Jo metu nustatyta, kad tarp turinčių „nedidelį“ antsvorį žmonių ankstyvos mirties atvejų yra mažiau nei tarp žmonių, kurie yra normalaus svorio, per mažo svorio ar yra nutukę.

Tyrimo, kurio išvados skelbiamos žurnale JAMA, metu buvo analizuoti tūkstančių žmonių ūgiai, svoriai ir mirtingumas per tris laikotarpius nuo aštuntojo praėjusio amžiaus dešimtmečio.

Kaip paskaičiuojamas kūno masės indeksas

Žmogaus kūno masės indeksas skaičiuojamas padalinant svorį kilogramais iš ūgio metrais kvadratu.

Nepakankamas svoris: indeksas mažesnis nei 18,5.
Normalus svoris: 18,5-24,9
Antsvoris: 25-29,9
Nutikimas: indeksas virš 30.

Aštuntojo praėjusio amžiaus dešimtmečio vidury mažiausias mirtingumas buvo tarp normalaus svorio žmonių, o nutukusiems buvo 30 proc. didesnė ankstyvos mirtis rizika, nustatė mokslininkai iš Kopenhagos universiteto.

Tačiau dabar ankstyvos mirties rizika nutukimo atveju yra labai nedidelė. Mokslininkai mano, kad taip yra todėl, kad medicina yra tiek pažengusi, kad galima gydyto si nutukimu susijusias būkles, kaip didelis cholesterolio lygis ar aukštas kraujospūdis.

„Mūsų rezultatai neturėtų būti interpretuojami taip, jog dabar žmonės gali valgyti, kiek nori, arba kad normalaus svorio žmonės turėtų valgyti daugiau, kad turėtų antsvorio. Tačiau norime pasakyti, kad šiek tiek antsvorio turintys žmonės neturėtų taip jaudintis dėl jo, kaip darė anksčiau“, – sakė tyrimui vadovavęs profesorius Borge Nordestgaardas.

Danų mokslininkai sako, jog jų tyrimas rodo būtinybę atnaujinti pasaulines svorio kategorijas, apibrėžiančias antsvorį, kurios yra dviejų dešimtmečių senumo.

Tačiau šiai idėjai nepritaria Glazgo universiteto profesorius Naveedas Sattaras: „Šie duomenys yra įdomūs, tačiau mes neketiname keisti savo patarimų, susijusių su nutukimu, jo gydymu ir prevencija. Šio tyrimo išvados nereiškia, kad antsvoris apsaugos tave nuo mirties. Taip tikrai nėra. Nutukimo ir antsvorio kategorijos rodo, kad yra daugelio ligų, įskaitant antrojo tipo diabetą, kepenų ligas, vėžį, miego sutrikimus, nėštumo komplikacijas, riziką. Nors šiais laikais mes galime kontroliuoti daugelį šių būklių, tokios komplikacijos gerokai sumažina gyvenimo kokybę, o taip pat didina sveikatos priežiūros išlaidas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)