Šiuose vaisiuose nedaug riebalų ir kalorijų, tačiau gausu gyvybiškai svarbių vitaminų, mineralų, antioksidantų, taip pat ląstelienos. Kriaušės auginamos jau daugiau nei keturis tūkstančius metų ir tai yra tikras superproduktas – jos gali pasitarnauti jūsų sveikatai daugybe būdų...

Apsaugo nuo pagirių

Šį mėnesį paskelbtas tyrimas atskleidė, kad stiklinę Azijos kriaušių sulčių prieš alkoholio vartojimą išgėrę žmonės kitą rytą geriau viską prisimena, yra mažiau jautrūs šviesai ir, apskritai, daug geriau jaučiasi.

Mokslininkai nustatė, kad tai yra dėl mažesnio alkoholio kiekio kraujyje. „Šį darbą iš dalies įkvėpė tas faktas, kad Korėjos kriaušių sultys Azijoje ilgą laiką vartojamos būtent taip“, – teigia mitybos specialistė Sam Christie.

Pasirodo, kriaušėse esantys fermentai slopina alkoholio skaidymąsi.

Kovoja su diabetu

S. Christie teigia, kad kriaušėse esantys polifenoliai turi apsauginį poveikį II tipo diabeto atveju.
„Polifenoliai yra susiję su hipoglikemijos poveikiu. Tai reiškia, kad jos gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje, – sako specialistė. – Valgant daugiau nei penkis kartus per savaitę jos taip pat gerina jautrumą insulinui. Kriaušės taip pat šiek tiek apsaugo nuo degeneracinių II tipo diabeto šalutinių poveikių, tokių kaip kraujotakos, akių, odos ar inkstų problemos. Tai gali ir obuoliuose, juodosiose vynuogėse, mėlynėse, juoduosiuose serbentuose ir daržovėse esantys polifenoliai. Visada valgykite ar spauskite sultis iš nuplautų vaisių“.

Lengvesnis kvėpavimas

Kinų medicinoje kriaušės naudojamos gydant plaučių ligas.

Gydytojai teigia, kad karštomis vasaros dienomis plaučiuose gali atsirasti gleivių, kurios apsunkina kvėpavimą. Kriaušių sultys sutepa gerklę ir padeda sumažinti gleivių kiekį. Tuo pasirūpina šiuose vaisiuose esantis antioksidantas glutationas.

„Glutationas, reguliuodamas gleivių formavimąsi, didina plaučių imunitetą ir padeda užkirsti kelią bakterinėms ar virusinėms infekcijoms“, – teigia kinų medicinos specialistas Johnas Tsagarisas.
Tam nenori pritarti gydytoja Shona Wilkinson: „Jeigu jus dusina, privalote kreiptis į gydytojus. Nebandykite gydytis kokių nors ligų kriaušių sultimis“.

Naudingos nėštumo metu

„Kriaušėse yra keletas maistinių medžiagų, kurios naudingos nėštumo metu. Viena jų – folio rūgštis, – toliau aiškina J. Tsagaris. – Kiekvienoje didelėje kriaušėje yra apytikriai 14 mikrogramų folio, kuris prisideda prie bendro 200 mikrogramų rekomenduojamo paros kiekio suaugusiems ir vaikams virš vienuolikos metų, ir rekomenduojamų 700 mikrogramų per pirmąsias dvylika nėštumo savaičių“.

Specialistas tvirtina, kad folis yra gyvybiškai svarbus siekiant užkirsti kelią apsigimimams: „Ne daugelyje maisto produktų yra folio ar folio rūgšties, kuri ypač svarbi pirmąjį nėštumo trimestrą“.

Kovoja su alergijomis

Dažnai pirmas kūdikiams duodamas vaisius yra būtent kriaušė, tačiau ne vien dėl jų skanių sulčių, bet ir dėl to, kad jos labai retai kada sukelia alergines reakcijas.

Taip yra dėl kriaušėse esančio natūralaus antihistamino kvercetino. Nuo šienligės ar alergijos kenčiantys žmonės dažnai vartoja kvercetino papildus, kad išvengtų simptomų.

„Tais atvejais, kai dėl tam tikrų produktų netoleravimo reikia laikytis dietos, vienas pirmųjų produktų, kuriuos įtraukiame, yra kriaušės. Būtent dėl jose esančio kvercetino, – sako Sh. Wilkinson. – Tai vienas nekalčiausių produktų alergijos požiūriu“.

Apsaugo kaulus

Kriaušėse gausu boro mineralo, kuris padeda organizmui išlaikyti kalcį. Jis taip pat skatina hormonų (pavyzdžiui, estrogeno) gamybą, o tai užkerta kelią kaulų išretėjimui. Vienoje kriaušėje yra apie dešimtadalis jūsų dienos normos.

„Kaskart tikrindami kaulų stiprumą mes rekomenduojame borą, – teigia Sh. Wilkinson. – Kriaušėse taip pat gausu vitamino K, kuris gyvybiškai svarbus kaulų sveikatai. Lašiša su špinatais ir kriaušių salotos būtų idealus patiekalas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)