Delsimo faktoriai: nuo baimės galvoti apie mirtį iki informacijos trūkumo


Gyvybės draudimas visada aktuali, bet itin atsargiai aptarinėjama tema. Pasak draudimo brokerių įmonės „Edrauda“, atstovaujančios „Edrauda Global Life“ gyvybės draudimui, direktorės Rimos Kazlauskaitės-Alkinės, finansinis gyvybės draudimo raštingumas vis dar nėra pakankamas. Klientai vis dar geriau supranta privalomąjį transporto priemonių draudimą. Tai rodo, kad turto draudimo nauda yra suprantama, o kokios informacijos trūksta ir kodėl gyvybės draudimas vis dar nėra viena iš svarbiausių gyvenimo planavimo dalių, padedančių išvengti rizikos ir apsaugoti savo artimuosius?

R. Kazlauskaitė-Alkinė sako, kad viena iš pagrindinių priežasčių yra gyvybės draudimo temos vengimas. Dauguma žmonių jaučiasi nepatogiai galvodami arba kalbėdami apie savo pačių mirtį arba galimybę susirgti sunkia liga. Tai yra natūralu ir žmogiška, tačiau svarbu apgalvoti ir įvertinti galimas rizikas. Taip pat dažna priežastis yra savarankiškos interpretacijos, kad draudimo procesas yra sudėtingas. „Visuomenei vis dar trūksta informacijos apie draudimo rūšis, reikalingą pinigų sumą, draudimo politiką bei kainą – ar jie galės įpirkti draudimą, kas bus, jei ateityje nebegalės mokėti dėl iškilusių finansinių problemų. Aiškumo trūkumas ir nerimas dėl finansų skatina atidėliojimą“, – sakė R. Kazlauskaitė-Alkinė.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad nerimas, kylantis dėl informacijos trūkumo ir gyvybės draudimo naudų nesuvokimo, t. y. kaip tai gali apsaugoti artimuosius netikėtos nelaimės, mirties atveju, yra dažna priežastis, kodėl žmonės vis dėlto nusprendžia delsti.

Pagrindinės gyvybės draudimo naudos, apie kurias verta žinoti

Jauni žmonės dažnai atidėlioja gyvybės draudimą, remdamiesi teiginiu, kad yra jauni ir jiems niekas negresia. Iš sulaukusių vyresnio amžiaus galima išgirsti teiginį, kad „nebeapsimoka". Tačiau R. Kazlauskaitė-Alkinė pabrėžia, kad gyvybės draudimas visoms amžiaus grupėms suteikia daug skirtingų naudų, apie kurias kartais net nesusimąstome.

Finansinė apsauga artimiesiems. Gyvybės draudimas gali užtikrinti, kad artimieji būtų finansiškai remiami draudžiamojo asmens mirties atveju. Tai gali padėti kompensuoti prarastas pajamas, padengti gyvenimo išlaidas ir palaikyti šeimos gyvenimo lygį.

Skolų padengimas. Gyvybės draudimas gali padėti išmokėti skolas, tokias kaip būsto paskolas, automobilių lizingus ar kredito kortelių skolas, nepaliekant skolos naštos šeimos nariams.

Kapitalo planavimas. Gyvybės draudimas gali būti naudojamas kaip įrankis turtų planavimui, suteikiantis likvidumą turto mokesčių padengimui ir užtikrinantis, kad įgytas turtas būtų perduotas naudos gavėjams, kaip buvo numatyta.

Verslo apsauga. Verslo savininkui gyvybės draudimas gali finansuoti pardavimo-pirkimo sutartį, suteikti finansinę paramą verslui savininko mirties atveju. Arba gali būti naudojamas kaip svarbaus darbuotojo draudimas, norint apsisaugoti nuo galimų išlaidų praradus vieną pagrindinių darbuotojų.

Papildomos pensijos pajamos. Kai kurios gyvybės draudimo rūšys, pavyzdžiui, nuolatinis gyvybės draudimas, per tam tikrą laiką gali sukaupti pinigų sumą, kuri gali būti naudojama kaip papildomas pajamų šaltinis sulaukus pensinio amžiaus arba netikėtų išlaidų padengimui.

Ramybė. Žinojimas, kad artimieji bus finansiškai apsaugoti draudžiamojo asmens mirties atveju, gali suteikti ramybę ir sumažinti rūpesčius dėl ateities.

 Rima Kazlauskaitė–Alkinė

Kokias garantijas teikia gyvybės draudimas?

„Matome, kad apie gyvybės draudimą pagalvoja vis daugiau jaunų žmonių, kurie mėgsta aktyvų gyvenimą, keliauja, kuria šeimas. Draudimą reikia naudoti kaip priemonę, siekiant apsisaugoti nuo netikėtumų, planuojant svarbius gyvenimo įvykius: santuoką, tėvystę, nuosavo būsto įsigijimą, išėjimą į pensiją. Suprantame, kokie tai atsakingi etapai. Gyvybės draudimas, įsigyjamas kaip prevencinė priemonė dar prieš patiriant žalą, labiausiai pasiteisina siekiant apsaugoti artimuosius“, – komentavo R. Kazlauskaitė-Alkinė.

Ką svarbu žinoti planuojant apsidrausti gyvybę?


Draudimo sumą galima pasirinkti nuo 20 000 iki 250 000 eur.

Draudimo apsaugos, kurias siūlo „Edrauda“:

  • Bazinė (privaloma) – draudimo suma, išmokama naudos gavėjams, apdraustajam mirus draudimo sutarties galiojimo metu.
  • Nepagydomos ligos (privaloma) – apdraustajam susirgus liga, dėl kurios, tikėtina, jo gyvenimo trukmė yra trumpesnė nei 12 mėn., išmokama 50 proc. bazinės draudimo sumos.
  • Atsitiktinės mirties (galima pasirinkti kaip papildomą) – apdraustajam mirus, ne vėliau kaip po 12 mėn. nuo nelaimingo atsitikimo naudos gavėjams išmokama dvigubo dydžio bazinė išmoka.
  • Pink & Blue (galima pasirinkti kaip papildomą) – apdraustajam susirgus reprodukcinės sistemos vėžiu, jam išmokama 20 proc. bazinės draudimo išmokos.


Produktą galima įsigyti internetu, elektroniniu būdu. Draudimo suma gali būti pritaikyta kliento finansiniams poreikiams, ypač draudimo atnaujinimo atveju.

Mirties atveju „Edrauda Global Life“ naudos gavėjui išmokės draudimo įmonės nustatytą sumą.

Įmonės „Edrauda“ „Global Life“ gyvybės draudimas yra nekaupiamasis gyvybės draudimas nuo mirties rizikos, užtikrinantis iki 250 000 eurų išmoką pasirinktiems naudos gavėjams ankstyvos mirties atveju ir numatantis solidžią išmoką sunkių ligų atveju. Šis produktas parduodamas tik bendrovėje „Edrauda“ ir niekur kitur jo įsigyti nėra galimybės, išskirtinė produkto koncepcija suteikia galimybę gauti originalų ir kliento poreikius atitinkantį gyvybės draudimą.

Visi „Edrauda“ produktai yra aprašyti interneto svetainėje, galima pasinaudoti joje esančiomis automatinėmis skaičiuoklėmis. Čia klientai gali susipažinti su visomis draudimo sąlygomis bei visa reikalinga informacija, dokumentais.

„Vis dar matome daug gyvų susitikimų su draudimų brokeriais. Šiuolaikinis žmogus, rinkdamasis internetu teikiamas paslaugas, taupo savo resursus (laiką, kurą), kartu prisidėdamas prie švaresnio klimato. Taip supaprastinome savo paslaugas, kad visą reikalingą informaciją galima būtų gauti ir savo telefone. Klientai gali parsisiųsti programėlę ir savo draudimo liudijimus visada turėti vienoje vietoje bei juos pasiekti vieno mygtuko paspaudimu“, – sakė R. Kazlauskaitė-Alkinė.

Edrauda" – inovatoriai, užtikrinantys platų pasirinkimą

14 metų patirtis ir nuolatinis draudimo produktų tobulinimas – „Edrauda" vienija visas didžiąsias draudimo bendroves, todėl klientams užtikrina plačią įvairovę ir padeda išsirinkti labiausiai lūkesčius atitinkantį variantą.

Daugiau informacijos: https://www.edrauda.lt/