Polina iš tikrųjų pasirodė gerai. Sunku perteikti, kaip ją pasitiko salė. Žiūrovai ir dainavo kartu, ir apdovanojo tokiomis ovacijomis, kad sutrikusi Polina net nesuprato, kas atsitiko – ši meilės banga neleido jai palikti scenos.

Prasidėjus balsavimui, emocijos, žinoma, užvirė. Rusų žurnalistams, dirbusiems Vienos koncertų salėje, susidarė įspūdis, kad Europa Rusijos atžvilgiu pasidalijo į dvi stovyklas. Viena iš jų nuoširdžiai balsavo už Rusiją, kita – simpatizavo, bet nebuvo fanatiška. Rusijai balus skyrė netgi tos šalys, iš kurių to nebuvo tikimasi. 12 balų – nuo Vokietijos, 10 balų – nuo Ispanijos, 8 – nuo Čekijos, 6 – nuo Švedijos, dar po 10 balų – nuo Belgijos ir Danijos. Kitaip tariant, tai jau ne „balsavimas už kaimynus“. Rusija tik per plauką būtų likusi nuo pergalės, jei į žiūrovų balsavimą būtų nesikišusi profesionali komisija.

Balsų skaičiavimas

„Eurovizijos“ konkurso balsų skaičiavimo sistema yra paini ir sudėtinga. Tačiau jos sumanytojai tvirtina, kad būtent tai ir garantuoja rezultatų objektyvumą. Nuo 1975 metų konkurse naudojama 12 balų vertinimo sistema, o galutinis balas nustatomas per keturis etapus.

1. Iš pradžių balsuoja žiūrovai, skiriantys atlikėjui tam tikrą vietą.

2. Tada balsuoja profesionali komisija, kurią kiekvienoje šalyje sudaro penki asmenys, susiję su muzikos pramone. Jie atlikėjui skiria savo pačių vietą.

3. Šie vertinimai sudedami ir padalijami iš dviejų – taip gaunama vieta, kurią atlikėjui skyrė balsavusi šalis.

4. Paskutinis etapas pats painiausias: „Eurovizijoje“ naudojama dvylikabalė sistema, todėl jei šalis skyrė atlikėjui pirmą vietą, jis gauna 12 balų, jei antrą – 10 balų, jei trečią – 8 balus, jei ketvirtą – 7 balus ir taip toliau iki dešimtos vietos, už kurią skiriamas vienas balas. Jei vieta dar žemesnė, atlikėjas gauna 0 balų. (9 ir 11 balų neskiriama.) Tuomet sudedami visų šalių tam atlikėjui skirti balai.

P. Gagarina surinko iš viso 303 balus, kurie užtikrino jai antrąją vietą. Palyginimui: konkursą laimėjęs švedų dainininkas Mansas Zelmerlowas gavo 365 balus. Matyti, kad tik Australijoje, stebuklingai patekusioje į europietišką konkursą, žiūrovai įvertino Poliną blogiau negu komisija. Visose kitose šalyse Polina patiko žiūrovams, bet galutinį įvertinimą nusmukdydavo būtent profesionalų komisija. Dviejose valstybėse atotrūkis tarp komisijos ir žiūrovų vertinimo buvo itin didelis – Kipre (13 ir 3) ir Lietuvoje (20 ir 3). Likusiose šalyse žiūrovai ir komisija Rusijos atstovę vertino daugiau ar mažiau vienodai.

Natalija Barabaš: Europoje nėra jokios antirusiškos isterijos

„Štai kas sukrečia: visi mūsų vedėjai pasakoja, kaip jie bijojo, kad Vienoje P. Gagarinos daina bus nušvilpta. Kodėl? Austrija tradiciškai palankiai vertina rusus. Laiko juos išvaduotojais. Europoje nėra jokios antirusiškos isterijos. Dėl vienos paprastos priežasties. Europoje nėra tokio didelio susidomėjimo Rusija. Apie ją ištisai nekalbama televizijos laidose. Jei nevyksta koks nors aukšto lygio susitikimas ar svarbus įvykis, Rusija žiniasklaidoje apskritai nefigūruoja. Ukrainos taip pat nėra, jei nėra kažkokio svarbaus įvykio. Taigi nėra ir jokios masinės isterijos.Tai niekam nešauna į galvą. Atskirų atvejų reikia specialiai paieškoti. Todėl girdėti tokias kalbas yra keista. Ir gaila: mes vėl likome už tvoros, kurią patys ir pasistatėme. Nekalbu apie politikus – tai atskira žmonių rūšis ir jie turi savas užduotis...“

Iš Lietuvos už „Euroviziją“ – du balai

„Komsomolskaja pravda“ skiltininkas mėgina suprasti, kodėl antirusiškai nusiteikusi komisija dėjo pastangas, kad P. Gagarina negautų tų balų, kuriuos jai skyrė Lietuvos žiūrovai.

„Po „Eurovizijos“ konkurso finalo skaitau komentarus socialiniuose tinkluose. „Polina Gagarina – šaunuolė!“, „Antra vieta – taip pat didelė sėkmė, susiklosčiusioje politinėje situacijoje tai netgi geriau už pirmą“ (man kyla klausimas – kodėl, nes bet kurioje politinėje situacijoje pirma vieta yra pirma vieta), „Viskas praėjo gerai, mes laimingi, tačiau Lietuva neįtikėtinai pavedė“. Na štai tau! O kuo čia dėta Lietuva? Kas nežiūrėjo, aiškinu: tik dvi Europos šalys nedavė Polinai Gagarinai, atlikusiai dainą, nė vieno balo. Pirmoji sąraše – nepriklausoma San Marino respublika, įsikūrusi ant nelabai didelio kalno Apeninų pusiasalyje. Antra – Lietuva, esanti į rytus nuo Kaliningrado srities“.

Dima Bilanas: buvau nuoširdžiai įsitikinęs, kad Polina užims pirmąją vietą

„Buvau nuoširdžiai įsitikinęs, kad Polina užims pirmąją vietą. Tačiau kokią išvadą galima daryti iš šio balsavimo, kurį visi stebėjome... Žinoma, egzistuoja žmonių, kurie balsuoja, nuomonė. Būtent šis visuomenės sąmoningumas, o ne kažkokie politiniai eskizai, iš kurių ne visada įmanoma suprasti tikruosius vienų ar kitų Europos šalių santykius... Būtent šis žmonių balsavimas parodė, kad pas mus su žiūrovais iš esmės yra viskas gerai“.

Vakarų žiniasklaida: Polinos Gagarinos pergalė „Eurovizijoje“ buvo neįmanoma dėl įstatymų prieš gėjus

Vakarų žiniasklaida paaiškino, kodėl Rusijos dainininkė šių metų „Eurovizijos“ konkurse liko antroje vietoje. Vakarų žurnalistų teigimu, Rusijos atstovės pergalė buvo neįmanoma dėl Rusijos Federacijoje priimto įstatymo, nukreipto prieš homoseksualius asmenis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (814)