Nesteroidiniai priešuždegiminiai vaistai dažnai naudojami skausmui ar uždegimui malšinti. Britų mokslininkai atliko tyrimą, kuriame apžvelgė duomenis apie 10 mln. asmenų, vartojusių tokių vaistų. Tirtų asmenų amžiaus vidurkis – 77 m.

Kaip rašo BBC, britų ekspertai nenustatė reikšmingesnio pavojaus jaunesniems nei 65 m. asmenims, tačiau vyresnio amžiaus žmonėms šioks toks pavojus vis dėlto kyla. Atliekant tyrimą analizuoti 10 mln. asmenų, gyvenančių Jungtinėje Karalystėje (JK), Nyderlanduose, Italijoje ir Vokietijoje, duomenys. Surinkta informacija lyginta su analogiškais duomenimis apie asmenis, kurie šių vaistų nevartojo.

Italų mokslininkai iš Milano-Bicocca universiteto išsiaiškino, kad nesteroidinių priešuždegiminių vaistų vartojimas didina riziką atsidurti ligoninėje dėl širdies nepakankamumo 19 proc. Kadangi šiame tyrime analizuoti daugiausia vyresnio amžiaus ir prastesnės sveikatos būklės asmenų duomenys, manoma, kad šio tyrimo rezultatai mažai tesusiję su dauguma jaunesnių nei 65 m. asmenų. Tiesa, vyresniems pacientams vis dėlto vertėtų į šio tyrimo duomenis atkreipti dėmesį.

Vartoti saikingai

„The British Heart Foundation“ organizacija savo ruožtu rekomenduoja nesteroidinių priešuždegiminių vaistų vartoti kuo mažesnėmis dozėmis ir tai daryti kuo trumpiau. „Anksčiau atlikti tyrimai patvirtina, kad kai kurių rūšių nesteroidiniai priešuždegiminiai vaistai, kurių vartojama turint sąnarių problemų, didina širdies nepakankamumo atsiradimo riziką“, - patvirtino profesorius Peteris Weissbergas. „Jau ne pirmus metus žinoma, kad tokie vaistai turi būti vartojami atsargiai tai atvejais, kai nustatoma širdies ligų rizika, - teigė jis. – Tai aktualiausia, kai vaistų vartojama kasdien, o ne kartais.“

„Kadangi širdies ir sąnarių problemos dažnai atsiranda tuo pačiu metu, ypač vyresniame amžiuje, šis tyrimas – tai priminimas gydytojams neprarasti budrumo išrašant nesteroidinių priešuždegiminių vaistų. Būtina pasirūpinti, kad jie vartotų mažiausią įmanomą vaistų dozę ir tai darytų trumpiausią įmanomą laikotarpį.“ – konstatavo specialistas. „Dėl gydymo jie turėtų pasitarti su šeimos gydytoju, jei tik kyla kokių abejonių“, - rekomendavo jis.

Jaunesni pacientai

Farmacijos specialistė Helen Williams pritarė, kad dėmesys turėtų būti kreipiamas į vyresnius pacientus, kuriems diagnozuojamos būklės ir ligos, didinančios širdies nepakankamumo riziką.

„Hipertenzija, diabetas, galbūt inkstų problemos – visais šiais atvejais pacientai papildomai vartodami dar ir šių vaistų didina širdies nepakankamumo riziką“, - neabejojo ji.

„Galima daryti išvadą, kad nuskausminamųjų vartojimas kažin ar aktualus jaunesniems nei 65 m. asmenims, bet daug vyresniems, pavyzdžiui, vyresniems nei 80 m., poveikis gali būti aktualesnis“, - patvirtino farmakoepidemiologijos profesorius Stephenas Evansas.

H. Williams patikino, kad trumpą laiką vaistų vartojusiems jaunesniems pacientams neverta nerimauti. Vis tik ji buvo linkusi įspėti dėl pavojų reguliariai šios kategorijos vaistų vartojančius jaunesnius asmenis. „Jei vartojate itin retai, būtent taip dauguma daro, kai tenka malšinti pačius įvairiausius skausmus, patyrus sportinę traumą ir pan., nėra jokio reikalo nerimauti“, - neabejojo ji.

„Manau, turėčiau įspėti jaunus asmenis, reguliariai perkančius šių vaistų ir vartojančius juos nuolat. Jie turėtų pasitarti su specialistais dėl kitų su šių vaistų vartojimu susijusių problemų; pavyzdžiui, galbūt tokiais atvejais reikėtų stebėti inkstų būklę.“ – patarimus dalino H. Williams. Jos manymu, svarbu pasirinkti tinkamą vaistą. Vienas konkretus vaistas – tai priešuždegiminiai vaistai, tinkami raumenų traumų atvejais, nes tuomet dažniausiai kyla uždegimas. Tokiais atvejais šis pavadinimas – tinkamas pasirinkimas. „Jei skauda galvą, kažin ar tai susiję su uždegimu; tokiais atvejais tiks ir paracetamolis, - pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)