Antradienio vakarinės treniruotės prieš antrąją Eurolygos dvikovą metu T. Pačėsas pasidalino mintimis su Krepsinis.net žurnalistu apie laukiančias rungtynes bei "Prokom Trefl" komandą.

- Kaip pasiruošėte antrosioms Eurolygos rungtynėms?

- Manau, kad pasiruošėme geriau negu pirmajai dvikovai. Mūsų komandoje liko tik trys krepšininkai iš praėjusio sezono sudėties, todėl dar tik pradedame vienas kitą suprasti. Kiekvienose rungtynėse tikimės žaisti vis geriau ir kaskart vis gerinti žaidimo kokybę.

- Kokios nuotaikos buvo po pralaimėjimo?

- Po pirmojo kėlinuko atrodėme visai neblogai ir tikėjomės, kad galėsime bent pasipriešinti Maskvos CSKA krepšininkams. Bet padarėme keletą neapgalvotų sprendimų, kelis sykius suklydome, o varžovai puikiai tuo pasinaudojo ir susikrovė gana atsargią persvarą. Kai CSKA ekipa įgyja pranašumą, ją labai sunku sustabdyti, nes prie sėkmingo žaidimo gali prisidėti visi komandos žaidėjai.

Daug mūsų ekipos žaidėjų krimtosi ir ne tik bandė tai pavaizduoti, bet iš tiesų labai susirūpino, nesitikėjo tokio pralaimėjimo. Tai nuteikė labai pozityviai, nes supratome, jog krepšininkams svarbus rezultatas. Pralaimėjimą žaidėjai priėmė giliai į širdį.

- Kaip vienas iš "Prokom Trefl" ekipos trenerių, ką akcentavote savo žaidėjams prieš dvikovą su "Žalgiriu"?

- Pamatysime per rungtynes (šypsosi). Kiekviena komanda turi savo stipresnes ir silpnesnes vietas. "Žalgiris" taip pat turi silpnų vietų, todėl mūsų tikslas bus išnaudoti savo pranašumus. Visą tai ir pabandysime realizuoti dvikovoje Kaune.

- Lenkijos spaudoje buvo gandų, kad į Lietuvą gali neatvykti gynėjas Dajuanas Wagneris, tačiau esate stipriausios sudėties?

- Taip, atvyko visi krepšininkai. Esame sveiki ir darbingi. D. Wagneris pavėlavo viena diena, nes dėl buvusios ligos jis turėjo skristi atlikti periodinių tyrimų į JAV. Dėl to, jog negalėjo nusipirkti bilieto atgal, viena diena pavėlavo sugrįžti. Tačiau jis atvyko kartu su komanda ir yra pasiruošęs mačui su "Žalgiriu".

- Ar nebijojote, kad išsigandęs Europos krepšinio D. Wagneris gali negrįžti?

- Ne, nebijojome. Be to, turime užtektinai žaidėjų ir be jo, kurie galėtų kautis dėl pergalės. Jis yra mūsų komandos dalis, bet būtume pasiruošę rungtyniauti ir be vieno ar kito krepšininko. Kol turėsime bent penkis žaidėjus, galėsime kovoti (šypsosi).

- Spaudoje jau nagrinėta šio sezono "Prokom Trefl" situacija. Turite daug aukšto lygio individualių krepšininkų, tačiau galite susidurti su didelėmis komandinio krepšinio spragomis. Ar jaučiate, kad tokių problemų gali kilti?

- Manau, jog tai nėra teisybė. Jau pirmose Eurolygos rungtynėse atlikome 20 rezultatyvių perdavimų. Pritariu, kad turime daug pajėgių žaidėjų, todėl beliko išspręsti klausimą, kaip perduoti savo krepšinio filosofiją, kaip įtikinti, kad krepšinis yra komandinis krepšinis. Be abejo, krepšinyje labai svarbus aukštas individualus meistriškumo lygis, tačiau pergalę lemia komandiniai veiksmai puolime ir gynyboje.

Krepšininkai turi suprasti, dėl kokių priežasčių jie yra pakviesti į komandą. Juk ne dėl kažkokių asmeninių ambicijų, bet dėl komandinių tikslų. Visą šį darbą turi atlikti ekipos treneriai, bet, galiu pasakyti, kad viskas eina gera linkme.

- Pritariate, jog turite daug individualiai stiprių žaidėjų, kurie, neabejotinai, labiau mėgsta pulti nei gintis. Kaip su tuo kovojate?

- Visi krepšininkai gali būti gerais gynėjais, bet ne visi – gerais puolėjais. Norint būti puolėju, reikia turėti talento, tuo tarpu gynyboje – svarbiausias yra darbas. Aukščiausio lygio komandos kaip "Panathinaikos" ar CSKA, turinčios aukščiausio lygio krepšininkų bei geriausių Europos puolėjų, priverčia visus stengtis gynyboje. Gali būti puikus puolėjas, bet jeigu nesigini – tavo komanda nelaimės. Manau, kad viskas turi būti griežtai ir aiškiai pastatyta, o rūpintis gynyba – tai komandos trenerių darbas.

- Kaip jums sekasi naujose pareigose?

- Kol kas viskas patinka. Daug laiko dirbame. Man tai nauja sfera, nauja patirtis, nauji išgyvenimai. Iš vienos pusės įdomu, iš kitos – keista. Viskas įvyko taip greitai, todėl sunku pripažinti, kad daugiau neteks išbėgti į aikštelę.

Stengiuosi apie tai nemąstyti. Tiesiog baigėsi vienas gyvenimo etapas ir prasidėjo kitas. Galiu pasakyti, kad trenerio darbas reikalauja daug daugiau laiko nei krepšininko. Taip ir gyvename tarp treniruočių bei rungtynių.

- Ar būna, kad norisi mesti trenerio darbą ir išbėgti į aikštelę?

- Būna momentų, kad pagalvoju, kodėl nepadarius vienaip ar kitaip. Tačiau tokiame lygyje negalima blaškytis, turiu koncentruoti dėmesį ir mąstyti kaip treneris, ieškoti naujovių. Vienas svarbiausių dalykų – suprasti žaidėją ir pritaikyti žaidimą prie kiekvieno, išnaudojant geriausias jų puses.

- Trenerių asistentai dažnai turi tam tikras funkcijas. Ar turite savo sferą, ar dirbate kartu su vyriausiuoju treneriu visais klausimais?

- Su vyriausiuoju treneriu priimame bendrus sprendimus dėl puolimo, gynybos, treniruočių. Nėra taip, kad aš tik vedu treniruotes, o jis tik vadovauja. Manau, kad visą darbą dalinamės, o sprendimus priimame bendru sutarimu.