Atsižvelgiant į augančią rinką ir kylančius iššūkius, žaliųjų energijos sprendimų bendrovė „Enefit“ elektromobilių vairuotojams pristatė įkrovimo stotelių nuomos ir papildomų naudų paketą „EV 360°“.

Svarbus ne tik įkrovimas namuose

„Enefit“ privačių klientų segmento vadovas Julius Areška pažymi, kad kelias elektrifikacijos link nėra paprastas.

„Nors elektromobilių parkas Lietuvoje sparčiai auga, vis dar labai trūksta viešojo įkrovimo stotelių ir kitų susijusių paslaugų. Atsižvelgdami į tai, pradėjome ieškoti būdų, kaip galime prisidėti patys ir atliepti elektra varomų automobilių vairuotojų poreikius. Praėjusių metų pabaigoje pristatėme elektromobilių įkrovimo stotelių nuomos sprendimą tiek privatiems, tiek verslo klientams. Taip pat intensyviai plečiame viešąjį įkrovimo tinklą – planuojame metus užbaigti turėdami 350, o iki 2026-ųjų – iš viso daugiau nei 1000 įkrovimo stotelių visoje šalyje. Dabar žengėme ir dar toliau – sukūrėme specialią paslaugą elektromobilių vairuotojams „EV 360°“, kuri apima daug daugiau nei įkroviklių nuomą“, – kalba „Enefit“ atstovas.

Anot J. Areškos, elektromobilių savininkai iki šiol pasigesdavo išmanių įkrovimo sprendimų, kurie neapsiribotų vien tik kroviklių montavimu namuose.

„Tyrimai rodo, kad dauguma elektromobilių savininkų krauna savo transporto priemones namuose naktį ir tą daro nuo dviejų iki keturių kartų per savaitę ar netgi dažniau, jei reikia nuvažiuoti didesnį atstumą. Tai ne visada patogu. Mūsų siūloma paslauga, apima ne tik įkrovimą namuose, bet ir prieigą prie viešojo įkrovimo tinklo „Enefit Volt“ bei ženklias nuolaidas jame, pašalina daugelį esminių nepatogumų ir užtikrina komfortą tiek kasdien vairuojant elektromobilį, tiek leidžiantis į ilgesnes keliones“, – komentuoja pašnekovas.

Paslauga, užtikrinanti visišką patogumą

„Enefit“ siūlomas „EV 360°“ planas elektromobilių vairuotojams ne tik užtikrina patogų įkrovimą, bet ir suteikia papildomas naudas – iki 50 proc. nuolaidą elektros planui namuose, galimybę nemokamai naudotis mobiliąja „Enefit Volt Home“ programėle ir nuolatines nuolaidas įkrovimui viešajame „Enefit Volt“ tinkle.

J. Areška atkreipia dėmesį, kad „EV 360°“ atliepia daugumą elektromobilio savininko poreikių. Pavyzdžiui, elektromobilį kraunant namuose, padidėja įprasti elektros energijos poreikiai, todėl „Enefit“ siūlo net iki 50 proc. nuolaidą elektros planui. Už tą pačią fiksuotą mėnesinę sumą įrangos nuomininkas gauna ir įkrovimo stotelę bei programėlę „Enefit Volt Home“, kuri leidžia elektromobilį patogiai krauti tada, kai kainos elektros biržoje mažiausios.

Paslauga ir turi kitas naudas – 4G interneto ryšį, RFID autorizaciją, mėnesines ataskaitas, nuolaidas įkrovimui viešuosiuose „Enefit“ elektromobilių įkrovimo taškuose, taip pat – nuolatinę garantinę priežiūrą, kuri leis atnaujinti arba visiškai pakeisti įkrovimo stoteles.

„Tiek privatūs, tiek verslo klientai turi du pasirinkimus – pirma, užsisakydami nuomos paslaugą gali iš anksto sumokėti už įrengimo darbus. Tuomet visi laidai bei panaudotos medžiagos tampa jų nuosavybe. Taip pat suteikiame galimybę iš anksto nemokėti už stotelių įrengimą. Tokiu atveju montavimo darbų išlaidas priskaičiuojamos prie kartą per mėnesį mokamos nuomos kainos“, – komentuoja „Enefit“ atstovas.

Standartinio „Autel MaxiCharger“ 11 kW galios kroviklio nuomos kaina prasideda nuo 26,99 eurų per mėnesį. Tuo tarpu lietuvių gamintojų kurtos „Elinta HomeBox Slim“ įkrovimo stotelės nuomos kainos prasideda nuo 30,99 eurų per mėnesį – priklausomai nuo įkrovimo stotelės pajėgumų ir galimybės krauti du elektromobilius vienu metu, kainos gali kisti. Į šią sumą neįeina stotelės įrengimo kaštai, taip pat įkrovimui suvartotos energijos kaina – už tai mokama atskirai.

Rekomenduoja lankstų apkrovos valdymą

J. Areška pažymi, kad įrengimo darbų apimtis priklauso nuo to, kur planuojama montuoti kroviklį. Visgi pašnekovas atkreipia dėmesį, kad visais reikalingais darbais, įskaitant gręžimą, montavimą, kasimą ir aplinkos sutvarkymą, pasirūpina „Enefit“. Be to, visi darbai, jų atlikimo terminai ir kainos kiekviename žingsnyje yra derinami su klientu. Standartinio įkroviklio įrengimo kaina prasideda nuo 300 eurų, tačiau, kaip pastebi specialistas, priklausomai nuo vietos ir papildomų darbų, ji gali skirtis.

Populiariausios yra „Enefit“ siūlomos 11 ir 22 kW galios vienos jungties įkrovimo stotelės. Įmonėms arba daugiau nei vieną elektromobilį turintiems vartotojams taip pat siūlomi dvi 22 kW galios jungtis turintys krovikliai arba 47 kW galios krovimo įranga.

J. Areška vartotojams taip pat rekomenduoja rinktis papildomai 3 euro per mėnesį kainuojantį lankstų apkrovos valdymą. Tam prijungiamas specialus modulis, kurio užduotis – stebėti namo elektros energijos suvartojimą realiu laiku ir nukreipti visą nepanaudotą energiją į elektromobilio kroviklį.

„Lankstus apkrovimo valdymas daugeliu atvejų ne tik leidžia išvengti pastato įvado galios didinimo, bet ir užtikrina maksimaliai saugų bei greitą elektromobilio įkrovimą. Jei kyla abejonių, kad elektros energijos suvartojimas yra artimas tinklo sujungimo ribai, rekomenduojame rinktis lankstą apkrovos ribą. Tuomet nekils pavojaus, kad dėl pradėjus krauti elektromobilį perkrovos perdegs saugikliai ir visame name dings elektra“, – kalba įkrovimo sprendimų ekspertas.

Norintiems įsigyti parduoda naujus kroviklius

Nuomos terminą, pasak J. Areškos, lemia pasirinktos paslaugos modelis. Jei nereikia atlikti paruošiamųjų įrengimo darbų arba klientas už tai sumoka iš anksto, sutartis yra neterminuota.

„Klausimų apie galimybę įsigyti nuomojamą kroviklį sulaukiame dažnai, tačiau nuomojamos įrangos niekada nepaliekame. Panaudotą įkroviklį pasiimame, o klientui parduodame visiškai naują įrenginį. Svarbu pažymėti, kad tokiu atveju montavimas jau nieko nekainuoja – pakanka tik sumokėti už patį kroviklį“, – komentuoja specialistas.

„Enefit“ kviečia jau dabar išbandyti įkrovimo stotelės nuomos paslaugą ir pirmus 3 mėnesius naudotis ja visiškai nemokamai, o vėliau vos nuo 26,99 Eur per mėnesį.