Norintiems išvengti skydliaukės bėdų siūlo mokytis iš Sibiro gyventojų

 (89)
Dauguma sibiriečių, ypač Altajaus kalnų gyventojai, gyvendami atšiauriomis sąlygomis, iki žilos senatvės išsaugo stiprią sveikatą. Manoma, kad tai lemia tų vietovių vaistiniai augalai. Pastebėta, kad medžiotojai ir kalnų gyventojai iki 70−85 m. turi sveikus dantis.
Sibirietiškas kedras
Sibirietiškas kedras
© DELFI koliažas

Yra žinoma, kad vietoje kramtomosios gumos sibiriečiai reguliariai kramto maumedžių ir kedrinių pušų sakus. Manoma, kad veikliosios medžiagos, esančios sakuose, stiprina sveikatą, saugo dantis ir dantenas.

Sibirinė pušis (lot. Pinus sibirica) – pušinių šeimai priklausanti spygliuočių medžių rūšis, paplitusi Sibire, Uralo kalnuose, Altajuje, Mongolijoje, šiaurės Kinijoje ir kt. Ilgaamžis medis, sulaukiantis net 800 m., žmonių dar vadinamas medžių vaistininku, kurio ypatingos savybės jau nuo seno buvo pasitelkiamos žmonėms gydyti. Žmonės žinojo, kaip stebuklingomis priemonėmis paversti net sibirinių pušų spyglius ir sakus.

Buvo manoma, kad kedrinės pušys turi savybę kaupti teigiamą energiją, sklindančią iš kosmoso. Žinoma, kad jų išskiriami fitoncidai valo orą ir naikina ligas sukeliančius mikroorganizmus, todėl oras tokiame miške yra ypač švarus. Dar 1792 m. akademikas P.S.Palas rašė, kad kedrinės pinijos efektyviai grąžina vyriškąją galią, jaunystę ir padeda įveikti daugelį ligų.

Įrodyta nauda

Apie kedrinių pušų sėklų, lietuviškai vadinamų kedrinėmis pinijomis, naudingąsias savybes žinoma nuo seniausių laikų. Kedrinės pinijos itin turtingos polinesočiųjų riebalų rūgščių, naudingų žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, vitaminų (A, B, D, E, F) mikroelementų (fosforo, magnio, cinko, vario, jodo, mangano ir kt.), antioksidantų ir kitų veikliųjų medžiagų. Iš jų spaudžiamas labai vertingas aliejus.

Norintiems išvengti skydliaukės bėdų siūlo mokytis iš Sibiro gyventojų
© Shutterstock nuotr.

Vitaminus, mineralus ir kitas veikliąsias medžiagas, esančias pinijose, žmogaus organizmas pasisavina itin gerai. Per dieną suvalgant apie 100 g kedrinių pinijų, žmogaus organizmas aprūpinamas jodo, kuris reikalingas normaliai skydliaukės veiklai palaikyti, paros norma. Varis teigiamai veikia medžiagų apykaitą ir kraują; manganas – palankiai veikia centrinę nervų sistemą; vitaminas E atitolina senėjimo procesus, užkerta kelią itin sunkioms lėtinėms ligoms ir stiprina plaukus, nagus bei odą; B grupės vitaminai teigiamai veikia nervų sistemą, gerina darbingumą ir padeda stiprinti širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą; nesočiosios riebalų rūgštys itin teigiamai veikia širdies ir kraujotakos sistemos veiklą.

Įrodyta, kad nuolat vartojant kedrinių pinijų, sumažėja blogojo cholesterolio koncentracija kraujyje, didėja darbingumas, gerėja kraujo sudėtis, artritu ir osteochondroze sergančiųjų savijauta, išvengiama sunkių ligų.

Naudokite virtuvėje

Seniai žinoma, kad kedrinės pinijos (net jų išspaudos) yra maistingesnės už duoną, daržoves ir kitus produktus. Jeigu žmogus kasdien suvalgytų 20−40 kedrinių pinijų, padidėtų jo organizmo atsparumas daugeliui ligų, ir pailgėtų gyvenimo trukmė. Ruošiant maistą, paprasta naudoti kedrinių pinijų miltus, puikiai tinkančius įvairiems patiekalams gaminti.

Norintiems išvengti skydliaukės bėdų siūlo mokytis iš Sibiro gyventojų
© Asmeninio archyvo nuotr.

Kedrinių pinijų miltai labai gardūs, švelniai saldaus riešutų skonio, todėl itin tinka pyragų, duonos, sausainių, vaflių ir blynelių tešlai „gerinti“ (dalį miltų pakeičiant pinijų miltais): juos padaro lengvesnius, puresnius ir sveikesnius.

Kiekvieną dieną pradėkite sveikesniais pusryčiais: kedrinių pinijų miltais apiberkite jogurtą, košę, dribsnius ir kitus patiekalus, jų maišykite į tirštus kokteilius, naudokite paukštienos patiekalams volioti (vietoj duonos džiūvėsėlių), padažams tirštinti ir vaisių bei daržovių salotoms gardinti.

RECEPTAS:

Sotus kokteilis su kedrų miltais, galintis pakeisti įprastus pusryčius.

Jums reikės:
banano,
valgomojo šaukšto kedrų miltų,
saujos spanguolių,
arbatinio šaukštelio medaus,
150 g naminių obuolių sulčių,
150 g vandens.
Viską suplakite kokteilių plaktuve.
Kedrinės pinijos ir jų miltai – koncentruotas baltymų šaltinis, kuriame mažai riebalų ir gausu maistinių bei skaidulinių medžiagų. Pastebėta, kad geriant kedrinių pinijų miltų ir šviežių vaisių bei daržovių kokteilių, organizmas ypač gerai įsisavina jų maistingąsias medžiagas, vitaminus ir mikroelementus.

„Savaitraštis Kaunui“
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus
 
Naujienų prenumerata

Sveikatos naujienos

Dar vienas nemalonus faktas apie raudoną mėsą (4)

Keičiant raudoną mėsą kitais baltymų šaltiniais, kaip antai vištiena ar žuvimi, mažėja inkstų ligų rizika, rodo Singapūre atliktas tyrimas.

Liga, apie kurią neišdrįsta net prabilti: nesiskundė sveikata ir nejuto jokių simptomų (8)

Daugeliu atveju išangės vėžį sukelia žmogaus papilomos virusas (ŽPV). Tarsi šio gėdingo fakto būtų maža, jis pasireiškia „ten, apačioje“. JAV pradėta taikyti gydymą, atrodo, duosiantį teigiamų rezultatų, rašoma „The Independent“.

Sveikiausių uogų reitingas: įvertino ir pomidorus, ir bananus (19)

Šis metų laikas kupinas įvairiausių pagundų, ir uogos – saldžios ir rūgščios, kartais netgi aitrios, – yra viena tų, kurioms sunku atsispirti. O ir nereikia. Nes uogas valgyti sveika.

Pražūtingos ligos išsigandę tėvai lengviau atsikvėpti galės nebent rudenį (5)

Lietuvos gydymo įstaigose išsekus vakcinos nuo meningokoko infekcijos atsargoms, jos tiekėjas naują siuntą žada ne anksčiau kaip rudenį.

Užsikrėtusių erkių pavojus: kai kurie žmonės rizikuoja labiau (22)

Ar erkė įsisiurbs, priklauso nuo kiekvieno žmogaus fiziologinių savybių, LRT RADIJUI sako gamtosaugininkas Laimutis Budrys.