Gydytojai perspėja, kad čia dažnai vartojamoje žalioje žuvyje esantys parazitai gali sukelti kepenų vėžį, rašo britų dienraštis „The Daily Mail“.

Koi pla“ – tai tradicinis tailandiečių patiekalas, kurį ruošiant žalia žuvis sutrinama su prieskoniais ir pagardinama žaliųjų citrinų sultimis. Tai pikantiškas, greitai paruošiamas, skanus ir nebrangus patiekalas, kuris ypač populiarus Tailando šiaurės rytų vietovėse, ypač atokiame Isano regione. Medikai persėja, kad kartu su žuvimi galite suvalgyti ir parazitų, kurie gali sukelti kepenų vėžį.

Isano regionas yra turistų lankomas rečiausiai. Čia fiksuojamas didžiausias pasaulyje tulžies vėžio atvejų skaičius. Vienas pagrindinių šio vėžio, kuris kasmet Tailande nusineša 20 tūkst. gyvybių, sukėlėjų yra Mekongo regione dažnai pasitaikanti ir gėlavandenėse žuvyse randama parazitinė plokščioji kirmėlė.

Suvalgius užkrėstos žuvies, kirmėlės gali metų metus tūnoti tulžies latake ir sukelti uždegimą, kuris priveda prie vėžio, perspėja Pasaulio sveikatos organizacija.

Kepenų chirurgas Narongas Khuntikeo kovoja su šia problema ir ne kartą stebėjo, kaip miršta jo gydyti ir „Koi pla“ patiekalą mėgstantys jo pacientai.

„Tai yra labai rimta sveikatos problema. Ji paliečia šeimas, švietimą, socialinį ir ekonominį gyvenimą. Tačiau niekas apie tai nežino, nes žmonės miršta tyliai, kaip nuo medžio krentantys lapai“, – sakė medikas.

Ne kartą su vėlyva ligos stadija jau ant operacinės stalo susidūręs gydytojas dabar ragina spręsti šią problemą iš esmės. Kartu su kitais medikai jie važinėja po Isano provinciją ir tiria žmonių kepenis bei perspėja juos apie „Koi pla“ ir kitus pavojingus žuvies patiekalus.
Nelengva užduotis

Deja, pakeisti žmonių mitybos įpročius nėra lengva. Ypač atsižvelgiant į tai, kad Isano regione kulinarinės tradicijos yra labai gilios. Daugelis žmonių labai nustemba sužinoję, kad iš kartos į kartą perduodamas patiekalas yra labai pavojingas.

Tačiau bent jau dalis žmonių, sužinojusių apie žalios žuvies keliamą pavojų, su prieskoniais ir žaliosios citrinos sultimis sutrintos žuvies mišinį termiškai apdoroja.

Tačiau kitiems nepatinka kepto patiekalo skonis, nes patiekalas tampa per rūgštus. O dar kiti numoja ranka ir teigia, kad jų likimas yra nulemtas. Toks požiūris yra dažnas Tailande, kur išpažįstamas budizmas.

Medikai tikisi, kad labiau paveikti pavyks jaunąją kartą, todėl vaikams rodo filmukus apie pavojų, kurį kelia žalios žuvies valgymas.

O kalbant apie vyresnio amžiaus žmones, kuriuos sunku perkalbėti, medikai bent jau tikisi infekciją nustatyti ankstyvoje stadijoje ir taip užkirsti kelią mirties nuosprendžiui.

Ar tailandiečiams yra vilties?

N. Khuntikeo su savo komanda sukūrė šlapimo tyrimą, kuris leidžia nustatyti, ar organizme yra minėtas parazitas. Kai kuriose Isano bendruomenėse šiuo parazitu yra užsikrėtę iki 80 proc. žmonių.

Gydytojai taip pat pastaruosius ketverius metus lanko atokius šalies rajonus ir kartu vežasi ultragarso aparatus, kuriais tikrina kaimo gyventojų kepenis.

Neseniai vien tik Kalasino provincijoje buvo patikrinta 500 žmonių. Trečdalis jų skundėsi kepenų funkcijos sutrikimais, o keturiems buvo diagnozuotas vėžys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)