Skirtingose žemiau pateikiamose nuotraukose matyti, kad kai kurie gydytojai tai daro labai išmaniai – užklijuoja papildomą lipduką, kuriame nurodo, kurioje vaistinėje reikėtų įsigyti vaistą, tiesiog pačiame recepte nurodo vaistinės pavadinimą arba vietoj veikliosios medžiagos pacientui užrašo įsigyti konkretų vaistinį preparatą.

Viename pacientui duotame lapelyje parašyta: „Gintarinėje vaistinėje Senjorų dienomis - 25 proc. nuolaida“. Taip daryti taip pat nėra leidžiama.

Vaistų receptai

Kaip teigiama įstatyme (su juo galite susipažinti čia), „receptuose išrašomi pramoniniu būdu pagaminti vaistiniai preparatai nurodomi tik į jų sudėtį įeinančios (-ių) veikliosios (-iųjų) medžiagos (-ų) bendriniu (-iais) pavadinimu (-ais) (toliau – bendrinis pavadinimas), išskyrus:
20.1. nekompensuojamuosius vaistinius preparatus, kurie sudaryti iš trijų ar daugiau veikliųjų medžiagų, ir vaistinius preparatus, kurių vidinėje pakuotėje yra skirtingo stiprumo ir iš skirtingų veikliųjų (pagalbinių) medžiagų sudarytos vaistinio preparato dozuotės, paeiliui vartojamos skirtingos farmacinės formos ir iš skirtingų veikliųjų (pagalbinių) medžiagų sudarytos vaistinio preparato dozuotės leidžiama nurodyti konkrečiais vaistinių preparatų pavadinimais, išskyrus atvejus, kai pacientas vaistinius preparatus planuoja įsigyti kitoje ES valstybėje“.

Vaistų receptai

Rinkitės pigiausią variantą

Kaip DELFI informavo Valstybinės ligonių kasos, receptinių vaistų skyrimo ir išrašymo taisyklės yra tos pačios tiek kompensuojamiems, tiek kitiems receptiniams vaistams. Skirtumas tas, kad už kompensuojamuosius vaistus už dalį vaisto kainos sumokama privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis. Kompensuojamieji vaistai yra išrašomi kompensuojamųjų vaistų knygelėse arba, kaip ir nekompensuojamieji vaistai – elektroniniame recepte.

Vaistų receptai

Teritorinės ligonių kasos tikrina, ar vaistinės išduoda kompensuojamuosius vaistus tinkamai, pagal receptų rašymo taisykles gydytojo išrašytą kompensuojamųjų vaistų receptą .

„Pavyzdžiui, jūsų pridėtas recepto pavyzdys: vaistas escitalopramas yra išrašytas yra teisingai, bendriniu pavadinimu“, - rašoma atsakyme.

Pacientui, įsigyjančiam kompensuojamąjį vaistą vaistinėje, reikėtų žinoti:

1. vaistininkas privalo kompiuterio monitoriuje parodyti informaciją apie visus turimus tos pačios veikliosios medžiagos skirtingų gamintojų vaistus.

2. vaistininkas pirmiausia turi pasiūlyti įsigyti tą kompensuojamąjį vaistą, kuriam taikoma mažiausia priemoka.

3. jei pigiausio reikiamo vaisto vaistinė tą dieną neturi, vaistininkas jį privalo užsakyti ir pristatyti: mieste – per 2 dienas, kaime – per 4 dienas.

Taigi, pacientas turi galimybę pasirinkti vaistą iš vaistinės monitoriuje rodomo sąrašo, klausti vaistininko, už kurį kompensuojamąjį vaistą reikia mažiausiai primokėti, o jei reikiamo vaisto tuo metu vaistinėje nėra – prašyti jį užsakyti.

„Specialistai ragina pacientus vaistus rinktis išmintingai – pasitarus su gydytoju, vaistininku pirkti tuos, kurių priemoka mažesnė ir taip taupyti savo pinigus. Jei vaistų savybės vienodos ir skiriasi tik kaina bei pakuotė, neverta mokėti daugiau“, - teigiama atsakyme.

Teisės aktas, reglamentuojantis receptų išrašymą: čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (286)