Mergina aiškino, kad panorusi užsiregistruoti kardiologo konsultacijai Santariškių klinikose ji susidūrė su iššūkiu – nemokamų konsultacijų laikų nebuvo iki birželio. Nusprendusi nelaukti ir susimokėti už konsultaciją, ji labai nustebo išgirdusi įkainius. 50 eurų už įprastinę konsultaciją, o su visais tyrimais kaina siekia 180 eurų.

Ji tęsė svarstymus, kad galbūt PSDF lėšomis apmokamų konsultacijų nėra, nes gydytojams esą parankiau dirbti privačiai.

Konsultacijos kaina adekvati gydytojo profesionalumui

Situaciją pakomentavo Santariškių klinikų Vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė.

VUL Santariškių klinikos teikia asmens sveikatos priežiūros paslaugas, finansuojamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, įskaitant ir ambulatorines kardiologines paslaugas (konsultacijas, tyrimus ir kt.). VUL SK Ambulatorinės kardiologijos skyriuje kasdien konsultuojami, tiriami ir gydomi apie 300 žmonių. Skyriuje dirba 38 gydytojai kardiologai, dalis jų – ne visu etatu, iIš jų – 22 mokslų daktarai, 4 docentai, 1 profesorė.

Tretinio (aukščiausio) lygio kardiologo konsultacija ir ištyrimas (kuomet konsultuojamas pacientas jau ištirtas šeimos gydytojo ir antrinio lygio paslaugas teikiančiose įstaigose) užtrunka nuo kelių dienų iki mėnesio, tam pasitelkiant šiuolaikines diagnostikos galimybes bei žinias. Šiame skyriuje konsultuojami pacientai, kuriuos atsiunčia juos gydantys gydytojai, esant neaiškiai diagnozei, jei nepakanka įprastinio ištyrimo ar nepadeda gydymas ir kt. Todėl visi pacientai kardiologo konsultacijoms turi būti siunčiami savo gydytojų, t. y. turėdami siuntimą, kuriame turi būti nurodyti konsultacijai reikalingi duomenys pagal teisės aktų reikalavimus. Už šias konsultacijas ir tyrimus pacientas pats nemoka.

„Tačiau, jeigu žmogus neturi siuntimo ir nori kreiptis pas pasirinktą gydytoją specialistą jam patogiu laiku arba turi siuntimą, tačiau nenori laukti eilėje, tam taip pat yra sudarytos sąlygos. VUL Santariškių klinikų atskirame padalinyje – Santaros medicinos centre – kaip tik ir yra teikiamos tokios mokamos paslaugos. Svarbu suprasti, kad gydytojų konsultacijos Santaros medicinos centre vyksta gydytojų ne darbo metu, o papildomu laiku, kurį jie skiria. Už šias paslaugas PSDF lėšomis yra neapmokama. Konsultacijos kaina yra adekvati gydytojo profesionalumui ir teikiamos paslaugos įkainiui kitose šias paslaugas teikiančiose įstaigose“, - rašoma atsakyme.

Taip pat pabrėžiama, kad gydytojo konsultacija – tai ne „vien pasikalbėjimas apie širdį, iš kurio nustatoma diagnozė“. Kartais visuomenei tiesiog stinga informacijos apie gydytojo darbą. Konsultacijos tikslas – nustatyti ligos diagnozę ir suteikti gydymo rekomendacijas. Tai yra sudėtingas procesas, kurį sudaro keli etapai: paciento nusiskundimų išsiaiškinimas, ligos eigos istorija, analizė, paciento gyvenimo ligų istorijos tikslinimas, paciento šeimos narių ligų istorija, žalingų faktorių paieška, objektyvus paciento tyrimas - apžiūra (tai skiriasi priklausomai nuo įvairių gydytojų specialybės), tolesnio tyrimų plano sudarymas, gautų duomenų apibendrinimas, interpretacija ir diagnozės nustatymas, reikiamo gydymo parinkimas, informacijos suteikimas pacientui apie ligą, vaistų poveikį, pašalines reakcijas, gyvensenos ypatumus ir panašiai. Visa tai yra aprašoma medicinos dokumentuose, kurie taip pat pateikiami ir pacientui, išrašomi reikiami vaistų receptai.

„Trumpiau tariant, paciento pirminė apžiūra yra ne tik kruopštus ir detalus duomenų apie ligą surinkimas (80 proc. diagnostikos sudaro anamnezės surinkimas), bet ir paciento apžiūra. Papildomi tyrimai – tai pagalba specialistui patvirtinti arba paneigti diagnozę ir parinkti tinkamą gydymą. Šiuolaikinė medicina yra įrodymais grįsta mokslo rūšis, todėl dažniausiai konsultacijos metu gydytojas numato, kokie reikalingi tyrimai, kurių atlikimą reglamentuoja vienos ar kitos ligos diagnostikos, t. y. diagnozės pagrindimo, algoritmas.

Tikimės, kad tai padės labiau suprasti gydytojo darbo specifiką, ir ateityje kils mažiau klausimų bei pastabų“, - reziumavo klinikų atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (938)