„GYVENTI“ („Living“) (2022)

Tikrai nė kiek neperdedu, tik pasirodžius šiam filmui, kino kritikai ir žiūrovai apipylė jį liaupsėmis ir pagyromis. Tinklalapyje „Rotten Tomatoes“, kuriame yra skelbiamos visos karščiausios kino naujienos ir apžvalgos, šis filmas šiuo metu vis dar yra vertinamas net 96% iš 100% galimų. Blogų atsiliepimų tiesiog nėra.

Daugelis šių nuopelnų, be abejo, tenka Nobelio premijos laureatui, rašytojui Kazuo Ishiguro, parašiusiam šio filmo scenarijų bei už tai nominuotam JAV kino meno ir mokslo akademijos nominacijai, tačiau, patys didžiausi nuopelnai ir pirmoji „Oskaro“ nominacija tenka šioje juostoje pagrindinį vaidmenį atlikusiam legendiniam britų aktoriui Bill Nighy.

Gyvenimo rolę suvaidinęs aktorius užburs savo meistriška vaidyba, o filmo siužetas taip giliai jus palies, kad dar ilgai po šio filmo pagausite save apie jį galvojant.

Jei kartais pamąstote, kur gi yra viso mūsų gyvenimo prasmė, galbūt, šis filmas padės rasti atsakymus į šiuos filosofinius klausimus. Tikrai baltai pavydžiu žiūrovams, kurie dar neturėjo progos pažiūrėti šios, festivalyje „Kino Pavasaris“ pristatytos, melancholiškos dramos. Nieko nebelaukite ir pasirinkite šį filmą vasariškam kino vakarui.

„GYVENTI“

„PO SAULĖS“ („Aftersun“) (2022)

Visko gali būti, kad airis Paul Mescal jums jau yra kažkur matytas. Milžiniško populiarumo po kultinio serialo „Normalūs žmonės“ sulaukęs aktorius šiuo metu tikrai maudosi šlovės spinduliuose. Kaip ne kaip, net pats legendinis režisierius Ridley Scottas šį jaunosios kartos aktorių pasikvietė suvaidinti filmo „Gladiatorius“ tęsinyje. Tokie pasiūlymai tikrai ant kelio daugeliui nesimėto.

Viena iš šios užtarnautos sėkmės priežasčių yra ir filmas „Po saulės“, kuriame suvaidinęs pagrindinę rolę aktorius gavo gan netikėtą, tačiau absoliučiai užsitarnautą „Oskaro“ nominaciją.

Šioje dramoje P.Mescal vaidina jauną tėtį, išvykusį atostogų su savo dukra į itin paprastą ir kuklų Turkijos kurortą. Taupiai atostogaujantis duetas džiaugiasi buvimu kartu ir smagiai leidžia laiką.
Tik pačioje filmo pabaigoje sužinome, kodėl šios atostogos jiems abiem taps tokios svarbios ir įsimintinos. Tikrai neatskleisiu kuo baigsis šis filmas, tačiau, leisiu sau pasakyti, kad po seanso, gali būti, kad norėsis pažiūrėti jį ir dar kartą, tačiau, jau kitomis akimis.

Beje, būkite įsijungę telefone muzikos atpažinimo programėlę - filme skamba seniai primiršti, tačiau naujai atrasti devyniasdešimtųjų hitai.

„PO SAULĖS“

„BALTASIS LOTUSAS“ („The White Lotus“) (2021-2024)

Tikrai nesumeluosiu pasakius, jog „HBO“ kuria geriausius TV serialus pasaulyje. Šį pavasarį viso pasaulio TV žiūrovai ėjo iš proto dėl serialo „Palikimas“ ir kantrai kas savaitę laukė vis naujos serijos, tačiau, ar pamenate, koks serialas praėjusių metų pabaigoje dominavo televizijų pasaulyje? Matyt, užteks pasakyti tik tiek - žiniasklaidoje nebuvo nė savaitės be pranešimų apie šį kultinį „komplikuotų atostogų“ serialą. Tikrai taip, kalbu apie „Baltajį lotusą“. Net dešimt prestižinių TV apdovanojimų „Emmy“ pelnęs serialas šiuo metu po truputį ruošiasi jau trečiajam savo sezonui, kurio, žinoma, visi gerbėjai laukia su didžiausiu nekantrumu.

O jei kartais, jūs esate sąraše žmonių, kurie dar neturėjo progos peržiūrėti šio legendomis apipinto serialo – ši vasara puiki proga šią nedovanotiną klaidą ištaisyti. Du sezonai ir tik keturiolika serijų jau laukia jūsų šiltais vasaros vakarais.

Seriale sarkastiškai ir itin skaniai pašiepiami turtingų ir privilegijuotų žmonių atostogų įpročiai, kurie tikrai ne visada sulaukdavo tinkamo atpildo. Ar šiame seriale šie turtingi žmonės bus skaudžiai pamokyti? Visko gali būti. Ar jie iš to pasimokys? Klausimas labiau retorinis.

Abiejuose sezonuose čia „pirmu smuiku griežia“ iš lengvos žiūrovų užmaršties grįžusi kultinė amerikiečių aktorė Jennifer Coolidge, kuriai šis serialas padėjo vėl katapultuotis į elitinių aktorių sąrašus. Visgi, laimėta „Emmy“ statulėlė už Tanios vaidmenį šiame seriale tą tik patvirtina. Ar sulauksime šios aktorės ir trečiajame sezone? Negaliu atskleisti, patys viską suprasite tik pažiūrėję abu sezonus.

„BALTASIS LOTUSAS“

Režisieriaus Vytauto Katkaus trumpametražių filmų triptikas:
„KOLEKTYVINIAI SODAI“ (2019)
„MIEGAMASIS RAJONAS“ (2020)
„UOGOS“ (2022)

Jei jaučiate norą pradėti draugystę su trumpametražiais filmais, lietuvių režisierius ir operatorius Vytautas Katkus jums ateina į pagalbą. Trys simpatiški ekrano pasakojimai bus puiki proga pradėti kelionę po trumpo metro filmų pasaulį.

Režisierius šiuose filmuose pristato itin savas ir mums visiems iki kaulų čiulpų atpažįstamas kasdieninio lietuviško gyvenimo istorijas. Nors pasakojimai skirtingi ir jų problemos vis kitokios, tačiau tuo pačiu visos istorijos itin panašios: Tėvų ir vaikų santykiai, saldžios vaikystės nostalgija, miegamųjų rajonų žavesys bei kolektyvinių sodų džiaugsmai ir vargai. Žinoma, talentingas režisierius palieka vietos ir savitoms žiūrovų interpretacijoms. Matyt, bežiūrint šį triptiką kiekvienas iš mūsų įvairiausias filmo detalės supras ir priims asmeniškai. Tame ir didžiausias šių filmų žavesys.

Ekrane atpažinsite žinomus mūsų šalies kino ir teatro aktorius. Beje, naujausiame filme „Uogos“ režisierius vaidina kartu su savo tėčiu. Kaip pats apibūdina, „Uogos“ yra iš dalies savotiška jo autobiografija.

Pasižiūrėti šiuos tris trumpametražius filmus užtruksite kiek mažiau nei 40 min., tačiau po jų peržiūros tikrai susižavėsite šiuo kino formatu, kuris savyje per trumpą laiką sutalpina tiek daug svarbių ir reikšmingų žinučių.

„TROLIŲ FERMA“ („Troll Farm“) (2023)

Pats tikriausias lietuviškas serialas „Trolių ferma“ yra skirtas visiems vietinės televizinės produkcijos gerbėjams, mėgstantiems televizines intrigas, meilės ir keršto istorijas bei pažįstamus veidus ekrane. Lietuvoje šio mini serialo premjera įvyko dar šių metų pradžioje, tačiau šis serialas, svečio teisėmis, vis dar kuo puikiausiai keliauja ir po kino festivalius visoje Europoje.

Penkių dalių lietuviškame seriale vaidina mylimiausios mūsų šalies ekrano žvaigždės, skamba smagus muzikinis takelis ir stebina nuostabus operatoriaus darbas, už kurį šįkart atsakingas yra Lietuvos kino legenda – operatorius Feliksas Abrukauskas.

Mano asmeninės simpatijos šiame seriale tenka aktoriui Valentinui Novopolskiui, išties, kiekvieną kartą jį matant ekrane džiaugiesi jo neblėstančiu talentu.

O patį serialą, ir apskritai, visą šiuolaikinį greitą gyvenimą, matyt, geriausiai apibūdina citata, nuskambėjusi pirmoje serijoje: „Ne nuo viešumo reikia šeimą saugoti, o nuo skandalų".

"Trolių ferma"
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją