Tuberkuliozė - tai infekcinė liga, kurią sukelia tuberkuliozės mikobakterija, plintanti per orą su dalelėmis. Pagrindinis jos šaltinis yra žmogus, sergantis atvira plaučių tuberkuliozės forma. Alina nė nenumano, kur ir kada įkvėpė šią bakteriją.

„Net neįsivaizduoju, kaip ir kur susirgau. Mano šeimoje sergančių taip pat nėra – nei vyras, nei vaikai. Telieka įtarimai, kad kurioje nors viešoje vietoje pasigavau bakteriją, nes tikrai nebendrauju su žmonėmis, kurie galėtų sirgti.

Ėjau į darbo komisiją ir iš giedro dangaus nustatė tuberkuliozę. Kažkokių išskirtinių simptomų nepastebėjau. Žinoma, buvo ir kosulys, ir aukšta temperatūra, bet kai tada kreipiausi į gydytojus, jie man diagnozavo plaučių uždegimą. Tai arba pražiūrėjo tada, arba tuberkuliozė man niekaip neišsidavė“, - pasakojo vilnietė.

Tuberkuliozė vis dar siejama su žemiausia visuomenės grandimi, todėl išgirdusi diagnozę, moteris negalėjo suvaldyti emocijų.

„Kai išgirdau, kad man tuberkuliozė – verkiau, ką daugiau daryti. Tikrai buvo netikėta ir baisu. Bet tada paaiškino, kad du mėnesius pagulėsiu ligoninėje, vėliau gydysiuos ambulatoriškai ir būsiu sveika. Tik tai ir ramino“, - pripažįsta Alina.

Gydymas buvo numatytas Santariškių klinikų stacionare.

„Ohoho, ten kiek visko prisižiūrėjau... Yra ir normalių žmonių, kurie negeria, bet tie kiti, kur gauna pašalpas... Sėdi aplink ligoninę parkely geria, palatose – geria. Aš gulėjau Kalėdų laikotarpiu, tai nė vieno blaivaus žmogaus nebuvo.

Greta ligoninės yra viena maža parduotuvė. Tai visi ligoniai po kelis kartus per dieną reisuoja, perka gėrimus. O juk ten ir kasininkai dirba, ir paprasti žmonės ateina. Išgeria jie vaistus 9 val. ryto – ir į trasą, ką nori, tą daro. Vieni važiuoja į turgų, kiti – į Akropolį. Ten jokio režimo nėra“, - piktinosi šiuo metu ambulatoriškai besigydanti moteris.

Alina atvirauja, kad jai buvę nelabai malonu tokių žmonių apsupty.

„Pavyzdžiui, mano palatoje gulėjo 24-erių mergina, kuri gerdavo absoliučiai kiekvieną dieną. Jai diagnozavo ne tik tuberkuliozę, bet ir sifilį, hepatitą. Ją geriančią prigavo 4 kartus. Atėjo tada gydytojas ir sako – pažeidei ligoninės taisykles, esi išmetama. Ir ją, sergančią atvira tuberkulioze, paleido į miestą“, - stebėjosi pašnekovė.

Dabar kartą per mėnesį ji vyksta į Antakalnį. Ten paimamas kraujas, išrašomi vaistai, patikinama, kad tuberkuliozės bakterijos nėra.

„Taip gyvensiu pusę metų. Tada gydymas bus nutrauktas ir vėl tikrinimui reikės atvykti po dar pusmečio. Tačiau pabuvus Santariškių stacionare man dabar baisiau viešose vietose lankytis. Išsigydysiu, o kas tada? Bijosiu nueiti į parduotuvę ar viešuoju transportu važiuoti, nes ten tie patys, dar nepagiję žmonės suksis. Ir vėl pasigausiu ligą. Gydytojai mane perspėjo dabar labai saugoti sveikatą, stengtis net neperšalti, nes visos ligos lengvai kibs“, - guodėsi jauna moteris.

Tragedijos nemato

Tuberkuliozės ir infekcinių ligų universitetinės ligoninės Santariškių stacionaro direktoriaus pavaduotoja Tatjana Paldauskienė DELFI aiškino, kad jau po pirmos vaistų dozės tuberkuliozės pacientai nebekelia tokio pavojaus.

„Taip, pacientai išeina į lauką, vaikšto po parką, bet išėję iš ligoninės jie jau neužkrės nė vieno žmogaus. Patys suprantate, kad prie kiekvieno nugaros nepastovėsime. Mūsų teritorija yra ganėtinai didelė, o pacientams reikalingas grynas oras. Parkas aptvertas, tačiau nišų visur galima rasti. Jei žmonės kažkur ir išeina, tai tik apsiperka maisto ir viskas. Atvirai sakant, tiek metų dirbu ir tragedijos čia nematau, kad žmogus nueina į parduotuvę“, - sakė T. Paldauskienė.

„Po 12 dienų nuo gydymo pradžios pacientai nebėra užkrečiami. Tiesą pasakius, net nuo pirmos dienos, nuo pirmos vaistų dozės bacilos tampa nejudrios ir žmonės nebėra pavojingi aplinkiniams. O ligonių pas mus yra ne tik baciliarinių, bet ir su įvairiausias pūlingais susirgimais, tai jie tikrai turi teisę išeiti į parduotuvę, į vaistinę ir būti gryname ore. Visi puikiai žino, kad sąlygos pas mus tikrai nekokios, bet ligoniai čia atvyksta gydytis, o ne gerų sąlygų ieškoti. Priežiūra ir personalo atida pacientų atžvilgiu yra tikrai gera. Kadangi bus statoma nauja ligoninė, ar yra tikslas investuoti į griaunamos ligoninės remontą? Ne“, - teigė specialistė.

Paklausta, kokie žmonės dažniausiai guli stacionare, direktoriaus pavaduotoja paaiškino, kad yra visokių.

„Guli ir gydosi gydytojai, studentai, advokatai, kitų specialybių atstovai. Tikrai negaliu sutikti su jūsų kalbinti moterimi, kad dauguma pacientų – asocialūs. Realiai, tokių žmonių yra 24-26 proc., ne daugiau. Kiekvienas ligonis su bet kokia tuberkuliozės forma yra guldomas į tokią palatą, kad negalėtų užsikrėsti vienas nuo kito. Ir kai žmogus, baigęs gydymą, išeina iš ligoninės, tada pradeda mus drabstyti purvais. Patys girdit, kaip šneka – jei susirgo tuberkulioze, kas kalti? Medikai, o ne pats žmogus, taip?“, - retoriškai klausė ji.

Kas laukia paciento, baigusio gydymą stacionare?

„Ambulatoriškai, jei reikia asmuo turi gydytis dar 4-6 mėnesius. Jei žmogus norės būti visiškai sveikas, jis pats turės vaikščioti į ambulatoriją ir tikrintis. Viskas priklauso nuo žmogaus. Mes tik gydome, o kaip žmogus gyvena toliau – čia jo asmeninis reikalas“, - sakė pašnekovė.

Kaip plinta TB?

Kaip skelbia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, tuberkuliozės mikobakterijos (TM) patenka į orą, kai plaučių TB sergantis žmogus kalba, kosėja ar čiaudi. TM ore gali išlikti kelias valandas priklausomai nuo aplinkos sąlygų. Žmogus, įkvėpęs TM užteršto oro, gali tapti infekuotu.

Koks skirtumas tarp žmogaus užsikrėtusio TM ir žmogaus sergančio TB?

Užsikrėtę asmenys savo organizme turi TM, bet jos nėra aktyvios ir nesukelia ligos, nepasireiškia TB būdingi požymiai ir žmogus neplatina ligos sukėlėjo. Nustatyta, kad tik dalis užsikrėtusių asmenų (5-10 proc.) gali susirgti arba suserga TB.
Sergančių TB žmonių organizme bakterijos aktyviai dauginasi, jiems pasireiškia TB būdingi simptomai, kosėdami jie platina užkratą. TB dažniausiai užsikrečiama, jei yra kasdienis artimas sąlytis su sergančiais asmenimis gyvenamoje aplinkoje, darbe, kitose įstaigose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)