Jau nieko nebestebina tai, kad pavasarį dauguma Lietuvos gyventojų bando spėti nuvykti pasigrožėti sakuromis. Šiomis dienomis, atrodo, visas internetas net „užkimštas“ nuotraukomis su šiais medžiais, o norint ramiai pasivaikščioti jų apsuptyje, tenka nusivilti, nes tokių norinčių – šimtai.

Visgi sakuros – tikrai ne vieninteliai medžiai, kurių grožis atima žadą, o žiedai džiugina labai trumpai. Įspūdingosios magnolijos taip pat vos prieš keletą dienų pasipuošė neregėto grožio žiedais, kurie džiugins vos keletą savaičių.

Kėdainių rajone esantį Skinderiškio Kęstučio Kaltenio dendrologijos parką verta aplankyti jau šį savaitgalį. Kuo šis parkas išskirtinis? Kas lankytojus jame žavi labiausiai?

Skinderiškio dendrologijos parkas (Rolano Valionio nuotr.)

Apie tai pasakoja parko prižiūrėtojas Juozas Masionis, kuris nė neabejoja – atvykus į Kėdainius galima ne tik pasidžiaugti neregėto grožio gamta, tačiau ir pasikultūrinti bei skaniai pavalgyti. Juk šiame mieste pagalvota apie viską.

Šis parkas – vienintelis toks visoje šalyje


Kėdainiai – Lietuvos centras. Ir ne, ne vien senamiesčiu šis miestas yra garsus, nors atvykus į Kėdainius būtų tiesiog nuodėmė jo neaplankyti. Visgi šis savaitgalis – tobulai tinkamas metas papramogauti vos 13 kilometrų nuo Josvainių miestelio esančiame Skinderiškio Kęstučio Kaltenio dendrologijos parke. Šis parkas prilygsta botanikos sodui ir yra vienintelis toks Lietuvoje!
Skinderiškio dendrologijos parkas (Rolano Valionio nuotr.)

„Šiame parke auga itin daug sumedėjusių augalų rūšių, jų net 1300. Skinderiškio dendrologijos parke augalai išdėstyti geografiškai. Parkas padalintas į tokias augalų grupes, kurios kilusios iš Europos, Sibiro, Vidurinės Azijos, Kinijos, Kaukazo, Šiaurės Amerikos ir taip toliau. Įdomu tai, kad lankytojai vaikščiodami parke gali palyginti skirtingų geografinių regionų ir žemynų augalus, juos paanalizuoti“, – pasakoja J. Masionis.

Skinderiškio dendrologijos parkas (Rolano Valionio nuotr.)

Lankytojų patogumui parke pastatytos informacinės lentelės su augalų pavadinimais, suoliukai, informaciniai stendai. Taip pat yra įrengti ir trys apžvalgos bokšteliai. Parko centrinėje dalyje įrengta estrada, kurioje – patogūs lauko baldai, pastatyta laužavietė.

Važiuojantiems į parką lankytojams gaišti laiko automobilių spūstyse nereikia, o ir prie pat parko yra įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, aplink kurią – poilsio suoleliai, pavėsinė, smėlio dėžė, supynės. Skinderiškio dendrologijos parkas – natūralistinis, jame inventorius pastatytas iš ąžuolo. Čia atvykę galėsite atitrūkti nuo miesto šurmulio, pailsėti, atsipalaiduoti.

Skinderiškio dendrologijos parkas (Rolano Valionio nuotr.)

Šimtai magnolijų – viename parke


Lietuvos tūkstantmečio proga parko įkūrėjas, dabar jau šviesios atminties Kęstutis Kaltenis sugalvojo čia pasodinti net tūkstantį magnolijų. Parko prižiūrėtojas J. Masionis pasakoja, kad jų rasti galima visame parke, o nepastebėti – tiesiog neįmanoma, mat būtent šiuo metu magnolijos yra pasipuošusios žiedais.

Skinderiškio dendrologijos parkas (Rolano Valionio nuotr.)

„Įdomu tai, kad magnolijos parke yra pasodintos ne vienoje vietoje. Jos išsibarsčiusios po visą teritoriją, susodintos po 5–10 gojelius. Jei taip nutinka, kad kažkurio medžio netenkame, jį stengiamės atsodinti“, – teigia pašnekovas.

Anot jo, šiame parke augančios magnolijos – iš viso pasaulio. Tačiau svarbu tai, kad vos prieš keletą dienų pradėjusios žydėti magnolijos pasipuošusios žiedais bus vos keletą savaičių. Todėl dabar – pats tinkamiausias metas atvažiuoti jomis pasidžiaugti.

„Šiais metais magnolijos pradėjo žydėti net savaite anksčiau nei įprastai. Dėl šios priežasties jos pačios gražiausios ir bus šį savaitgalį“, – pabrėžia J. Masionis.

Skinderiškio dendrologijos parkas (Rolano Valionio nuotr.)

Klevai – dar vienas parko pasididžiavimas


Skinderiškio dendrologijos parke auga ir daugybė kitų augalų, medžių bei krūmų. Parko prižiūrėtojas J. Masionis sako, kad tokia klevų kolekcija, kokią turi jie, negali pasigirti net botanikos sodai.

„Taip nutiko todėl, kad parko įkūrėjo mylimiausias medis ir buvo klevas. Taip čia jų atsirado net 70 rūšių“, – teigia jis.

Parko prižiūrėtojas sako, kad ši vieta išskirtinė tapo nuo pat pradžių. K. Kaltenis prieš daugiau nei 50 metų pradėjo čia sodinti įvairias egzotinių augalų sėklas. Iš jų išaugo kvapą gniaužianti augmenija.

Skinderiškio dendrologijos parkas (Rolano Valionio nuotr.)

„Šiuo metu čia žydi ne tik magnolijos, tačiau ir klevai, plukės. Visą įspūdį sustiprina Šušvės upė su nerija, salelėmis ir natūraliomis pakrantėmis, parke stūkso ir lauko rieduliai“, – pasakoja pašnekovas.

J. Masionis nurodo, kad parkas nepaprastai gražus ne tik dabar, tačiau ir rudenį, kai nusidažo klevai, o juk pastarųjų čia – itin daug rūšių.

Skinderiškio dendrologijos parkas (Rolano Valionio nuotr.)

Nuodėmė neužsukti ir į Kėdainių senamiestį


Nors Skinderiškio dendrologijos parke galima turiningai laiką leisti net ir visą dieną, susiplanavus išvyką būtų nuodėmė laiko nepasilikti Kėdainių miesto pasididžiavimui – senamiesčiui. Juk tai – viena įdomiausių ir gražiausių vietų šalyje.
Kėdainių senamiestis

Kėdainių senamiestis – labai vertingas istorine prasme, patrauklus žingeidiems miesto svečiams bei tiems, kurie domisi architektūra. Senamiestyje gausu paminklų, nuolat vyksta nemokami edukaciniai renginiai, o paskutinį mėnesio sekmadienį Kėdainių krašto muziejaus bei jo padalinių lankymas – visiškai nemokamas visiems norintiems.

Kėdainių senamiestis

Daugiau apie tai, ką galima pamatyti Kėdainiuose ir jo apylinkėse, rasite čia: www.kedainiutvic.lt