Šį kreipimąsi pasirašė Bambie Thug iš Airijos, Norvegijos atstovai Gåte, portugalė Iolanda, San marino atstovai Megara, Nemo iš Šveicarijos, Jungtinės Karalystės atstovas Olly Alexander, Danijos atstovė SABA, Silvester Belt, suomiai Windows95Man ir Belgijos atstovas Mustii, rašoma eurodiena.lt.

„Norime pradėti nuo to, kad dalyvauti šių metų „Eurovizijoje“ yra didelė privilegija.

Atsižvelgdami į Izraelį ir dabartinę padėtį okupuotose Palestinos teritorijose, ypač Gazoje, mes negalime tylėti. Mums svarbu solidarizuotis su engiamaisiais, aiškiai ir nuoširdžiai pareiškiame – trokštame taikos, neatidėliotinų bei ilgalaikių paliaubų ir saugaus visų įkaitų sugrįžimo namo. Esame vieningi prieš visas neapykantos formas, įskaitant antisemitizmą ir islamofobiją.

Mes tvirtai tikime vienijančia muzikos galia, leidžiančia parodyti mūsų skirtumus, o taip pat žmonėms susivienyti ir puoselėti prasmingas diskusijas bei ryšius.

Manome, kad mūsų pareiga yra sukurti ir saugoti šią erdvę ir tikime, kad ji įkvėps didesnei užuojautai ir empatijai“, – rašoma paskelbtame įraše, kuriuo pasidalijo ir Silvester Belt.

Deja, ne visiems šis atlikėjo žingsnis buvo priimtinas. Instagrame pasipylė komentarai. „Hamas prievartavo, žalojo ir žudė civilius gyventojus, o paskui bėgo slėptis tarp savo civilių gyventojų. jie statė tunelius, bet ne priešlėktuvinės gynybos sistemas“, „Šis pareiškimas yra juokingas. Kodėl nesmerkiate Hamas? kodėl nepripažįstate to, kas nutiko izraeliečiams?“, „Jums tikrai reikėtų nustoti kalbėti apie tai, ko neišmanote. Geriau dirbkite su muzika“, „Nuo šiol nebeseku tavęs, atleisk. Neleisk niekam naudotis tavimi kaip kokia marionete dėl savų siekių“, „Tu gal juokauji? Kai rusas ant tavo namų mėtys bombas, prievartaus moteris ir žudys vaikus irgi gal postinsi, kad esi už taiką ir jokios gynybos būt negali?“, – tokie ir panašūs komentarai anglų bei lietuvių kalbomis liejasi po žinute.

Tačiau tarp komentarų gausu ir palaikymo. Žmonės dėkoja Silvester Belt už išsakytą poziciją.

Kol „Eurovizijos“ rengėjai sprendė, ar leisti Izraeliui pasirodyti konkurse, šios šalies atstovai pagrasino dalyvavimo atsisakyti visam laikui. Svarstymų kilo dėl galimai pernelyg politinio pobūdžio dainos teksto.

Izraeliui atstovauti kasmetiniame konkurse buvo Eden Golan ir jos daina „October Rain“, kurioje yra keletas žodžių ir hebrajų kalba. Netrukus pasirodė pranešimų, kad dainoje minimos spalio 7-ąją „Hamas“ grupuotės įvykdyto išpuolio prieš pietų Izraelį aukos. Tokiu atveju daina neatitiktų „Eurovizijos“ taisyklės, draudžiančios politinius pareiškimus. Galiausiai Izraeliui teko šiuos dainos žodžius pakeisti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)