpametražiai iš Latvijos. Konkurso laureatus rinko kompetentinga tarptautinė žiuri: žiuri pirmininkas – kino kritikas Neilas Youngas, rašantis kino apžvalgas tokiems leidiniams kaip „The Hollywood Reporter“, viena įtakingiausių ir svarbiausių Norvegijos kino režisierių bei scenarisčių Anja Breien ir Liubeko Šiaurės šalių kino dienų meno vadovė Linde Fröhlich.

Šiais metais geriausiu programos trumpametražiu filmu buvo išrinktas Austėjos Urbaitės filmas „Tiltai“. Tai pirmas kartas „Naujojo Baltijos kino“ konkurso istorijoje, kai geriausiu Baltijos šalių trumpametražiu filmu tampa darbas iš Lietuvos. Už 26 minučių istoriją apie bandymą rasti tiltą tarp žmonių A. Urbaitė buvo apdovanota 10 000 eurų vertės kino aparatūros nuomos paslaugomis būsimam kino projektui. Šį prizą laureatei įsteigė „Vilniaus kino klasteris“.

Sekmadienis jaunai Lietuvos režisierei tapo triumfo vakaru, nes jos filmas „Tiltai“ buvo pripažintas ir geriausiu lietuvišku trumpametražiu filmu. A. Urbaitei buvo įteiktas dar vienas – šįkart 3 000 eurų vertės piniginis prizas, kurį įsteigė audiovizualinių autorių teisių asociacija „Avaka“.

Specialiais paminėjimais buvo įvertinti ir latvių režisieriaus Valērijaus Oļehno filmas „Pa Pa“ bei esto Ivano Pavljutskovo darbas „Ta vienintelė“.

Uždarymo ceremoniją vainikavo islandų režisieriaus Rúnaro Rúnarssono filmas „Žvirbliai“. Istorija apie vienišą paauglį, kuris priverstas palikti namus didmiestyje ir keltis į atokų Islandijos kaimelį, buvo pristatyta Toronto kino festivalyje, o Tarptautiniame San Sebastiano kino festivalyje laimėjo „Auksinės kriauklės“ apdovanojimą. Tai ne pirmasis režisieriaus R. Rúnarssono darbas „Scanoramoje“ – prieš kelis metus festivalyje buvo rodytas jo filmas „Vulkanas“, kuris buvo pristatytas ir Kanų kino festivalio programoje „Dvi režisierių savaitės“.

Paskelbus „Scanoramos“ uždarymą Vilniuje, festivalis tęsiasi kituose miestuose. Iki lapkričio 22 d. „Scanorama“ vyks Kaune, iki lapkričio 19 d. – Klaipėdoje, o Šiauliuose „Scanorama“ viešės lapkričio 19 –22 d.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ dar kelias dienas džiugins ir vilniečius. Šiandien ir rytoj, lapkričio 16 –17 d., Vilniuje vyks populiariausių šių metų filmų kartojimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)