Svogūnai

Daugiausia šios daržovės antioksidantų, kovojančių prieš vėžį, gausite ją valgydami žalią. Termiškai apdorojant svogūnus aukštoje temperatūroje fitomedžiagų, apsaugančių nuo plaučių ir prostatos vėžio, kiekis stipriai sumažėja. Pabandykite derinti smulkintus svogūnus su pomidorais, avokadais, Chalapos aitriosiomis paprikomis – toks dažinys, pagardintas žaliosios citrinos sultimis, sureguliuos cukraus kiekį kraujyje.

Kukurūzai

Prieš valgydami kukurūzą įsitikinkite, kad jis gerai išvirtas! Leidinio „Journal of Agricultural Food and Chemistry“ atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad kuo ilgiau kukurūzai verdami, tuo daugiau juose yra tokių antioksidantų kaip luteinas. Ši medžiaga vyresniame amžiuje padeda kovoti su regėjimo problemomis.

Žirneliai

Maži, bet galingi! Leidinyje „International Journal of Cancer“ pristatomame tyrime teigiama, kad kasdien valgant žaliuosius žirnelius ir kitus ankštinius augalus stipriai sumažėja skrandžio vėžio rizika.
Žirneliai

Lapinis kopūstas

Šiuose garbanotuose žaliuose lapuose gausu vitamino C, antioksidanto, kuris gali sumažinti blogojo cholesterolio kiekį, taigi, ir širdies ligų riziką.

Raudonoji paprika

Vienoje vidutinio dydžio paprikoje telpa nedaug kalorijų (vos 32!), tačiau gausu vitamino C – jo čia net 150 procentų rekomenduojamos dienos normos. Taigi, raudonoji paprika padės apsisaugoti nuo aterosklerozės, širdies ligų.

Špinatai

Špinatuose gausu karotenoidų – antioksidantų, teigiamai veikiančių akis ir padedančių užkirsti kelią geltonosios dėmės degeneracijai, kuri yra pagrindinė apakimo vyresniame amžiuje priežastis. Špinatus apdorojus termiškai organizmas lengviau pasisavina luteiną (karotenoidą).

Briuselio kopūstai

Šie antioksidantų kamuoliai gali padėti pašalinti iš organizmo vėžį sukeliančius laisvuosius radikalus. Vos pusėje stiklinės Briuselio kopūstų yra 80 procentų vitamino C dienos normos. Ši daržovė padeda kovoti su širdies ligomis ir katarakta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)