Kodėl vasarą negalima valyti veido odos

Pasak kosmetologės Lauros Sereičikienės, mėgstamiausi veido valymo būdai – dermabrazija, rūgštinis šveitimas ir mechaninis veido valymas.

„Aš labiausiai palaikau rūgštinius šveitimus. Tai procedūra, kurios metu pašalinamas paviršinis odos sluoksnis. Tokiu būdu skatinamas naujo odos sluoksnio susidarymas. Oda greičiau atsinaujina, atrodo jaunesnė, lygesnė. AHA rūgštis pasižymi stipriomis antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Glikolio rūgštis skatina spuogų gijimą, neleidžia užsikimšti riebalinių liaukų latakams ir susidaryti naujiems inkštirams, stimuliuoja riebalinių liaukų veiklą, išvalo poras. Tai puiki procedūra paaugliams, kuriuos kankina jaunatviniai spuogai arba aknė.

Dermabrazijos procedūra taip pat priskiriama prie valančiųjų, tačiau skiriasi jos metodas. Ją galima taikyti, jei žmogus netoleruoja rūgšties, yra alergiškas cheminiam šveitimui naudojamiems produktams ar tiesiog nenori jos atlikti. Ar duoda gerą rezultatą mechaninis veido valymas, nesu įsitikinusi, manau, jis tik dar labiau prisideda prie naujų bėrimų atsiradimo. Mano manymu, reikia leisti odai pačiai atsinaujinti, todėl siūlau rinktis kuo mažiau traumuojančias odos valymo ir šveitimo priemones. Jei bus gera kasdienė odos priežiūra namų sąlygomis, to gali ir pakakti. Veido valymo metodus reikia rinktis atsargiai, pasitarti su kosmetologe. Tarkime, esant spuogams ar kitokiems odos defektams, nuo kai kurių procedūrų jie gali tik paūmėti“, - pasakojo pašnekovė.

Kosmetologė įspėjo, kad vasaros metu po rūgštinių ar dermabrazijos procedūrų reikia saugotis saulės spindulių, antraip oda gali greičiau nudegti, atsirasti pigmentinių dėmių, netgi prasidėti alergija saulei.

Taigi ji patarė nerizikuoti savo sveikata ir jas atlikti vėsiuoju metų laiku. Nusprendus atlikti sluoksniavimo procedūras vasarą, būtina pasirūpinti itin stipria apsaugos priemone nuo saulės, visai nesideginti, vengti tiesioginių saulės spindulių ir sūraus vandens. Pasak L. Sereičikienės, šiuo metu reikėtų atsargiai rinktis veido odos valymo procedūras, nors salonai vasarą siūlo itin patrauklias nuolaidas. Ne viena moteris, grįžusi po saulėto savaitgalio pajūryje ar vasaros pabaigoje pastebi, kad ant veido bei kūno išryškėjo pigmentinės dėmės, o tamsesni randeliai likę, po spuogų, neišnyksta.

Valymo šepetėliai bakterijas pasklaido po visą veidą

„Pasitaiko klienčių, kurios namuose pačios bando sau atlikti veido valymą ir situaciją tik pablogina. Pastaruoju metu populiarėja valomieji šepetėliai. Jau esu susidūrusi su atvejais, kai moteris atėjo su pagalbos prašymu, nes po namuose atliktos procedūros veidą išbėrė. Klientė serga lengvą aknės forma, o nedezinfekuojamas šepetėlis užkratą pasiskirstė po visą veidą. Naudojantiems šį prietaisą reikia laikytis ypatingos higienos. Taip pat buvo atvejis, kai klientė norėjo pasiskaistinti veidą ir pablukinti pigmentines dėmes citrina. Vakare prieš eidama miegoti ji veidą išsitepė citrina ir nenuplovusi nuėjo miegoti. Ryte ji nusprendė pasimėgauti kavos puodeliu balkone, ant saulės. Jau kitą dieną veidas buvo nusėtas pigmentinėmis dėmėmis“, - prisiminė L. Sereičikienė.

Santariškių klinikų Dermatovenerologijos centro direktorės dr. Matildos Bylaitės teigimu, šepetėliai tinka tik tuo atveju, jei oda yra lygi, nėra jokios infekcijos. Esant mikropūlinukams ši priemonė netinkama, nes dėl dezinfekcijos nebuvimo bakterijas paskleidžia po visą veidą.

„Todėl aš šepetėlių naudoti nerekomenduoju, juolab kad reikia labai tiksliai žinoti, kas tinka jūsų odai, o tai tiksliai pasakyti gali tik specialistas. Kai žmonės prisiperka visko savo nuožiūra, tiek mes, tiek kosmetologai turime daug darbo. Valyti veido negalima dažnai ir atsiduoti reikia tik geram specialistui, kuris žinotų, ką daro, neužkrėstų odos. Jeigu yra daug pūlingų, aktyvių uždegiminių mazgų, darant veido valymą situacija tik pablogės. Jei oda jautri, plonytė, galbūt užteka ją tik suminkštinti garais ir sudrėkinti.

Rūgštinis veido valymas – pakankamai jautri tema, reikia labai teisingai parinkti priemones, nes klientas, išėjęs iš kosmetologo, pelnytai gali būti pasipiktinęs, kai dvi-tris dienas po tokio valymo veidas bus ištinęs, perštės, skaudės. Aš visada rekomenduoju, kad jeigu jau moterys nori kažką daryti su veido oda, geriau to imtis nuo rudens iki ankstyvo pavasario, kadangi toks valymo būdas gali labai stipriai išprovokuoti pigmentaciją. Po veido valymo gana ilgai būtina naudoti labai stiprų (SPF 50) apsauginį kremą nuo saulės. Turėjome ne vieną pacientę, kuri naudojo rūgštinius kremus namuose ir dar nusprendė išsivalyti veidą kosmetologijos kabinete. Viskas baigėsi tuo, kad labai nudegė veido odą saulėje. Taigi būna visko – ateina pas mus tarsi su šachmatų lenta ant veido“, - pasakojo dermatovenerologė.

Pasak jos, didžiausia lietuvių moterų bėda, kad jos labai entuziastingai griebiasi naujovių nesigilindamos, ką tepa ant veido. „Jei esi toks patiklus ir būtinai nori išleisti šiam tikslui pinigų, vienintelis patarimas – pradėti teptis nuo 2 eurų didumo ploto ir palaukti, kas bus, kad nesusigadintum viso veido. Daug veido odos problemų galima išspręsti laikantis elementarios higienos. Ryte veidą užtenka nuprausti drungnu arba šaltu vandeniu, galima naudoti toniką, tuomet užsitepti drėkinančio kremo. Jeigu norite turėti gražią odą, mažiau raukšlių ir pigmentinių dėmių, saulėtą dieną papildomai veidą reikia apsaugoti 50 SPF kremu nuo saulės. Vakare būtina nuvalyti makiažą, nepalikti jo nakčiai. Taip pat reikia žinoti, kad neteisingai parinktos kosmetinės servetėlės gali sukelti alerginį kontaktinį dermatitą“, - aiškino M. Bylaitė.

Kaip teisingai išspausti inkštirą

Dar vienas amžinas klausimas – spausti ar ne ant veido iškylančius spuogelius ir inkštirus. Pasak M. Bylaitės, pirmiesiems gydyti yra specialūs tepalai, o jau susiformavusius inkštirus reikia spausti ne nagais, kaip dažnai daroma, o dezinfekavus pradurti ir inkštiro turinį išspausti pincetu. Tuomet dar kartą dezinfekuoti.

Gydytoja dermatologė Natalja Jasaitienė apskritai nusiteikusi prieš bet kokį mechaninį poveikį veido odai. Pasak jos, mechaninis veido valymas – odos traumavimas, po kurio vis dėlto lieka žymių, todėl ji pirmenybę teikia cheminiam veido valymui. Yra tikrai švelnių rūgščių, pavyzdžiui, vanilės, kurios valo tik paviršių.

„Valymas – klausimas be atsakymo. Jeigu yra problema, ją reikia gydyti, nes kiek jūs išvalysite, tiek odos sekreto vėl prisigamins. Ir kuo dažniau ir švariau valysite, tuo daugiau jo pasigamins. Atsirandantys juodi taškeliai ant odos – riebalų oksidacijos procesas, todėl reikia kalbėti ne apie veido valymą, bet apie teisingą veido priežiūrą: pavyzdžiui, vietoj paprastos pudros naudoti mineralinę ir pan. Veidas teršiasi dėl to, kad jis nėra tinkamai prižiūrimas kasdien. Savo klientes visada įkalbinėju naudoti kuo mažiau pudros – pati ją naudoju tik ypatingomis progomis. Odos balanso palaikymui visiškai užtenka bazinio drėkinamojo kremo, kad oda neprarastų drėgmės, ir kremo nuo saulės, kad apsisaugotume nuo žalingo UV spindulių poveikio. Mūsų veido oda labai priklauso nuo to, ką valgome. Spuogus skatina nesaikingas paprastųjų angliavandenių – miltinių patiekalų, saldumynų, t. y. aukštą glikeminį indeksą turinčių produktų – vartojimas. Receptoriai į staigiai pakilusį gliukozės kiekį reaguoja uždegiminiais procesais“, - pasakojo specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)