Kaip skelbia LNK žinios, vakcina Lietuvą pasiekė penktadienį - didesnį jos kiekį gydymo įstaigos gali užsakyti nuo savaitės pradžios. Įstaigų atstovai informuoja, jog vakcina atvežama tik sulaukus norinčių skiepytis, o tokių kol kas nėra. Užkrečiamų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė teigia, jog yra priešingai.

„Girdime labai daug skambučių iš tėvų, kurie kreipiasi į tam tikras gydymo įstaigas Vilniaus apskrityje, kitose apskrityse, kad ta gydymo įstaiga neturi tos vakcinos, nes tai yra papildomas jiems darbas. Aš manau, kad kiekviena gydymo įstaiga, nepriklausomai, ar tai yra komercinė vakcina, ar biudžetinė vakcina, kur jie pasiima kitais keliais, bet jei yra žmonių noras (...), tikrai jos turi šitą pareigą atlikti - įsigyti vakciną“, - sakė D. Razmuvienė.

Anot jos, į Lietuvą atvežta 3 tūkst. dozių komercinės vakcinos.

Vakcina gyventojams kainuoja nuo 90 iki 160 eurų, kad ji būtų veiksminga, reikalingos dvi dozės.

Skiepai nuo meningokokinės infekcijos šiuo metu nėra nei privalomų, nei rekomenduojamų sąraše, jie nėra finansuojama valstybės. Sveikatos apsaugos ministras Juras Požela žada ateityje skiepus įtraukti į privalomųjų sąrašą.

2015 metais Lietuvoje užfiksuoti 74 meningokoko infekcijos atvejai, iš jų septyni baigėsi mirtimi. Šiais metais jau registruota keliolika meningokoko atvejų, iš jų irgi keli pasibaigė mažamečių vaikų mirtimi.