Šiuo metu Parkinsono ligai gydyti skirti vaistai tik padeda susidoroti su ligos simptomais, tačiau neužkerta kelio smegenų ląstelių nykimui. O tyrimas, kuriame dalyvavo 62 žmonės, ir kurio išvados buvo paskelbtos medicininiame žurnale „Lancet“, rodo, kad diabetui gydyti skirtas vaistas gali sustabdyti ligos progresavimą.

Londono universitetinio koledžo (UCL) mokslininkai su dideliu jauduliu paskelbė savo išvadas, tačiau perspėjo, kad ilgalaikė tokio vaisto nauda dar nenustatyta, nes būtina atlikti daugiau tyrimų.

„Nėra absoliučiai jokios abejonės, kad iki šiol nepatenkintas sergančiųjų Parkinsono liga poreikis – vaistas, kuris stabdytų šios ligos progresavimą“, – sakė vienas iš UCL mokslininkų profesorius Tomas Foltynie.

Sergant Parkinsono liga smegenyse nuolat nyksta ląstelės, gaminančios hormoną dopaminą. Dėl to pacientus kankina galūnių drebulys, jiems sunku judėti, galiausiai atsiranda atminties problemų. Vaistai padeda užtikrinti dopamino gamybą, tačiau smegenys vis tiek pamažu miršta. Ir kol kas nė vieni vaistai negalėjo to sustabdyti.

Pirmieji rezultatai

Bandymo metu pusei pacientų buvo duodama vaisto nuo diabeto eksenatido, o kitai – placebo. Visi pacientai vartojo savo įprastus vaistus nuo Parkinsono ligos.

Kaip ir buvo tikėtasi, žmonių, kurie vartojo tik savo įprastinius vaistus, būklė per 48 savaites pablogėjo. Tačiau tų, kurie gavo ir eksenatido, būklė išliko nepakitusi. Ir praėjus trims mėnesiams po eksperimento, jų būklė vis dar buvo geresnė.

„Tai yra pirmasis klinikinis tyrimas su realiais pacientais, sergančiais Parkinsono liga, kurio metu pastebėtas toks efektas. Tai suteikia mums vilčių, kad eksenatidas ne tik šalina simptomus, bet ir stabdo pačią ligą. Esame labai susijaudinę ir turime daug vilčių, tačiau ir suprantame, kad reikės kartoti bandymus, kad gautume tokius pačius rezultatus“, – sakė profesorius T. Foltynie.

Tik pradžia

Minėto vaisto poveikį reikia tirti ilgesnį laiką. Efektyvus vaistas turėtų stabdyti ligos progresavimą ne vienerius metus, tik tada pacientai pajustų pastebimą skirtumą.

Parkinsono liga progresuoja lėtai, ir nors 60 savaičių bandymo rezultatai yra geri, kalbant apie visą žmogaus gyvenimą, toks laikotarpis yra labai trumpas, pažymi mokslininkai.

Eksenatidas mažina cukraus kiekį kraujyje, veikdamas hormono receptorių GLP-1. Šio receptoriaus randama ir smegenų ląstelėse. Manoma, kad šis vaistas skatina šias ląsteles efektyviau dirbti arba padeda joms išgyventi. Štai kodėl šis vaistas tiriamas siekiant padėti sergantiems neurodegeneracinėms ligoms, įskaitant Parkinsono ir Alzhaimerio ligas.

„Kadangi Parkinsono liga progresuoja pamažu, šis tyrimas veikiausiai yra per mažos apimties ir per trumpas, kad galėtų leisti mums teigti, jog eksenatidas gali sustabdyti ligos progresavimą, tačiau rezultatai tikrai teikia vilčių, todėl reikėtų atlikti daugiau tyrimų“, – sakė „Parkinson's UK“ direktoriaus pavaduotojas tyrimams Davidas Dexteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)