Vieno didžiausių optikos salonų tinklų Lietuvoje „Vizija optika“ produkto vadovė, akcentuoja, kad saulės akiniai – ne tik populiarus aksesuaras saulėtu metu, bet ir būtina akių apsauga.

Kada saulės akiniai privalomi

„Teisingai specialisto parinkti saulės akiniai atlieka daugybę apsaugos funkcijų. Matyt, daugelis žino, kad ultravioletiniai (UV) spinduliai gali pakenkti mūsų akims kaip ir odai. Jie gali turėti įtakos kataraktos, amžinės makulos degeneracijos ir fotokeratito vystymuisi, o siekiant išvengti jų poveikio akims patariama nešioti saulės akinius, – perspėja „Vizija optika“ produkto vadovė. – Akiniai taip pat apsaugo nuo vėjo nešiojamų smulkių dalelių ar jo sukeliamo akių sausėjimo.“

Saulės akiniai ypač naudingi kontaktinius lęšius naudojantiems žmonėms. Akiniai apsaugo akis nuo vėjo, jos gali įprastai gaminti ašaras ir tinkamai palaikyti akių drėgmę. Beje, saulės akiniai padeda išvengti raukšlių bei apsaugo jautrią odą aplink akis.

Saulės akinius patariama nešioti ir tiems, kuriuos kankina lėtiniai galvos skausmai. Šią problemą patiriantys žmonės žino, kad skausmą arba migreną padeda sumažinti tamsa, buvimas užsimerkus. Todėl akiniai nuo saulės taip pat padeda mažinti šiuos nemalonius pojūčius. Ir suprantama, kad saulėtu oru kokybiškus saulės akinius privaloma užsidėti po įvairių akių operacijų ne tik būnant lauke, bet, pataria medikai, ir būnant patalpose.

Kokie saulės akiniai suteikia apsaugą

„Vizija optika“ atstovė teigia, kad pastarųjų metų tendencijos – saulės akinių modeliai pamažu linksta link minimalizmo, neperkraunami detalėmis, unisexiniai – tinkantys bet kokiam amžiui ir lyčiai. Jų formose vis labiau griežtėja geometrija: apskritimas, kvadratas, stačiakampis, daugiakampiai. Taip pat populiarėja sportinio tipo, vadinamosios „kaukės“, – vientiso lęšio saulės akiniai. O spalvos priklauso nuo sezono: šviesios, pastelinės, skaidrios arba ryškios, margos.

Specialistai, besirenkantiems saulės akinius, rekomenduoja atkreipti dėmesį, kad jie būtų ne tik stilingi ir patogūs, bet ir turėtų reikiamą apsaugą. Norint apsaugoti savo akis bei ateityje išvengti akių ligų, pvz., konjuktyvito, ragenos nudegimo, kataraktos, saulės akiniai turi turėti apsaugą nuo UV spindulių ir akis apsaugoti nuo 99 iki 100 proc. Tokie akiniai turi ženklinimą: vidinėje jų kojelės pusėje CE ženklas arba ant etiketės UV400. Taip pat akinius rekomenduojama nešioti ne tik vasarą, kai saulė intensyvi, bet ir kitais metų laikais, nes UV spinduliai prasiskverbia ir pro debesis. Ypatingai žiemą, kai UV spindulių žala būna didesnė, nes atspindžiai nuo sniego bei ledo didesni. Beje, akiniai nuo saulės tiek pat reikalingi ir vaikams, nes jų akys yra dar jautresnės nei suaugusiųjų. Vaikai mielai nešios tokius akinius, jei jie bus patogūs ir stilingi.

Taip pat rekomenduojama rinktis akinius su didesniais lęšiais, kad būtų patogūs ir gerai priglustų kuo arčiau akių bei į jas patektų kuo mažiau tiesioginių saulės spindulių.

„Rinkdamiesi saulės akinius atkreipkite dėmesį ir į šviesos pralaidumo filtrą. Yra 5 kategorijos: 0 ir 1 kategorijos saulės akiniai yra daugiau kosmetiniai kaip stiliaus detalė. 2–3 kategorijos tamsumo akinių visiškai pakanka Lietuvos geografinėje zonoje, o 4 kategorijos akinius rekomenduojama nešioti esant intensyviai saulei – vykstant į kalnus, buriuojant“, – pataria optikos salonų „Vizija optika“ produkto vadovė.

Nešiojantiems korekcinius akinius specialistai turi keletą patarimų, kaip apsaugoti akis nuo saulės. Jie gali rinktis kontaktinius lęšius ir akinius nuo saulės, akinių rėmelius su klipsais, o taip pat antakinius – saulės akinius, kurie dedasi ant turimų korekcinių akinių. Užsakant pagaminti akinius galima prašyti, kad įdėtų poliarizuotus ar fotochrominius akinių lęšius su jums reikalingomis dioptrijomis.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad tyrimais Brazilijoje įrodyta, jog saulės akiniai turi savybę senti. Nešiojant ilgesnį laiką jie vis mažiau apsaugo akis nuo pavojingų UV spindulių. Tam įtakos turi ne tik nešiojimas intensyviu saulės aktyvumo laikotarpiu, bet ir įvairūs mechaniniai akinių lęšio pažeidimai: įbrėžimai, įskilimai ir pan. Siekiant, kad akiniai tarnautų ilgiau ir efektyviai saugotų akis nuo UV spindulių, būtina juos tinkamai prižiūrėti: laikyti specialiai skirtame dėkliuke, valyti švaria servetėle, naudoti tik jiems skirtas valymo priemones.

Kodėl patiriame sausų akių sindromą

Kaip jau buvo minėta, saulės akiniai gali suteikti pagalbą akims apsisaugant nuo jų išsausėjimo. Tačiau patiriant sausų akių sindromo simptomus diskomfortui įveikti būtina pasitelkti tinkamas medicinines priemones.

Šios ligos požymiai yra gana įvairūs. Žmogus gali jausti akių niežėjimą ir sausumą, net deginimą ar nemalonų smėlio akyse jausmą, mirksint jausti akių skausmą, akys pavargsta ir parausta, jose gali pasirodyti išskyros, vokai tampa sunkūs, o rytais sunku atsimerkti, net sutrinka regėjimas ir ryški šviesa akina. Paradoksas, bet ašarojančios akys – taip pat gali būti sausų akių sindromo požymis. Jis, deja, paplitęs tarp įvairių amžių žmonių, nors ne visi jį patiriantys suvokia, dėl kokių priežasčių kyla diskomfortas.

Sausos akys ima kankinti tuomet, kai jų paviršiaus netinkamai drėkinimas, t. y. sutrinka ašarų gamyba ar jos per greitai išgaruoja, o kai kada – ir dėl abiejų priežasčių. Kai ašarų plėvelė netinkamai atlieka jai patikėtas užduotis, pažeidžiamas jos vientisumui, gali išsivystyti akies paviršiaus ligos: vokų, junginės, ragenos, ašarų liaukų. Kai sausos akys negydomos, susikuria uždaras ciklas: akių sausumas sukelia akies paviršiaus uždegimą, o uždegimas apsunkina akių drėkinimo funkcijas. Anot specialistų, labai svarbu šį ciklą kuo greičiau nutraukti ir taip išvengti akies paviršiaus ligų, pavyzdžiui, lėtinio konjunktyvito ar ragenos uždegimo.

Ašaros – ne tik vanduo

Gali atrodyti, kad akis saugančios mūsų ašaros – tai tik vanduo. Tačiau medikai atkreipia dėmesį, kad sveika ašarų plėvelė susideda iš 3 skirtingų sluoksnių, kurie padengia ragenos paviršių: viršutinio – lipidinio, vidurinio – vandeninio ir esančio arčiausiai ragenos – mucininio. Lipidinis sluoksnis stabilizuoja ašarų plėvelę ir stabdo garavimą, vandeninis – drėkina ir maitina akies paviršių, o mucininis užtikrina tolygų ašarų pasiskirstymą ir sukibimą su ragenos paviršiumi.

Tokia sveika žmogaus ašarų plėvelė atlieka daugybę užduočių, pavyzdžiui, drėkina rageną ir junginę, sutepa akies paviršių, sumažina akies voko trintį tarp ragenos ir junginės bei apsaugo akies paviršių nuo dirginimo. Kokybiška ašarų plėvelė taip pat svarbi optimaliam šviesos lūžiui, kad ant ragenos susidarytų lygus skystas paviršius, kuris užtikrintų optiškai gerą vaizdo kokybę. Be to, ašarų plėvelė aprūpina akies paviršių deguonimi ir svarbiomis maistinėmis medžiagomis. Joje yra svarbių fermentų ir antikūnų, apsaugančių nuo bakterijų, virusų, žiedadulkių ar kitų dirgiklių.

Kaip mes apsaugome savo akis? Tai darome mirksėdami, nes tuomet ašarų plėvelė atsinaujina ir tolygiai pasiskirsto ant akies paviršiaus. Tačiau sausų akių atveju ašarų susidaro per mažai arba sutrinka minėtų trijų sluoksnių pusiausvyra ir akies paviršius drėkinamas nepakankamai. Ši problema kelia grandininę reakciją: išgaravus daliai ašaros plėvelės padidėja ištirpusių dalelių koncentracija, daugiausia – druskų, kurios didina akių diskomfortą, blogina akies paviršiaus būklę, akys parausta, patinsta. Akys su šiais negalavimais kovoja išskirdamos... daugiau ašarų, tačiau dėl padidėjusio ašarojimo žmogus patiria dar didesnį diskomfortą.

Pagalba kokybiškoms ašaroms ir sausoms akims

Sausų akių sindromui įveikti būtina dirbtinai drėkinti akis ir atstatyti ašarų plėvelės kokybę. Tam rekomenduojama pasitelkti akių lašus, kurie būtų jūsų puikiai toleruojami, sudėtyje neturėtų konservantų, pavyzdžiui, benzalkonio, būtų giminingi akies paviršiui ir artimi ašarų rūgštingumui (pH), su akimi turėtų kuo ilgesnį kontakto laiką, netrikdytų matymo, o nešiojantiems kontaktinius lęšius – tinkami naudoti su jais.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad akių sausėjimo priežastys gali būti įvairios, jas ne visuomet lengva nustatyti. Akių išvaizda ir pojūčių pobūdis kiekvienam žmogui pasireiškia skirtingai, todėl kiekvienu atveju svarbu pasirinkti tinkamus akių lašus. „Artelac“ dirbtinių ašarų linija užtikrina reikiamą drėkinimą kiekvienam sausų akių tipui.

Pavyzdžiui, akių lašai „Artelac Splash“ greitai ir natūraliai drėkina akis, jei jų sausumą sukėlė aplinkos veiksniai: darbas su kompiuteriu, oro kondicionieriai patalpose, kontaktiniai lęšiai, į akis patekę įvairūs dirgikliai, pavyzdžiui, dūmai ir pan.

„Artelac Rebalance“ rekomenduojamas vyresnio amžiaus pacientams, kuriems sutrikusi ašarų sekrecija yra lėtinės būklės, nulemta amžiaus, menopauzės ar kitų hormoninių pokyčių, gretutinių ligų, vartojamų vaistų, chirurginių intervencijų. Šie akių lašai skirti malšinti nuolat pasikartojančiam akių sausumui, nuolatiniam akių skausmingumui, paraudimui, deginimo jausmui, akių nuovargiui, niežėjimui ir smėlio pojūčiui akyse.

„Artelac TripleAction“ – ypač stipri formulė, atkurianti visus tris aprašytus ašarų plėvelės sluoksnius, o taip pat, kai yra lėtinis ašarų nepakankamumas dėl akių vokų liaukų ligų, vargina akių diskomfortas, o sunkesni simptomai dažniausiai jaučiami ryte.

Kai simptomai sunkūs ir jų nepavyksta numalšinti įprastais dirbtinių ašarų lašais, į pagalbą rekomenduojama pasitelkti akių gelį „Artelac Nighttime Gel“. Tai papildomas produktas, padedantis atkurti ašarų plėvelę ir palaikantis visus tris ašarų plėvelės sluoksnius. Ašarų plėvelė padengiama didelio klampumo geliu, kuris ilgai išsilaiko akies paviršiuje ir sulaiko drėgmę. Šis akių gelis drėkina akis, jas nuramina ir ilgam numalšina lėtinės ašarų plėvelės disfunkcijos simptomus, pavyzdžiui, sausumo, deginimo pojūtį, akių nuovargį, miglotą matymą ir net ašarojimą. Ypač naudinga jį lašinti vakare prieš miegą.

Taigi, saugokite savo akis užsidėję kokybiškus saulės akinius, o patyrus sausų akių sindromą – pasitelkdami išmanų akių drėkinimą su „Artelac“ dirbtinėmis ašaromis.