Vienu važiavimu atlieka kelis darbus


Atsiimdamas parodos medalį įmonės „Agrokoncernas technika“ direktorius Mindaugas Lapatkinas džiaugėsi, kad vos pernai metų pabaigoje Hanoverio parodoje pristatyta juostinės sėjos sėjamoji „Bednar“ buvo išbandyta Lietuvos laukuose ir pademonstravo itin gerus rezultatus.

 Agrokoncerno technikos ekspozicija

„Džiaugiamės, kad gamintojai pasitiki mūsų komanda ir suteikė galimybę vieniems pirmųjų laukuose išbandyti juostinei sėjai skirtą sėjamąją „Matador“. Šios sėjamosios išskirtinumas yra tai kad vienu metu ji ruošia sėklos guoliavietę, įterpia sėklą bei į skirtingus gylius padeda norimus trąšų kiekius. Vienu metu apjungiamos bent trys operacijos. Mašina aprūpinta hidrauline noragų apsauga nuo apkrovų, kas palengvina eksploataciją ir padidina norago atsilenkimo amplitudę sutikus kliūtį. Būtent tai užtikrina, kad mašina galėtų sklandžiai dirbti ir pačiomis sunkiausiomis sąlygomis“, – apie medalininkę sėjamąją pasakojo M. Lapatkinas.

 DBOX stotelė

Taip pat ši mašina yra aprūpinta šachmatų lentos principu išdėstytu padanginiu tankintuvu. Tai reiškia, kad kiekvienas mašinos ratas yra sumontuotas ant atskiros ašies, o centrinė ašis yra švytuojanti ir aprūpinta amortizatoriumi, kuris sugeria smūgius ir atkartoja dirvos nelygumus. Šios technologijos užtikrina mažesnį arklio galių poreikį su sumažina tikimybę užkimšti mašiną ją eksploatuojant sudėtingesnėmis darbo sąlygomis.

 DBOX apdovanojimai. Kanclerė A. Miceikienė, L. Gelažanskas, A. Radzevičius ir J. Augutis

Šią, parodos medaliu apdovanotą sėjamąją, ir kitus išmaniuosius „Bednar“ padargus galima pamatyti įmonės „Agrokononcerno technika“ paviljone. Ten lankytojai taip pat gali apžiūrėti vokiška kokybe išsiskiriančią „Weidemann“ techniką ūkiams bei „Lucas G Autospire 240“ savaeigį pašarų dalytuvą.

 M. Lapatkinas su apdovanojimu už Matador sėjamąją

Laukų monitoringas – be žmogaus įsikišimo


Šiemet įmonės „Agrokoncernas“ stendą parodoje įrengė Tiksliųjų technologijų centras „AgroITC“, todėl jame daug dėmesio skiriama išmaniems sprendimams, kurie, neabejotinai yra žemės ūkio sektoriaus ateitis. Jie padeda dirbti tvariau ir taupiau.

Netrukus įmonei priklausančiame viename moderniausių šalyje „Ateities ūkyje“ bus įdiegta pirmoji autonominė dronų stotelė DBOX, skirta laukų monitoringui. Pasak įmonės „Agrokoncernas“ komercijos direktoriaus Arno Radzevičiaus, tikimasi, kad ji padės spręsti net keletą žemės ūkio sektoriaus iššūkių.

 Matador

„Tikimės, kad jos padės sumažinti dronus aptarnaujančio personalo poreikį, taip pat taupys agronomų laiką. Šios stotelės pagalba droną galima valdyti per nuotolį, ji autonomiškai pakrauna arba, prireikus pakeičia baterijas. Matome didelį šios technologijos potencialą laukų stebėjimui, informacijos surinkimui ir apdorojimui“, – sakė A. Radzevičius.

Jis neabejoja, kad dronai per kelerius bus naudojami didžiojoje dalyje šalies ūkių. Su drono pagalba galima ženkliai sumažinti trąšų, pesticidų, herbicidų kiekius, taip pat objektyviai įvertinti piktžolių išplitimą laukuose, jų botaninę sudėtį.

 DBOX stotelė

Dar viena iš dronų teikiamų galimybių yra taškinis purškimas, kai herbicidais yra nupurškiamos tik piktžolės. Visa tai padeda ne tik ženkliai taupyti kaštus, bet ir tvariau ūkininkauti, užtikrinti sveiką ir kokybišką maistą galutiniam vartotojui.

Autonominei drono stotelei skirtą apdovanojimą A. Radzevičius atsiėmė kartu su jos kūrėju ir vystytoju, Vilnius Tech Antano Gustaičio aviacijos instituto profesoriumi-partneriu ir įmonės „IT Logika“ vadovu dr. Linu Gelažansku.

 Bednar sejamosios apdovanojimai. A. Miceikienė, M. Lapatkinas ir J. Augutis

„Viena iš priežasčių, kodėl pasirinkome būtent šiuos partnerius yra ta, kad mums svarbu palaikyti savo šalies kūrėjus ir inovatorius. Mūsų krašte dirba genialūs žmonės, kuriuos reikia įgalinti. Pastebime jaunus verslus, ieškome įvairių partnerysčių, nes norime palaikyti lietuviškus verslus“, – sako jis.

 Apdovanojimas

Parodoje galima ne tik iš arti apžiūrėti DBOX stotelę, susipažinti su jos veikimo principu, bet ir pamatyti kitas, šiandieniniame ūkyje taikomas technologijas, tokias kaip herbicidus padedančią taupyti programinę įrangą „Cultiwise“, automatinio vairavimo technologiją, išmaniuosius azoto sensorius „TopCon CropSpec“.

Tiksliųjų technologijų centro komanda susidomėjusiems lankytojams pristato dirvožemio tyrimus, taip pat kviečia susipažinti su skaitmeninės pagalbininkės, ūkio valdymo sistemos „Agro247“ galimybėmis.