Specialistų teigimu, didžiausia klaida, kurią daro tėvai, – nerimas, atsispindintis tėvų veide, kai tenka atlikti nemalonią gydymo procedūrą vaikui susirgus, ir gąsdinimai apie neskanius vaistus, adatas ir gydytojus mažyliui nenorint mautis pirštinių, kepurės ar vyniotis šaliko, rašoma pranešime spaudai. Tad ką svarbu žinoti tėvams, kad sveikimas vaikui kuo mažiau asocijuotųsi su baime ir nemaloniais pojūčiais?

Vaistų ir gydytojų baimę sukuria suaugusieji?

Edukologės, ikimokyklinio ir pradinio ugdymo įstaigos „Strazdanėlės“ įkūrėjos Sonatos Latvėnaitės-Kričenienės teigimu, vaistų ir gydytojų baimė priklauso ir nuo amžiaus, ir nuo aplinkinių įtakos.

„Kūdikių baimės dažniausiai kyla dėl tėvelių netikrumo – kuo užtikrinčiau jaučiatės jūs, tuo drąsiau ir mažajam. Kalbant apie vyresnius vaikus, priežastys gali būti kelios. Vaikas jau gali būti turėjęs blogos patirties arba jam yra tekę girdėti nemalonių dalykų iš aplinkinių. Seniau net vyravo mada vaikus gąsdinti policininkais arba gydytojais“, – sako edukologė.

Apie svarbią aplinkinių įtaką užsimena ir „BENU vaistinės“ farmacininkė Audronė Levickienė. Anot jos, kai kada vaistų ir gydytojų baimę vaikui artimieji tiesiog „įkalba“.

„Įdomus pastebėjimas apie žuvų taukus. Maži vaikai juos dažnai geria visai noriai, nors daugelio suaugusiųjų jie nėra mėgstami. Pastebime, kad jau pirkdami šiuos papildus tėvai vaikams tarsteli, kad žuvų taukai – neskanu, tačiau labai sveika ir juos gerti reikia. Natūralu, kad tai išgirdusiam vaikui neva neskanų skystį sugirdyti bus kur kas sunkiau, – pastebi specialistė. – Tad neretai dėl vaikų nenoro gerti vaistus kaltos ir suformuotos išankstinės nuostatos, kurios nebūtinai yra teisingos, tačiau pridaro nemažai žalos.“

Vaistų gėrimas – žaidimas

A. Levickienės teigimu, dažniausiai vaistinėse tėveliai apsilanko ieškodami vaistinių preparatų nuo slogos ir temperatūros. „Daugiau problemų kyla dėl vaistų nuo temperatūros. Jų sudėtyje esantis paracetamolis yra kartus, todėl vaikai tokius vaistus dažnai geria itin nenoriai“, – pasakoja A. Levickienė.

Tačiau, anot specialistės, šiandien kurdami preparatus mažiesiems gamintojai siekia, kad jie būtų ne tik efektyvūs, bet ir kuo patrauklesni vaikui.

„Į šiuolaikinių vaikams gaminamų vaistų sudėtį įeina ir įvairūs maistiniai dažai, nuspalvinantys vaistus, medžiagos, suteikiančios malonaus vaisių skonio, kuriamos linksmos, vaikams patrauklios pakuotės. Visa tai padeda net karčiausių vaistų gėrimą paversti nedideliu žaidimu“, – pasakoja farmacininkė.

Vizitas pas gydytoją – su šypsena

Paklausta, kaip tėveliai galėtų padrąsinti mažuosius nebijoti nei gydytojų, nei vaistų, S. Latvėnaitė-Kričenienė skatina tą daryti žaismingai ir kūrybiškai.

„Užpuolus ligai, vaikams reikia dėmesio, žaismingų pasakų, šiltos arbatos, tėvų apkabinimų, o tėveliams – ramybės, kantrybės, kūrybiškumo ir fantazijos. Patiems mažiausiems gydytojai rekomenduoja naudoti specialius švirkštus vaistams, pipetes. Vyresniems vaikams padeda žaidimai – verta net sukurti eilėraštį ar dainelę, dainuojamą kaskart, prieš geriant vaistus“, – siūlo edukologė.

Pasak jos, tėveliai taip pat sėkmingai gali naudoti ir vaidmenų žaidimus, skaityti vaikams specializuotas knygeles ar animacinius filmukus, kurie supažindintų mažuosius su gydymo procesu. Šios priemonės padeda parodyti vaikui, kad gydymas nėra toks baisus.

Jai pritaria ir A. Levickienė: „Tėveliams reikėtų ieškoti smagių būdų tiek girdant vaistus, tiek pratinant mažuosius prie vizitų pas gydytoją. Galima namuose turėti žaislinį gydytojo įrankių rinkinį, o keliones į ligoninę paversti įsimintinu nuotykiu“.

Vis dėlto, specialistės pabrėžia, kad labai svarbu tiek suaugusiesiems, tiek vaikams suvokti, jog yra dalykų, kurie neišvengiami. „Yra procedūrų, kurios nėra malonios. Todėl labai svarbu vaikui nemeluoti, nesistengti įtikinti jo, kad neskaudės, kad labai skanu, jeigu taip nėra. Geriau pamėginkite pakeisti vaiko nuostatas ir padėkite jam įveikti ne itin malonias procedūras su šypsena“, – pataria edukologė S. Latvėnaitė-Kričenienė.

Vaikams, kuriems sunku gerti vaistus, gruodžio 6 d., 12 val. „BENU vaistinė“ organizuoja „Skanaus šaukštelio dirbtuves“, kurios vyks PPC „Ozas“. Jų metu padedami tėvų vaikai galės pasigaminti savo šaukštelį, iš kurio vaistus gerti bus smagiau ir lengviau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)