Kembridžo universiteto mokslininkų komanda šiuo metu tiria aukšto intelekto tėvų, tokių kaip inžinieriai, mokslininkai, programuotojai, ir jų vaikų raidos ryšius.

Autizmo tyrimų centro profesorius Simonas Baronas-Cohenas teigia, jog egzistuoja ženklai, leidžiantys daryti išvadą, jog suaugę žmonės, dirbantys mokslo ir matematikos srityse, dažniau susilaukia autizmu sergančių palikuonių.

„Paprastas šios hipotezės testas leistų patikrinti ar poros, kuriuose abu partneriai yra aukšto intelekto ir dirba su sistemų kūrimu susijusį darbą, pavyzdžiui žmonės, dirbantys mokslo, technologijų, inžinerijos ir matematikos srityse, turi daugiau galimybių susilaukti autizmu sergančio vaiko nei poros, kur tokiose srityje dirba tik vienas arba nei vienas partneris“, - teigia mokslininkas.

Mokslininkai planuoja, jog tyrime dalyvaus universitetų absolventai, kurie atsakys į klausimus apie savo studijas aukštojoje mokykloje ir atžalų raidą. Taip bus bandoma patikrinti teoriją, jog aukštesnio intelekto tėvai dažniau susilaukia autizmu sergančių atžalų.

2001 metais buvo nustatyta, jog autizmu sergantys vaikai daugiausia gimsta matematikų šeimose. 1997 metais atlikto tyrimo rezultatai atskleidė, jog autizmu dažniausiai serga inžinierių vaikai ir anūkai.

Profesoriaus S. Barono-Coheno teigimu, žmonės, kurių darbas susijęs su įvairiausių sistemų kūrimu, greičiausiai turi itin vyriškus smegenis, nes jų organizme padidėjęs testosterono kiekis.

Ekspertai planuoja aiškintis, ar su sistemų kūrimų susijusių žmonių pora labiau rizikuoja susilaukti autizmu sergančio mažylio. Skelbiama, kad eksperimente dalyvaus universitetų absolventai ,turintys vyresnę nei 1,5 metų atžalą.

Pirmųjų rezultatų tikimasi sulaukti po metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)