„Bakterijų atsparumas antibiotikams tapo viena svarbiausių žmonių sveikatai kylančių grėsmių. Šie skaičiai įpareigoja veikti visus. Tai pasaulinio mąsto problema, todėl kovą su bakterijų atsparumu antibiotikams paskelbiau savo darbo prioritetu“, – sakė Europos Sąjungos (ES) Sveikatos ir maisto saugos komisaras Vytenis Andriukaitis Hagoje susitikimuose su Olandijos sveikatos ministru ir parlamentarais.

Išplatintame pranešime spaudai rašoma, kad Olandijos sveikatos reikalų ministrė informavo eurokomisarą, kad ši šalis paskelbs kovą su bakterijų atsparumu antibiotikams pagrindiniu šalies pirmininkavimo ES tikslu. Olandija ES vairą perims kitų metų pradžioje. Tuo tarpu šiais metais pirmininkaujanti Latvija ir Liuksemburgas šią problematiką taip pat laiko prioritetine. Pasaulio sveikatos organizacija šiais metais ketina surengti konferenciją, kurioje bus peržiūrėta antibiotikų vartojimo mažinimo strategija.

Pasak eurokomisaro, kuo greičiau ES valstybėse bus vykdomas holistinis požiūris į antibiotikų naudojimą, tuo daugiau pavyks išvengti mirčių, tuo daugiau sveikatos išlaidų sutaupysime ateityje.

„Siekiant sumažinti bakterijų atsparumą antibiotikams svarbus holistinis požiūris. Žemės ūkio, sveikatos, vaistų pramonės bei aplinkosaugos sektoriai turi sutarti dėl atsakingo antibiotikų naudojimo“, – sakė komisaras. Svarbu yra ir aplinkosaugos aspektas, nes antibiotikai intensyvios gyvulininkystės regionuose dėl jų neatsakingo naudojimo gali persimesti į gruntinį vandenį ir pasklisti plačioje teritorijoje.

Vizito metu V. Andriukaitis aplankė Leideno universitetinę ligoninę, kurioje susipažino su pažangiomis kovos su infekcijomis gydymo priemonėmis. Ši ligoninė racionalią antibiotikų naudojimo praktiką gydant žmones įdiegė ne tik pas save, bet ir plačiau paskleidė tarp bendrosios praktikos gydytojų ir kitose regiono ligoninėse. Pasiekti rezultatai įrodo tokios praktikos efektyvumą.
Įrodyta, kad žmonės, vartojantys antibiotikais paveiktą produkciją, tampa labiau alergiški, gali greičiau susirgti ligomis, kurias sukelia antibiotikams atspari infekcija. Olandija yra pavyzdinė ES valstybė, kurioje antibiotikų naudojimą šimtamilijoniniuose gyvulių ūkiuose 2009-2013 m. pavyko sumažinti 57 procentais.

Šalyje imtasi griežtų antibiotikų naudojimo ūkiuose mažinimo priemonių: uždrausta naudoti antibiotikus preventyviais infekcijos tikslais, juos skirti gali tik ūkį prižiūrintis veterinaras, įvestos giežtos kritinių antibiotikų naudojimo taisyklės, antibiotikų naudojimas registruojamas centrinėje šalies duomenų bazėje.

Vizito metu Sveikatos komisaras taip pat susipažino su šalyje įkurta tvarių gyvulininkystės ūkių grandine, kurioje beveik nenaudojami antibiotikai.

300 fermų kooperacijoje gyvuliams sukuriamos specialios laikymo sąlygos tam, kad minimaliai sumažinti infekcijos tikimybę. Gyvuliai girdomi švariu antibiotikais nepaveiktu vandeniu, šeriami aukštos kokybės pašaru, laikomi specialioje temperatūroje, kad nekiltų plaučių infekcijų. Ūkininkų tikslas gyvuliams sukurti aplinką, kurioje jie nepatirtų streso. Šiose fermose įdiegta speciali gyvūnų stebėjimo sistema, efektyvi komunikacija tarp ūkininkų bei veterinarų, taikoma speciali gyvulių apvaisinimo ir dauginimosi tvarka. Šildymo ar šaldymo sistemos fermose aprūpinamos energija iš gyvulių išskiriamų metano dujų. Ūkiuose gaminama produkcija žymima specialiu kokybės ženklu ir parduodama specializuotuose prekybos centruose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)