Tada daugelio valia ima silpnėti, kilogramai palaipsniui grįžta. Daktaras Xandas van Tullekenas tvirtina, kad laikantis jo dietos taip nenutiks, rašo dailymail.co.uk.

Pirmiausia vertėtų panagrinėti, kodėl dauguma dietų nuvilia. Tikrai turite draugų, kurie laikosi įvairių sveikatingumo programų, giminaičių, kurie tvirtina sulieknėję, valgydami kopūstų sriubą ar kaulų sultinį, kolegių, kurios nuolat kalba apie mažai angliavandenių, mažai riebalų turintį maistą, produktus be glitimo ir pan.

Iš tiesų žmonės skirtingi, lieknumo paslaptis – atrasti tai, kas tinka jums.

Jei turite antsvorio, greičiausiai per daug valgote ir per mažai sportuojate, bet yra didelė tikimybė, kad dėl tam tikrų genų turite apvalius klubus ar riebalų ant pilvo.

Mitybos profesorius iš Harvardo universiteto Frankas Sacksas ilgai tyrinėjo, aiškinosi, kodėl du žmonės gali turėti tokį patį kiekį antsvorio, būti vienodo amžiaus, rasės, socialinės padėties, lyties, bet labai skirtingai reaguoti į maistą.

Jis su kolegomis mano, kad antsvoris yra ne viena, o daug ligų.

Būtent todėl aš manau, kad reikalingas lankstus priėjimas. Dauguma dietų veiksmingos, nes jos griežtos – reikia atsisakyti greitojo maisto, perdirbtų produktų ir alkoholio. Jos taip pat skatina keisti mitybos įpročius, dėl kurių visų pirma ir sustorėjote.

Tačiau dauguma tokių dietų ilgalaikėje perspektyvoje yra neveiksmingos, nes jų neįmanoma laikytis ilgai. Žinau, nes jas tyrinėjau, daugelį pats esu išbandęs.

Neįmanoma visą gyvenimą valgyti tik kaulų sultinį, kūdikių maistą, gerti sultis ir kokteilius, ypač jei jūs, kaip ir aš, norite mėgautis skaniu maistu, jaukiu, džiaugsmo teikiančiu valgymo procesu.

Geriausia dieta yra tokia, kurios galite laikytis. Būtent todėl mano rekomenduojama dieta yra lanksti. Yra taisyklės (nes žmonėms reikia taisyklių), tačiau jos pritaikomos realiame gyvenime, kur valgote su šeima, einate į darbą, bendraujate su draugais ir gyvenate visavertį gyvenimą.

Bet koks geras ir veiksmingas lieknėjimo planas turi būti toks, kurio norėtumėte laikytis visą gyvenimą. Žinau, ką sakau – gana lengvai sulieknėjau 38-iais kilogramais, valgydamas kartą ar du kartus per dieną, ketverius metus išlaikiau pastovų svorį, kasdien derindamas mitybą, priklausomai nuo savijautos, veiklos ir pan.

Taigi įmanoma laikytis plano. Jei kurią dieną išklydote iš kurso, tiesiog grįžkite prie vieno valgymo per dieną, kol vėl sversite tiek, kiek norite.

Štai keli patarimai, kurie pravers, norint nenukrypti nuo kurso:

Investuokite į kokybišką žingsniamatį. Galite įsigyti žingsniamatį apyrankę ir stebėti, kiek žingsnių nueinate ir kiek kalorijų sudeginate. Daugelis prietaisų parduodami su programėlėmis išmaniuosiuose telefonuose, kurios tuo pat metu fiksuoja, kiek kalorijų suvartojote. Tai puikus būdas save motyvuoti mankštintis ar daugiau vaikščioti. Paskatinkite artimuosius ar draugus įsigyti žingsniamačius – smagiai konkuruosite, motyvuosite vieni kitus.

Jei iki šiol nesportavote, susiraskite medžiagos apie ėjimą, plaukimą, šokimą, važinėjimą dviračiu, taip pat kasdien skirkite 10 min. mankštai.

Per mažas fizinis aktyvumas dvigubai pavojingesnis už nutukimą, o jau nutukimas yra labai pavojingas. Naujausi tyrimai rodo, kad net šiek tiek pasimankštinti yra geriau nei nieko, taigi kažkokiu būdu kasdien paspartinkite širdies plakimą.

Nuo seno girdime, kad moterims per dieną reikia suvartoti 2 000 kalorijų, o vyrams – 2 500. Tačiau šie skaičiai paremti sena statistika, kai į darbą ir į parduotuves reikėjo eiti pėsčiomis, kai nebuvo gyvenimą lengvinančių prietaisų (skalbimo mašinos, siurblio). Iš tiesų dabar turėtų būti 300 – 400 kalorijų mažiau, nebent jūs kasdien sportuojate.

Išplaukite grindis, užuot įjungę siurblį robotą. Jei žmonės dirbtų daugiau namų ruošos darbų rankomis, pėsčiomis nueitų iki parduotuvės, užuot važiavę su mašina, būtume kur kas lieknesni.
Vien gerdami sultis nesulieknėsite – maistinę sulčių vertę užgožia jose esantis cukraus kiekis, ląstelienos stygius ir brangumas. Jūs netapsite liekni, bet kažkas taps turtingas.

Vadovaukitės mano patarimais, tada nekils noras užkandžiauti, kramsnoti. Apdorotas maistas, greitasis maistas skatina norėti užkandžiauti, nes cheminė sudėtis veikia tas smegenų zonas (tas pačias, kaip ir lošimas, seksas), kurių neveikia kitas maistas. Mėgstu brokolius ir lašišą, bet nejaučiu tokio didelio jų noro, kaip jaučiu norą ledams, jei jau atidarau dėžutę.

Nešvaistykite pinigų vitaminams. Sveikai maitinkitės ir gausite su maistu visų jums reikiamų vitaminų. Nėra reikalo suvartoti maksimumą vitaminų. Juk jūsų automobilis puikiai važiuoja puspilniu benzino baku, ne tik tada, kai bakas pilnas.

Negerkite gazuotų gėrimų, nes burbuliukai nugabena skystąjį cukrų tiesiai į kraują, jaudrina skonio receptorius, slopinami saiko receptoriai. Galite išgerti gazuoto gėrimo, kuriame – 13 šaukštelių cukraus, ir vis dar liks vietos maistui. Genialus būdas, praturtinęs gazuotų gėrimų gamintojus, tačiau jums tai absoliučiai nenaudinga, jei norite sulieknėti. Dietiniai gėrimai – ne ką geresnis variantas. Naujausi tyrimai rodo, kad organizmą sutrikdo netikras cukrus, o tai nėra gerai. Gerkite vandenį. Jei taip norite – gazuotą mineralinį vandenį. Jei dar negana – įdėkite griežinėlį citrinos.

Daugybė protingų, darbščių žmonių triūsia, kad valgytumėte daugiau, tai – maisto pardavėjai, mokslininkai, restoranų savininkai, jūsų mamos, degalinių ar kino teatrų savininkai. Jie trukdo jums tinkamai maitintis, jiems vertėtų patylomis paskelbti karą.

Koks mitybos planas jums tinka

Kiekvienos savaitės pradžioje rašykite mitybos dienoraštį.

Suplanuokite kiekvienos dienos valgius, priklausomai nuo aktyvumo, nuo veiklos ir pan.

Jei norite sulieknėti greitai – 6-iais kilogramais per savaitę, valgykite kartą per dieną ir suvartokite daugiausia 800 kalorijų arba padalinkite šias kalorijas į vieną valgį ir pora sveikų užkandžių.

Jei norite per mėnesį sulieknėti 6-iais kilogramais, valgykite du kartus per dieną, atsisakykite pusryčių arba pietų.

Jei mėgstate pradėti dieną skaniais pusryčiais, pasigaminkite sveikus pusryčius, kurie turėtų 400 kalorijų.

Jei jums nesunku apsieiti be pusryčių, pataupykite kalorijų sotiems, maistingiems pietums, taip pat valgykite apie 600 kalorijų turinčią vakarienę.

Galite netgi suvalgyti vaisių pagrindo desertą ar išgerti taurę vyno.

Jei jums pakanka per savaitę sulieknėti 500 g ar 1 kg arba jei norite išlaikyti pastovų svorį ir būti sveiki, valgykite tris kartus per dieną.

Padalinkite kalorijas visai dienai taip, kad jums būtų patogu. Jei neviršysite 1 500 kalorijų ir sportuosite, lieknėsite.

Tai reiškia, kad galite suvalgyti 300 kalorijų pusryčius, 400 kalorijų pietus ir 600 kalorijų vakarienę, dar liks vietos daržovėms, vaisių pagrindo desertui ar taurei vyno.

Kiekvieną rytą sverkite, užsirašykite svorį i svėrimosi laiką į savo dienoraštį.

Įrašykite kiekvieną patiekalą ir jo kalorijų skaičių.

Kasdien mankštinkitės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)