Ligą vaiką pasiglemžė trumpiau nei per parą

Kaip pasakojo vyriškis (redakcijai vardas ir pavardė žinomi – DELFI), praėjusios savaitės antradienio rytą, apie pusę septynių, atsibudęs sūnus pasiskundė, kad jam skauda kaulus ir pakilo aukšta temperatūra.

„Ko turėjome namuose nuo peršalimo, tokių vaistų jam iškart ir davėme, bet jau septintą valandą buvome poliklinikoje, kad iškviestume vaikui į namus budinčią gydytoją. Mums patarė budinčiosios nekviesti – esą jauna gydytoja, be to, turi labai daug iškvietimų, tad galime ir nesulaukti pagalbos. Registratorė patarė susitarti su savo apylinkės gydytoja, kad ji apžiūrėtų. Žmona taip ir padarė – gydytoja pažadėjo, baigusi darbą, užsukti, o kol ji ateis – nupirkti vaikui ibupromo nuo temperatūros ir skausmo. Aš taip ir padariau. Kol sūnus laukė gydytojos, mes nuolat jam skambindavome ir sužinojome, kad jis pradėjo vemti. Dar kartą paskambinome apylinkės gydytojai, pasakėme, kad atsiranda nauji simptomai. Ši dar kartą patvirtino ateisianti.

Iš tiesų, antrą valandą ji užėjo ir apžiūrėjo vaiką, pasamprotavo, kad šiuo metu nėra jokių gripų ir nusprendė, kad tai gali būti inkstų uždegimas, išrašė du tyrimų lapelius šlapimui ir kraujui bei liepė rytoj poliklinikoje pasidaryti tyrimus. Nieko daugiau vaikas negavo – nei jokio gydymo, nei siuntimo į ligoninę, nors ant kelio tuo metu jau buvo hematominė kraujosrūva, apie kurią vaikas mums sakė ir gydytojai parodė. Tai šios infekcijos požymis. O ir mes ryte gydytojai pabrėžėme, kad jis turėjęs „meningokoką“ – tąkart vos išplėšėme vaiką iš mirties nagų, todėl mums labai neramu“, - atviravo pašnekovas.

Pusę penkių iš darbo grįžęs tėvas vaikui, gydytojos nurodymu, sugirdė ibupromo, o šiam nenustojant vemti – dar ir smectos. Apie aštuntą valandą vakaro paauglys užsnūdo.

„Prieš dešimtą valandą nuėjau pasižiūrėti, kaip jis, ir pamačiau, kad visas jo kūnas išbertas kraujosrūvų. Tuoj pat paskambinau greitajai pagalbai, kuri, beje, atvyko per keletą minučių. Kol laukėme, dar spėjau paskambinti gydytojai, papasakojau situaciją ir paprašiau patarimo, ką šiuo metu dar galėčiau padaryti, kol atvyks medikai. O ji, kaip niekur nieko, atsakė: „Jūs dar ne ligoninėje? Aš gi įtariau meningitą“. Nežinau, ką ir begalvoti. Jei žmogus įtarė, bet nei užsiminė apie tai, nei siuntimo į ligoninę išrašė, tai mažų mažiausiai nusikalstamas aplaidumas“, - įsitikinęs pašnekovas.

Nori platesnės diskusijos dėl šeimos gydytojo kvalifikacijos ribų

Vyriškio manymu, reikia apskritai pradėti diskusiją, kas yra šeimos gydytojas, kokią kvalifikaciją jis turi, kaip privalo reaguoti ypatingais atvejais. „Beje, ligoninėje manęs irgi klausė, kodėl patys čia nevažiavome. „Ne kartą anksčiau pas jus buvau, - atsakiau, - bet jūs vis uždarydavote duris ir priekaištaudavote, ko čia atvažiavome, kai vaikas tik sloguoja“. Ligoninės medikų darbui neturiu jokių priekaištų – jie dirbo profesionaliai, tačiau tuo metu jau nieko nebuvo galima padaryti. Kas įvyko, supratau jau tuomet, kai vaikas buvo vežamas į ligoninę. Tačiau, manau, jau laikas pradėti kalbėti apie įvairių institucijų atsakomybes. Su kuo nepakalbi – visi nukentėję nuo mūsų sveikatos apsaugos sistemos, bet visi tyli“, - teigė vaiką palaidojęs tėvas.

Vyras nė neabejoja, kad įrodyti savo tiesą nebus lengva, tačiau teigė norintis bent pabandyti, ar tai įmanoma. Žinia, galima net ir įrašus ligos istorijoje suklastoti, tačiau pašnekovas tikino tikintis aplinkinių žmonių gera valia, o kol veiksmas vyko poliklinikoje, liudininkų netrūko.

„Medikai gali kalbėti ką nori, bet visgi ir mes, ne gydytojai, galime suprasti, kad jei prisikabintų vėžys, gal būtų įmanoma padėti, o gal ir ne. Tačiau yra ligų, kurios pagydomos. Nors šiuo atveju liga taip pat buvo klastinga, visgi matau labai akivaizdžius faktus, kurie liudija, kad tikrai ne visi medikai padarė tai, ką turėjo padaryti, todėl kreipiausi tiesiai į sveikatos apsaugos ministrą su prašymu, kad būtų atliktas auditas. Ministras situacijos nebiurokratizavo ir jau šiandien mane priims. Jis sakė, kad bus kviečiami aukščiausio lygio specialistai ir tikrinama visa gydymo eiga. Puikiai suprantu, kad tai sūnaus man neprikels, bet nenoriu, kad nukentėtų ir kiti vaikai. Vėl pasirodys koks gripas, vėl mirs keletas vaikų ir vėl nebus kaltų. Taip neturi būti“, - savo sprendimą aiškino vilnietis.

Sveikatos apsaugos ministro patarėjas Remigijus Bielinskas DELFI patvirtino, kad darbo dienos pabaigoje šeimos prašymas ištirti įvykį iš tiesų buvo gautas.

“Kaip patvirtino ministras, auditas tikrai vyks ir bus atliekamas nustatyta tvarka. Tai nėra išimtinis atvejis – kiekvienas gyventojas, jeigu jis yra nepatenkintas gydymo paslaugomis, gali ir privalo kreiptis. Dėl mirties atvejo belieka tik apgailestauti, tačiau jis tik dar labiau turi būti ištirtas. Kiek man žinoma, poliklinika taip pat atliko savo pirminį patikrinimą”, - teigė pašnekovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)