Charkovo ir Lvovo (Ukraina) miestai praėjusiame pasaulinių karų amžiuje regėjo ne vieną įnirtingą mūšį, bet futbolo aikštėje tokios kautynės čia dar niekad nebuvo virusios. Į B grupę suburtos Vokietijos, Olandijos, Portugalijos ir Danijos rinktinės gali mėginti guostis tuo, kad ketvirtfinalyje jų lauktų sąlyginai lengvesnis gyvenimas, tačiau „mirtininkų“ kumštynes ištvers ne visi.

Turbūt garsiausias griaustinis kiltų, jei veidu į žemę griūtų Vokietijos komanda. Tituluočiausia Europos pirmenybių dalyvė, savo sąskaitoje turinti tris Henri Delaunay vardo taures, šiemet buvo bene dažniausiai minima kaip pagrindinė pretendentė į dar vieną trofėjų.
Begalinį vokiečių pasitikėjimą užsitarnavęs treneris Joachimas Lowas mielai nusiplėštų favoritų etiketę, kadangi šįkart jo komandą slėgs kur kas didesnis lūkesčių akmuo nei praėjusiose planetos pirmenybėse, kuomet žaismingo ir jaunatviško vokiečių puolimo bangas tik pusfinalyje sutramdė būsimi čempionai ispanai.

Nors Vokietijos sėkmę planetos čempionate išpranašavęs aštuonkojis orakulas Paulis kitų komandos pasirodymų nebesulaukė, pergalės niekur nedingo: patirties įgavę, o kartu entuziazmo nepraradę J. Lowo auklėtiniai Europos čempionato atrankos varžybose laimėjo visas 10 rungtynių įspūdingu bendru įvarčių santykiu 34:7.

Šią vasarą Vokietijos rinktinėje ir vėl bus gausu kitataučių futbolininkų (išplėstiniame sąraše įrašyti aštuoni Vokietijos tautinėms mažumoms atstovaujantys žaidėjai), o, pridėjus tokias kylančias žvaigždes kaip Mario Gotze ar Andre Schurrle, amžiaus vidurkiu (24 metai) ši ekipa beveik nesiskirs nuo 2010-ųj komandos.

„Dabar mūsų situacija dar geresnė nei 2008 ar 2010 metais, nes komandos pagrindas ir žaidimo filosofija per pastaruosius sezonus dar labiau sutvirtėjo. Tačiau aš nelaikyčiau vokiečių aiškiais turnyro favoritais – juk yra ir Ispanija, ir nemažai kitų rinktinių, galinčių laimėti“, – euforiją mėgino gesinti J. Lowas.

Tarp komandų, kurias turėjo omenyje specialistas iš Vokietijos, neabejotinai turi būti ir Olandija. Nemažai futbolo ekspertų svarsto, kad šių dviejų ekipų keliai gali susikirsti ne tik grupės varžybose, bet ir čempionato finale.

Lenkijoje ir Ukrainoje „oranžinių“ saugų grandis tradiciškai bus viena galingiausių, o atakos smaigalyje prireikus galės rungtyniauti ne tik geriausias Anglijos „Premier“ lygos žaidėjas Robinas van Persey, bet ir rezultatyviausias vokiečių „Bundesligos“ snaiperis Klaasas-Janas Huntelaaras.

Nors su dviem atraminiais saugais įprastai žaidžianti komanda dabar neprimena devinto dešimtmečio skrajojančių olandų, tai nereiškia, jog trenerio Berto van Marwijko pragmatiškumas yra perdėtas. Prieš dvejus metus legendinio Marco van Basteno įpėdinis jau nuvedė Olandiją iki pasaulio čempionato finalo, o šiame atrankos cikle „oranžiniai“, per 10 mačų įmušę 37 įvarčius, tapo rezultatyviausia žemyno komanda.

Dviejų futbolo titanų – Vokietijos ir Olandijos – šešėlyje kiek nublanksta netgi Portugalijos rinktinės žvaigždynas. Cristiano Ronaldo, Nani, Pepe, Raulis Meirelesas ir kompanija tik vargais negalais prasibrovė į finalinį čempionato turnyrą, o dabar nuo 2010-ųjų komandai vadovaujančio trenerio Paulo Bento laukia dar didesnis galvos skausmas.

„Nebūtų pernelyg akiplėšiška teigti, kad būsimieji Europos čempionai į finalą atkeliaus iš mūsų grupės. Savo ruožtu, bandysime nužygiuoti taip toli, kaip tik įmanoma“, – karingais pareiškimais nesišvaistė strategas.

Jei atsargūs portugalai, ką bekalbėti apie danus. Bet kurioje kitoje grupėje skandinavų rinktinės niekas turbūt nepultų iš anksto nurašyti, bet dabar niūrus pesimizmas vyrauja ir pačioje Danijoje.
Kita vertus, ar gali žaidėjai, kurie užaugo gyvendami sensacingo 1992 metų Danijos rinktinės žygio į pačią Europos futbolo viršūnę prisiminimais, turėti geresnę progą šokiruoti žemyną?

„Žinoma, jei galėtume, nesirinktume tokių varžovių, tačiau tuo pačiu burtai mus nepaprastai sujaudino. Visada norisi palyginti save su pačiais geriausiais. Laukia trys nepaprastai sunkios rungtynės, tačiau giliai širdyje jaučiame, kad turime šansą“, – kalbėjo komandos vartų sargas Thomasas Sorensenas.

Beje, Danijos ir Portugalijos futbolininkai susidūrė ir Europos čempionato kvalifikacijoje: išvykoje nusileidę 1:3, namuose danai pasiekė revanšą rezultatu 2:1.

B grupės tvarkaraštis

Birželio 9 d. Olandija – Danija (Charkovas)/Vokietija – Portugalija (Lvovas)
Birželio 13 d. Danija – Portugalija (Lvovas)/Olandija – Vokietija (Charkovas)
Birželio 17 d. Portugalija – Olandija (Charkovas)/Danija – Vokietija (Lvovas)

Danija

FIFA reitingas: 10
Treneris: Mortenas Olsenas
Europos čempionatuose žaidė: 1964, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004 metais
Geriausias pasiekimas: čempionai (1992)
Komandos rezultatai finaliniuose Europos pirmenybių turnyruose: 6 pergalės/6 lygiosios/12 pralaimėjimų
Komandos rezultatai atrankos į 2012 metų čempionatą varžybose: 6 pergalės/1 lygiosios/1 pralaimėjimas

Portugalija

FIFA reitingas: 5
Treneris: Paulo Bento
Europos čempionatuose žaidė: 1984, 1996, 2000, 2004, 2008 metais
Geriausias pasiekimas: finalas (2004)
Komandos rezultatai finaliniuose Europos pirmenybių turnyruose: 12 pergalių/4 lygiosios/7 pralaimėjimai
Komandos rezultatai atrankos į 2012 metų čempionatą varžybose: 5 pergalės/1 lygiosios/2 pralaimėjimai

Olandija

FIFA reitingas: 4
Treneris: Bertas van Marwijkas
Europos čempionatuose žaidė: 1976, 1980, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008 metais
Geriausias pasiekimas: čempionai (1988)
Komandos rezultatai finaliniuose Europos pirmenybių turnyruose: 17 pergalių/8 lygiosios/7 pralaimėjimai
Komandos rezultatai atrankos į 2012 metų čempionatą varžybose: 9 pergalės/0 lygiųjų/1 pralaimėjimas

Vokietija

FIFA reitingas: 2
Treneris: Joachimas Lowas
Europos čempionatuose žaidė: 1972, 1976, 1980, 1984, 1988 (visuose – kaip VFR), 1992, 1996, 2000, 2004, 2008 metais
Geriausias pasiekimas: čempionai (1972, 1980, 1996)
Komandos rezultatai finaliniuose Europos pirmenybių turnyruose: 19 pergalių/10 lygiųjų/9 pralaimėjimai
Komandos rezultatai atrankos į 2012 metų čempionatą varžybose: 10 pergalių/0 lygiųjų/0 pralaimėjimų

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)