Išpildė seną svajonę

Klinika pacientams neatlygintinai teikė įvairiausias paslaugas – atliko kraujo tyrimus, skiepijo nuo erkinio encefalito, o svarbiausia – dovanojo nemokamas odontologines paslaugas, kurių žmonės sau leisti negali. Akcijos metu klinika neatlygintinai nuo erkinio encefalito paskiepijo 16 žmonių, o 20-čiai atliko panoramines dantų nuotraukas.

Tokia iniciatyva, kai nemokamai teikiamos odontologijos paslaugos, – pirmoji Lietuvoje. Iš viso klinika priėmė 65 pacientus. Net 24 jų – organizacijos SOS vaikų kaimai globotiniai. Tarp jų – ir Aksenija, kuriai klinika su partnerių pagalba išpildė ilgametę svajonę – padovanojo dantų tiesinimą nematomomis kapomis.

Mergina prisimena, kad išsitiesinti dantis svajojo dar nuo paauglystės, tačiau tai buvo neįmanoma dėl ribotų finansinių galimybių. Ji atviraudama prasitaria, kad dantų tiesinimas jai reikalingas ne tik dėl estetinių priežasčių, o tam, kad galėtų siekti kitos svajonės – tapti profesionalia aktore.

„Ant scenos labai svarbu taisyklinga dikcija, o netiesūs ir netvarkingi dantys tam kliudo. Jie trukdo, tarkime, leisti tam tikrus garsus. Ir aš pati esu gavusi įvairių replikų: „Aksenija, tu ten tą, aną“. O aš negaliu nieko padaryti, nes yra kaip yra“, – pasakojo ji.

Aksenijos dantų tiesinimas užtruks porą metų, tačiau ji jau dabar nenustygsta vietoje, džiaugsmingai dalijasi, kad tokia dovana jai suteiks ne tik galimybę taisyklingai kalbėti, bet ir pasitikėjimo savimi.

„Visų pirma, tai būsiu užtikrinta savimi. Žinosiu, kad dabar aš turiu labai gražius dantis, kad niekas apie juos negalės laidyti replikų. Scenoje galėsiu jaustis laisvai. Jeigu čia ką nors ne taip padarysiu, tai kalta būsiu pati, o ne mano dantų problemos“, – priduria ji.

„Mums labai svarbu prisidėti prie iniciatyvos, nešančios vertę žmonėms – taip galime padėti jiems šypsotis ir kramtyti. Viena iš mūsų stipriausių vertybių: „Dalinkis, jeigu tau rūpi“. Ja vadovaujamės savo darbuose, sprendimuose. Dėl šios priežasties džiaugiamės, galėję prisijungti ir prie tokios socialinės iniciatyvos“, – sako įmonės pardavimų vadovas Eimantas Umbrasas.

Džiaugiasi ne tik nemokamomis paslaugomis, bet ir dėmesiu

Klinika šia akcija stengėsi padėti ne tik sunkiai besiverčiančiose šeimose gyvenantiems vaikams ar neįgaliesiems, bet ir senjorams. Klinikos vadovo, gydytojo-odontologo Audriaus Čapliko teigimu, būtent vyresnio amžiaus žmonės susiduria su sunkiausiomis odontologinėmis problemomis – kai kurie jų išvis nebeturi savų dantų. Kaip teigia jis, susitvarkyti su tokiomis problemomis yra labai sunku, ypač turint ribotas finansines galimybes.

Audrius Čaplikas

O ir iniciatyvoje dalyvavę senjorai neslėpė džiaugsmo gavę nemokamas odontologines paslaugas. Viena dalyvių – ir klinikos pacientė, 90-uosius metus einanti Despina Midvikienė. Senjorė su šypsena dalijosi, kad tokia akcija reikšminga ne tik dėl neatlygintinai suteiktų paslaugų, bet ir dėmesio, kurio sulaukė iš čia dirbančių specialistų.

„Visas procedūras gavau nemokamai ir dar turėsiu ateiti vieną kartą. Labai smagu, kad šios akcijos metu gydytojai nežiūri, kad tik pasižiūrėtų. Viską atlieka atsakingai, lyg būčiau už paslaugas mokėjusi. Tačiau svarbiausia – dėmesys, kurio sulaukiau, išklausytos problemos, gražus požiūris į žmogų ir patarimai“, – džiaugėsi D. Midvikienė.

Tikisi įžiebti viltį

Klinikos gydytojai medicinos paslaugas teikė ir 6-iems VšĮ „Vaikų ir paauglių socialinio cento“, 8-iems „Gelbėkit vaikus“ bei 8-iems „Mamų unijos“ paslaugų gavėjams. Iš viso medicinines paslaugas klinika šiandien suteikė 49-iems vaikams ir 16-ai senjorų. A. Čaplikas tikino, kad galimybė matyti žmonių šypsenas po atliktų tyrimų, odontologinių procedūrų jam – didelė dovana ir džiaugsmas, mat jis puikiai žino, su kokiomis problemomis ir sunkumais susiduria tam tikros socialinės grupės.

„Nuoširdžiai džiaugiamės galėdami padėti vaikams, neįgaliesiems, senjorams – ypač tiems, kurie stokoja lėšų. Žinome, kad kai kuriems žmonėms prabanga net nusipirkti dantų pastą ir šepetėlį, tad ką jau kalbėti apie brangias odontologines paslaugas. Žinome ir tai, kad senjorai dažnai priversti taupyti savo sveikatos sąskaita. Tad džiugu, kad renginio metu galėjome palengvinti jiems finansinę naštą, suteikdami greitą odontologinę pagalbą, išsamiai pakonsultuodami, padarydami panoraminę dantų nuotrauką ir panašiai“, – šypsojosi klinikos vadovas.

Ir pridūrė, kad tokia iniciatyva norėjo parodyti, jog pažeidžiamiausios visuomenės grupės nariai yra svarbūs, o jų sveikatos problemos kitiems tikrai rūpi. O svarbiausia – įžiebti viltį, kad visos bėdos gali būti išspręstos.

Tokį požiūrį labai sveikino renginyje dalyvavę, globos namuose augę broliai Remigijus ir Algirdas Gataveckai, kurie taip pat yra klinikos pacientai. Anot jų, tokios akcijos kaip ši padeda ne tik rūpintis sunkiai gyvenančių vaikų, jaunuolių, neįgaliųjų ar senjorų sveikata, bet ir kelia jų savivertę.

Broliai Remigijus ir Algirdas Gataveckai

„Tokie vaikai dažnai susiduria su psichologinėmis problemomis, tad netvarkingi dantys atrodo kaip antraeilis dalykas. Tačiau iškrypę, netvarkingi dantys suteikia pretekstą patyčioms, kurias jie ir taip dažnai patiria. Taip krenta jų savivertė, o tokios akcijos padeda ją susigrąžinti“, – sako R. Gataveckas.

O jam antrindamas brolis A. Gataveckas priduria, kad tokios iniciatyvos sunkiomis sąlygomis augančius jaunuolius gali įkvėpti ir patiems dalintis gėriu.

„Tokios akcijos, skirdamos dėmesio pažeidžiamiems vaikams ar jaunuoliams parodo, kad jie yra svarbūs, kad geri darbai paprastai atsiperka. O kartu ir tai, kad galima siekti kažko daugiau. Labai svarbu kiekvienam surasti savo kelią ir konstruoti jį taip, kad galėtum kitiems padėti“, – sako jis. Jis atskleidė, kad ši akcija nebus vienkartinė – jis planuoja tęsti pradėtus gerus darbus. Esą gydytojai nemokamai pabaigs šiandien pacientų pradėtą gydymą, o tokios iniciatyvos vyks bent kartą per metus.

Vargstančios šeimos apie odontologų paslaugas net nesvajoja

Šios akcijos partneriai taip pat džiaugiasi socialine iniciatyva, mat būtent pagalbos finansuojant įvairias odontologines paslaugas jų globotiniams išties trūksta. Be to, kaip sako organizacijos „Gelbėkit vaikus“, kasmet padedančios maždaug 100-ui sudėtingomis sąlygomis gyvenančių šeimų, vadovė Rasa Dičpetrienė, patys jų globotiniai kartais nedrįsta apie tokias paslaugas pasvajoti.

Rasa Dičpetrienė

„Tokių pasiūlymų, kokį mums pateikė šios iniciatyvos organizatoriai, retai kada sulaukiame. Lygiai taip pat retai sulaukiame ir prašymų finansuoti vizitus pas dantų gydytojus. Vis tik bendraudami su globojamomis šeimomis, turinčiomis finansinių sunkumų ar tomis, kuriose yra nepriežiūros ženklų, matome, kad odontologo paslaugų ne šiaip joms nereikia – jos tiesiog yra paskutinėje vietoje. Ir jei vaikai, tikėtina, apie burnos higieną dar išgirs ugdymo įstaigoje, kurią lanko, suaugusieji, deja, nesigydys tol, kol dantis praras. Ypatingai džiugu, kad net 8 mūsų globojamų šeimų vaikai iš klinikos išėjo šypsodamiesi. Įsikvėpę ir patys prisižiūrėti dantukus, ir savo artimuosius galės pamokyti, kaip tai daryti“, – džiaugėsi ji.

Jai antrino ir SOS vaikų kaimų Lėšų pritraukimo departamento vadovė Justina Kašetaitė sakydama, kad tokios socialinės akcijos prisideda prie kiekvieno jų paslaugų gavėjo geresnio gyvenimo.

Justina Kašetaitė

„Ši iniciatyva yra naudinga ne tik gautomis paslaugomis, kurios mūsų vaikams ir šeimoms yra labai reikalingos, bet ir pati mintis, kad profesionalų komanda skiria savo žinias ir laiką, resursus, kad padėtų sunkiau gyvenantiems žmonėms. Pati mintis ir idėja, kad galime duoti kitiems tai, ką mes turime ir galime, yra neįkainojama. Net jei ir kam nors gali atrodyti, kad „Ai, čia tik nedaug mes padėjome“, mes žinome, kad tai yra labai daug“, – pridūrė ji.

O štai akcijos partnerių „Mamų unija“ šeimos namų reabilitacijos centro atstovė Irena Petraitienė atviravo, kad odontologinė pagalba jų organizacijos vaikams labai svarbi, mat dėl onkologinių ligų jie susiduria su įvairiomis dantų problemomis.

„Vaikučiams nuo chemoterapijos ir kitų procedūrų tirpsta dantukai, kurie jiems bus reikalingi visą likusį gyvenimą. Be abejo, tokios akcijos taip pat labai palengvina finansinę naštą tėveliams. Juk tai yra be galo didelės išlaidos – pinigų reikia tiek gydymui, tiek reabilitacijai, tiek slaugos priemonėms, kurių reikia kažkuriuo gydymo etapu“, – sakė pašnekovė.

Renginyje – neregys didžėjus

Į renginį atvykusius pacientus pasitiko ne tik gydytojų šypsenos, bet ir ypatingas klinikos pacientas – neregys didžėjus Aurimas Ramonas. Jis viso renginio metu kūrė gerą nuotaiką, grodamas pultu. Nuo vaikystės vyras domėjosi muzika, dirbo chore, išmėgino klasikinį dainavimą, folklorą, estradinį ansamblį, šokius. Tačiau esą visišką pilnatvę atrado tik atradęs didžėjavimą. Dabar jis džiaugėsi galėdamas savo sumiksuotais kūriniais dalintis su kitais žmonėmis. Tačiau esą svarbiausia, kad dalyvaudamas tokiuose renginiuose gali prisidėti prie stereotipų laužymo Lietuvoje.

Aurimas Ramonas

„Didžėjaus veikla man yra sritis, kurioje laikas tiesiog ištirpsta. Ar susiduriu su stereotipais dėl regėjimo šioje srityje? Manau, kad taip, nes tikrai daugeliui renginių organizatorių „patogiau“ pakviesti žinomą ir be negalios didžėjų pagroti. Būna skeptiškų nuomonių: „O kaip tu nematydamas grosi?“. Tokiais atvejais norisi pasakyti: suteikite galimybę, kad galėčiau tai parodyti, gal tuomet jums bus aiškiau, nes muziką reikia girdėti, ne matyti. Esu labai dėkingas jau patikėjusiems mano galimybe ir tikiuosi, kad ateityje galėsiu dar labiau laužyti stereotipus“, – teigė jis.

Tačiau tai – ne vienintelė staigmena, kurią klinika paruošė pacientams. Renginio metu čia atvykę vaikai ir jų tėveliai galėjo dalyvauti edukacijoje apie teisingą dantų higieną. O kiekvienas čia apsilankęs pacientas išėjo su dovanomis – dantų pasta, šepetėliais ir kitomis dantų priežiūrai reikalingomis priemonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją