Tokios pirmojo didelio masto tyrimo apie sekso poveikį širdies sveikatai vėlesniame gyvenime išvados. Tyrimas internete pristatytas leidinyje „Journal of Health and Social Behavior“.

„Šie rezultatai prieštarauja paplitusiai prielaidai, kad seksas visiems atneša vienodą naudą“, – sakė sociologijos docentė Hui Liu iš Mičigano valstijos universiteto.

Šio tyrimo metu H. Liu su kolegomis analizavo 2204 žmonių, dalyvavusių Nacionaliniame socialinio gyvenimo, sveikatos ir senėjimo projekte, duomenis. Pirmosios duomenų rinkimo bangos laikotarpiu (2005-2006 metais) dalyvių amžius svyravo nuo 57 iki 85. Kitas duomenų rinkimo etapas vyko po penkerių metų. Širdies ir kraujagyslių rizikoms priskiriama hipertenzija, dažnas širdies plakimas, padidėjęs C-reaktyvusis baltymas, širdies priepuolis, infarktas ir insultas.

Tyrimas nustatė, kad vyresnio amžiaus vyrai, užsiiminėję seksu kartą per savaitę ar dažniau, susidūrė su kur kas didesne širdies ir kraujagyslių problemų rizika po penkerių metų nei tie vyrai, kurie seksualiai buvo neaktyvūs. Ši rizika nebuvo nustatyta vyresnio amžiaus moterų grupėje.

„Įdomu pastebėti, kad mes nustatėme, kad seksas kartą per savaitę ar dažniau didina širdies ir kraujagyslių problemų riziką beveik du kartus, lyginant su vyrais, kurie yra seksualiai neaktyvūs, – aiškina H. Liu. – Dar daugiau, vyresni vyrai, kuriems seksas su savo partnere teikia ypač didelį malonumą ar pasitenkinimą, susiduria su dar didesne rizika nei vyrai, kurie taip nesijaučia“.

Galimos rizikos priežastys

Pasak ekspertės, seksualinių santykių keliami reikalavimai ir įtampa vyrams su amžiumi tik didėja, nes jie tampa silpnesni ir dažniau susiduria su seksualinėmis problemomis. „Kadangi vyresnio amžiaus vyrams dėl medicininių ar emocinių priežasčių sunkiau pasiekti orgazmą nei jų jaunesniems kolegoms, jie gali dėti daugiau pastangų, labiau išsekti ir labiau įtempti savo širdies ir kraujagyslių sistemą, kad pasiektų orgazmą“.

Svarbus vaidmuo taip pat gali tekti testosterono lygiui ir medikamentų lytinei funkcijai gerinti vartojimas. „Nors mokslinių įrodymų vis dar trūksta, – toliau dėsto H. Liu, – panašu, kad tokie medikamentai ar papildai turi neigiamą poveikį vyresnio amžiaus vyrų širdies ir kraujagyslių sveikatai“.

Pagaliau, jei sakingas seksas gali gerinti vyresnio amžiaus vyrų sveikatą, tai per dažnas ar teikiantis per daug malonumo, gali tapti rizikos veiksniu. „Gydytojai turėtų pasikalbėti su vyresniais pacientais apie galimas didelio seksualinio aktyvumo rizikas ir galbūt sekti dažnai seksu užsiimančių pacientų širdies ir kraujagyslių sveikatos būklę“, – pataria H. Liu.

Gera žinia moterims

Su moterimis situacija visai kita. Tyrime dalyvavusios moterys, kurioms seksas teikė itin didelį malonumą ar pasitenkinimą, po penkerių metų susidūrė su mažesne hipertenzijos rizika nei tos dailiosios lyties atstovės, kurios nieko panašaus nejautė.

„Moterims turime gerų naujienų: gera sekso kokybė gali apsaugoti vyresnio amžiaus moteris nuo širdies ir kraujagyslių problemų rizikos vėlesniame gyvenime“, – sako docentė H. Liu.

Intymumas leidžia poroms jaustis seksualiais

Ankstesni tyrimai parodė, kad stiprūs, gilūs ir artimi santykiai yra labai svarbus socialinės ir emocinės paramos šaltinis, kuris gali sumažinti stresą ir sustiprinti psichologinę gerovę, taigi, tuo pačiu ir širdies bei kraujagyslių sveikatą.

„Tai labiau taikytina moterims nei vyrams, – toliau aiškina H. Liu, – kadangi vyrai visuose santykiuose, nepriklausomai nuo jų kokybės, dažniau sulaukia paramos iš savo partnerės nei moterys iš partnerio. Vis dėlto, tik moterys, turinčios kokybiškus santykius, gali džiaugtis savo partnerio teikiama nauda“.

Dar daugiau, H. Liu primena, kad orgazmo metu išsiskiriantys moteriški lytiniai hormonai gali teigiamai veikti moterų sveikatą.

Tyrime taip pat dalyvavo mokslininkai iš Čikagos universiteto ir Mičigano valstijos universiteto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)