Riebumas yra skanus ir sotus dalykas. Didelis puodelis kavos su riebiu pienu gali puikiausiai užpildyti tarpą tarp ankstyvų pusryčių ir vėlyvų pietų. Tačiau liesas pienas to nepadarys, dailymail.co.uk. rašo Zoe Harcombe.

Tą patį galima pasakyti apie liesą jogurtą ar mažai kalorijų turinčius sūrio pakaitalus. Paprastai tariant, jeigu negaunate pakankamai riebalų, nesijaučiate sotūs, o jei nuolat esate alkanas, kažkuriuo momentu prisikirsite ir priaugsite antsvorio.

Skamba paprastai, tačiau šį sąryšį nustačiau tik per daugelį metų, rašo autorė. Būdama maždaug 20 metų, ji kiekvieną dieną pradėdavo viltimi, jog šiandien „bus gera mergaitė“ ir tai padės jai sulieknėti.

Jai atrodė, kad „būti gerai“ reiškė pareigingai skaičiuoti kalorijas, nevalgyti nieko riebaus ir stengtis išgyventi suvalgant per dieną keturis didelius obuolius ir pakelį jokių riebalų neturinčių vaisinių guminukų „Fruit Gums“, kurie pridėdavo apie 700 kcal.

„Nereikia nė sakyti, kad mano organizmas jautė tokią didžiulę riebalų ir naudingųjų medžiagų stoką, kad pradėdavau nekontroliuojamai šlamšti viską iš eilės. Nors turėjau didžiulį troškimą sulieknėti, mano svoris nuolat augo“, - teigia Z. Harcombe.

Vėliau ji pradėjo tyrinėti nutukimą ir mėginti suprasti, kodėl du trečdaliai žmonių turi antsvorio, nors visi nori būti liekni. Ją itin domino dietos ir persivalgymo ciklai, kuriuose, jos teigimu, įstrigę dauguma antsvorio turinčių žmonių.

Ji nustatė, kad žmonės, mėgindami mažiau valgyti, vėliau galiausiai persivalgo. Nuo to laiko mokslininkai nustatė maisto komponentų kaloringumą ir parodė, kad 1 g angliavandenių ir baltymų suteikia maždaug 4 kcal, o 1 g riebalų – maždaug 9 kcal.

Kalorijų skaičiuotojai žino šiuos skaičius ir laiko riebalus pavojingu savo priešu. Jie siekia gauti kuo daugiau maisto su kuo mažesniu kalorijų kiekiu.

Tačiau didelis pakelis „Wine Gums“ ir 400 tuščių kilokalorijų nesuteikdavo nieko, ko man reikėdavo – nei naudingų riebalų, nei baltymų, nei vitaminų, nei mineralų, rašo autorė.

Vienas visą gyvenimą dietos besilaikantis žmogus skaičiuos kalorijas, tačiau sėkmingai lieknėjantis nespjaus į naudinguosius riebalus ir daugiausia dėmesio skirs angliavandenių kontrolei.

Didžiausias skirtumas tarp šių dviejų žmonių tipų tas, kad sėkmingai dietos besilaikantis asmuo gali valgyti tikrą maistą – produktus, kuriuos mūsų kūnas įprato vartoti per daugelį amžių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)