Šiais metais „Eurovizijos“ dainų konkurse dėl pergalės kovoja 40 grupių ir atlikėjų. Trečiajame pusfinalyje dar du kelialapius į finalą iškovojo „Shower“ ir „Pluie de Comètes“.

Nacionalinis dainų konkurso finalas vyks vasario 17 dieną ir bus transliuojamas tiesiogiai, jo metu pasirodys iš penkių pusfinalio laidų atrinkti 8 geriausi atlikėjai ir gruopės.

Pirmojo pusfinalio metu paaiškėjo, kad į kitą etapą keliauja „VB gang“ su daina „KABOOM!!!“ ir Silvester Belt su „Luktelk“. Po antrojo pusfinalio į finalą kelialapius laimėjo „Žalvarinis“ su daina „Gaudė Vėjai“ ir Aistė, atlikusi kūrinį „Hero“.

Trečiojo konkurso pusfinalio metu pasirodė šie dalyviai: Anžela su daina „Paskubėk“, Sid Hallow su „Here We Go Again“, Meidė su „Zoo“, „Pluie de Comètes“ su daina „Be careful“, „Sun Francisco“ su „Trauka“, Mary Mo su kūriniu „Done“, „Baltos varnos“ ir jų „In the Night“ bei „Shower“ su daina „Impossible“.

Komisijos balai trečiajame pusfinalyje: Sid Hallow – 3, „Sun Francisco“ – 4, Anžela – 5, Mary Mo – 6, „Baltos varnos“ – 7, „Shower“ – 8, Meidė – 10, „Pluie de Comètes“ – 12.

Žiūrovų balai trečiajame pusfinalyje: Sid Hallow – 3, „Sun Francisco“ – 4, Anžela – 5, Meidė – 6, „Pluie de Comètes“ – 7, „Baltos varnos“ – 8, Mary Mo – 10, „Shower“ – 12.

Bendri komisijos ir žiūrovų balai: Sid Hallow – 3, „Sun Francisco“ – 4, Anžela – 5, „Baltos varnos“ – 6, Mary Mo – 7, Meidė – 8, „Pluie de Comètes“ – 10, „Shower“ – 12.

Trečiojo pusfinalio akimirkos – galerijoje:

2024 metų nacionalinė atranką sudaro penki pusfinaliai, kuriuose pasirodo po 8 žinomus atlikėjus. Iš kiekvienos laidos 2 geriausiai komisijos ir žiūrovų įvertintos dainos patenka į finalą, kuris vyks vasario 17 dieną ir bus transliuojamas tiesiogiai. Pirmąjį pusfinalį žiūrovai galėjo išvysti sausio 13 dieną.

Nacionalinės atrankos nugalėtojas paaiškės bendrai priimant sprendimus, kuriuose dalyvauja ir televizijos žiūrovai, ir komisija. Šios komisijos sudėtis kiekvienoje laidoje skiriasi. Komisijos balsavimo rezultatai yra skelbiami kiekvienos pusfinalio laidos pabaigoje – tai atsargumo priemonė, siekiant, kad komisijos vertinimai nedarytų įtakos žiūrovų balsavimui.

2024 m. atrankoje naujovė – galutinį sprendimą kas keliaus į Švediją, Lietuvos vardu, lems žiūrovai. Vadovaujantis naujomis taisyklėmis, finale susitinkantys trys, daugiausiai komisijos ir žiūrovų balsų sukaupę atlikėjai scenoje pasirodys dar sykį, tačiau už juos galės balsuoti tik publika.

Trečiosios pusfinalio laidos komisijos nariai – Ieva Narkutė, Vytautas Bikus, Jievaras Jasinskis, Gerūta Griniūtė, Kristupas Naraškevičius.

Publikos balsavimo rezultatai skelbiami tik programos pabaigoje. Visą atrankos balsavimo eigą prižiūri audito įmonė.

Iš žiūrovų balsavimo surinktų lėšų dalis, atitenkanti LRT, bus skirta nacionalinės atrankos nugalėtojo pasiruošimui atstovauti Lietuvai tarptautiniame „Eurovizijos“ dainų konkurse, vyksiančiame 2024 m. gegužės 7–11 d. Malmėje, Švedijoje.

Tokią teisę Švedijai iškovojo Loreen, laimėjusi šį konkursą 2023 m. Pernai, renginį organizavo Didžioji Britanija, nugalėtojos Ukrainos vardu. 2024 metais tai bus 68-asis „Eurovizijos“ dainų konkursas. Jis vyks gegužės 7–11 dienomis, Švedijos mieste Malmėje.

Laidos eiga:

Anžela – „Paskubėk“

Kalbėdama apie atėjusį laiką sudalyvauti didžiausio Europos muzikos konkurso atrankoje, Anžela Adamovič-Gečienė atvirauja pajutusi, kad tas laikas pagaliau atėjo, kai gali drąsiai stoti ant scenos ir varžytis dėl svajonės. Žinoma moteris neslepia, kad pasiruošti tokiam žingsniui prireikė ir nemažai jėgų.

Pasakodama apie savo kūrinį „Paskubėk“, A. Adamovič-Gečienė pripažįsta, kad ši daina jai brangi, nes kelia prisiminimus, sukrėtimus ir pasikeitusį požiūrį į gyvenimą.

„Kūrinys „Paskubėk“ man, be abejo, reiškia daug. Aš galvojau apie šiuos žodžius, raginančius nelaukti ir daryti dabar, paskutinius kelerius metus. Tačiau realiai juos naudoti pradėjau po vieno nelaimingo atsitikimo praėjusiais metais, kuris sudavė tokį stiprų spyrį į sėdimąją, kad tiesiog ta filosofija „daryk dabar, nes nežinai kas bus rytoj“ tapo kertiniu pamatu, vedančiu ne tik šiame kūrinyje, bet ir gyvenime“, – apie dainos žodžius, persipynusius su realiais įvykiais pasakoja dainininkė.
Anžela – „Paskubėk“

Sid Hallow – „Here We Go Again“

Sidas Gvozdiovas, į „Eurovizijos“ atrankas einantis sceniniu vardu Sid Hallow su daina „Here we go again“. Sidas gyvena muzika nuo pat vaikystės. Jis – ne tik puikus atlikėjas, bet ir meistriškai groja fortepijonu. Jaunatviškas maksimalizmas, užsispyrimas ir jautrumas sukuria energiją, kuria Sidas spinduliuoja scenoje. Televizijos žiūrovai Sidą atsimena iš projekto „Lietuvos Balsas“. Jis – 10-ojo sezono finalininkas. Vaikinui dar tik 19-ka, tačiau jo bagaže ne vienas solinis koncertas, surinkęs pilnas sales. Praėjusių metų lapkritį jis surengė koncertą šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje.

„Jaučiuosi visai kitaip dainuodamas scenoje, nei būdamas kasdienybėje. Esu uždaras, man labiausiai patinka būti vienam, savo kambaryje, kur didžiąją laiko dalį praleidžiu grodamas ir dainuodamas. Kai išvykstu iš namų ilgesniam laikui, labiausiai pasiilgstu savo pianino. Nemoku, o ir nemėgstu kalbėti – duoti interviu, save reklamuoti. Tik dainuodamas aš išreiškiu emociją ir tikiuosi, perduodu ją tiems, kurie klauso. Man tai svarbu. Daina „Here we go again“ („Štai ir vėl“) – apie depresiją, kuri apsimeta mano draugu ir yra visada šalia. Daina gali atrodyti kiek liūdna, tačiau tas liūdesys yra šviesus, nes depresiją galimą nugalėti... Džiaugiuosi, kad prie jos realizavimo prisidėjo mano draugas, nuostabus muzikantas Anyanya Udongwo“, – sakė vaikinas.
Sid Hallow – „Here We Go Again“

Meidė – „Zoo“

Šiemet savo jėgas „Eurovizijoje“ išbando ir „Lietuvos balso“ nugalėtoja, atlikėja Meidė. Mergina nacionalinėse dainų konkurso atrankose pasirodo su savo kūrybos, anglų kalbos daina „Zoo“.

„Daina sukurta išlaisvinti vidinį nerimą ir supratimą. Pasaulis gražus, jei plink save kursime jį gražų“, – sako Meidė.
Meidė – „Zoo“

„Pluie de Comètes“ – „Be careful“

2018-aisiais susikūręs duetas paskutiniuosius kelerius metus kuria įkvėpti 70-ųjų ir 80-ųjų muzikos – disco, synth pop, prancūziškų ir itališkų pop muzikos skambesių, taip pat – jiems giminingų šiuolaikinių stilių – indie dance, nu-disco, rašoma pranešime spaudai.

Šiuo metu „Pluie de Comètes“ ruošiasi išleisti naują albumą, kuriame atsiskleis grupės meilė šiltam, tirštam vintage skambesiui ir standartų nesuvaržytoms muzikinėms idėjoms. Kūrinys „Be Careful“, kuriuo duetas ketina užkariauti šių metų „Eurovizijos“ žiūrovų širdis tiek nacionalinėje atrankoje, tiek didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje Malmės mieste, yra vienas iš šio albumo kūrinių.

„Šiame kūrinyje yra labai ryški svajonių tema – tiek muzikoje, tiek vaizdo klipe lyg sapnuojamas gražus sapnas, skęstama šilumoje, spalvose, svajose, – pasakoja Justė. – O pats kūrinys kalba apie mūsų norų galią – jei pakankamai tvirtai kažko trokštame, tai būtinai išsipildo, vadinasi turime būti atsargūs svajodami.“
„Pluie de Comètes“ – „Pluie de Comètes“

„Sun Francisco“ – „Trauka“

Alternatyvią popmuziką kuriantys „Sun Francisco“ į nacionalinę „Eurovizijos“ atranką grįžta su kol kas dar niekur neskambėjusiu devintojo dešimtmečio synthpop stilistikos įkvėptu kūriniu ir puikia profesionalų komanda: pasirodymo choreografiją kūrė šokėjas ir choreografas, daugkartinis pasaulio čempionas Edgaras Kerpė, šoka nuostabiosios Justė Vaitkevičiūtė ir Sandra Mammadova, grupės makiažu ir šukuosenomis rūpinasi makiažo ir kosmetikos ekspertė, viena ryškiausių Lietuvos tiktokerių Monika Jazbutytė, dėl kamerų darbo pasirodymo metu konsultavo ne vieną prestižinį apdovanojimą pelnęs TV ir kino režisierius Armas Rudaitis, rankų darbo papuošalus ir aksesuarus kūrė meistrės Virginija Kemežytė-Šiaučiūnė ir Raimonda Degutė, o dainą įrašyti ir suvesti padėjo talentingasis muzikos prodiuseris Artiomas Penkevičius.

„Mūsų daina yra apie dviejų žmonių tarpusavio trauką ir artumo troškimą. Kai tas ryšys ir trauka yra – atiduodi kitam visą save, visą savo erdvę. Kūnai susilieja, susilydo, ištirpsta. Kai potraukio nebėra – viso to nebelieka. Kartais net negali suprasti, kodėl kas nors traukia ar atstumia. Kartais traukti ir atstumti gali tas pats žmogus ar dalykas. Tuose jausmuose lengva pasiklysti ir nuo jų tikrai gali imti svaigti galva. Tad mūsų „Trauka (Svaigsta galva)“ tarsi apima šiuos du priešingus polius: pirmoji dainos dalis – saldi, rožinė, seksuali, svajinga; antroji, kalbanti apie atstūmimą – karti, pilka, grubi, varginanti, skaudi“, – sako grupės nariai.
„Sun Francisco“ – „Trauka“

Mary Mo – „Done“

Mary Mo į „Eurovizijos“ atrankas nežiūri kaip į varžybas, ji čia eina kaip į koncertą dalintis savo muzika ir išgyvenimais. Jos daina „Done“ – tai stiprus pranešimas, kuris ragina visus susivienyti. Kūriniu norima paskatinti klausytojus išbūti šį laikotarpį ir nepasiduoti.

„Pastarieji įvykiai mane paskatino sukurti šią dainą. Ji yra mano atsakas į tai, kas vyksta aplink mus. Šitas karo kontekstas, ir ypač, turint vaikų, labai baugina. Kai prasidėjo Izraelio karas ir visi šitie dalykai, aš atsiminiau savo vaikystę, kada istorijos pamokose mokėmės apie I ir II pasaulinius karus. Tikėjausi, kad pasaulis tą pamoką išmoko ir tai daugiau nepasikartos“, – sako Mary Mo.
Mary Mo – „Done“

„Baltos varnos“ – „In the Night“

Indie-pop-folk grupė „Baltos Varnos“ savo gerbėjus jau anksčiau pradžiugino žinute, kad šiemet dalyvaja „Eurovizijos“ dainų konkurso nacionalinėje atrankoje. Kaip sako pačios atlikėjos, šių metų daina „In the Night“ nutolsta nuo tradicinio „varnų“ skambesio.

„Tie, kas mūsų kūrybą yra girdėję anksčiau, yra pripratę, jog kuriame ir dainuojame lietuvių kalba. Pirmasis netikėtumas, kurį pristatysime šių metų „Eurovizijoje“ – daina anglų kalba“, – dalijosi grupės narės, seserys Teresė ir Milda Andrijauskaitės.

Merginoms tai ne pirmas kartas „Eurovizijos“ scenoje. Grupė jau išbandė savo jėgas šiame dainų konkurse 2020 m., kai dalyvavo su daina „Namų dvasia“. Tuomet merginos nukeliavo iki nacionalinio pusfinalio.
„Baltos varnos“ – „In the Night“

„Shower“ – „Impossible“

Grupė „Shower“ anksčiau alternatyvios muzikos mėgėjams žinoma kaip „John’s Shower Band“, šiais metais nusprendė save išbandyti „Eurovizijos“ atrankose su kūriniu „Impossible“.

„Atrankoje į „Euroviziją“ nusprendėme dalyvauti tam, kad galėtume pristatyti savo kūrybą platesnei auditorijai. Kūrinys gimė labai natūraliai ir ganėtinai greitai, tik vėliau nusprendėme su juo dalyvauti atrankose“, – pasakoja grupės bosistas Vainius Indriūnas.

Kūrinys „Impossible“ pasakoja apie žmogaus būvį įsikibus į jau nebeegzistuojančius jausmus, jų atsiminimus.

„Daina stipriai nesiskiria nuo mūsų praeitos kūrybos, tai labiau logiškas tęsinys to, į kurią pusę pastaruoju metu kaip grupė judame. „Impossible“ visų pirma užduoda klausimą, į kurį kiekvienas turime atsakyti patys sau. Koks tai klausimas ir koks mūsų atsakymas – viskas užkoduota kūrinyje“, – sako grupės klavišininkas Dominykas Kazimieras Krulikovskis.
„Shower“ – „Impossible“
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)