2016 m. sausio 28 d. moteris (68 m.) buvo hospitalizuota. Mirties diagnozė - abipusė pneumonija, gripas A (pagal TLK J 10.0). Epidemiologinis tyrimas tęsiamas toliau.

Pastaraisiais metais Panevėžio mieste mirties nuo gripo atvejai buvo registruoti 2013 metais (3 atvejai).

Centro duomenimis, 2016 metų sausio mėnesį Panevėžio apskrityje užregistruoti 485 gripo ir 5747 ŪVKTI atvejai.

Pikas – kitą savaitę

Kaip DELFI patvirtino Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro gydytoja Daiva Ramuvienė, Panevėžio respublikinėje ligoninėje nuo gripo komplikacijų mirusi moteris - 68 metų amžiaus. Tai trečioji patvirtinta gripo auka šiemet.

Pasak D. Razmuvienės, šiuo metu gripo virusas ypač aktyvus, tad net jei temperatūra nėra labai aukšta, nelaužo kaulų, žmonės neturėtų gydytis savarankiškai. Kai kurios liaudiškos priemonės gali net paskatinti gripą. Viena iš tokių - kojų kaitinimas, kuriuo paprastai gydomės peršalę.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro gydytoja Daiva Razmuvienė LRT radijui sakė, kad sergamumo pikas gali būti pasiektas kitą savaitę. Specialistai taip pat teigė, kad šiemet sergamumas gripu didesnis nei pernai. Praėjusiais metais epidemija buvo paskelbta 5 savivaldybėse, šiais metais – 22.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, gripo epidemija trečiadienį paskelbta Jonavos ir Akmenės rajonuose. Antradienį epidemija buvo paskelbta Marijampolėje, Prienų, Šakių ir Mažeikių rajonuose. Iš viso gripo epidemiją paskelbė dvidešimt dvi šalies savivaldybės.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad skirtingai nuo peršalimo, gripui būdinga staigi ligos pradžia, aukšta temperatūra, raumenų skausmai.

Kitaip nei peršalimo virusai, gripas gali sukelti komplikacijų, pavojingų gyvybei. Komplikacijos dažniau kyla vyresnio amžiaus žmonėms ir tiems, kurie sega lėtinėmis ligomis.

Pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo komplikacijų yra skiepai. Taip pat patariama vengti masinio susibūrimo vietų ir sąlyčio su sergančiais asmenimis, jei įmanoma, atidėti renginius, taip pat dažnai plauti rankas, o susirgus gydytis namuose ir neiti į mokyklą ar darbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)