M. Kalniečio kelionė į Bruklino „Nets“ klubo laisvųjų agentų stovyklą netruko įsukti kalbų ir prognozių verpetą.

Teigiamų atsiliepimų sulaukęs 27-erių įžaidėjas iš Lietuvos iškart gavo kvietimą dalyvauti NBA Vasaros lygoje, kurioje mėginami mažiau pasireikšti gaunantys arba sutarčių su NBA klubais neturintys krepšininkai.

Nors M. Kalnietį varžo dar metus galiosiantis kontraktas su Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ (Rusija) ekipa, teoriškai suinteresuotos šalys gali sėsti prie derybų stalo ir susitarti dėl išpirkos kainos.

„Mantas nori į NBA. Nenorėtų – nebūtų ten važiavęs. Manau, jis pasiruošęs žaisti NBA“, – DELFI teigė 196 cm ūgio gynėjui atstovaujančios agentūros „Interperformance“ atstovas Virginijus Bulotas.

Ar krepšinio specialistai pritaria agentams? Bent jau 2006-2008 metais „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio pareigas ėjęs ir M. Kalniečiui nurodymus dalinęs R. Grigas – taip.

„Mantas turi reikiamas fizines savybes – greitį, šoklumą. Jis gana stiprus gynyboje, supranta žaidimą, stabilizavo metimą. Dabar, kai turi daug varžybinės patirties ir pasitikėjimo, kai subrendo kaip žaidėjas, jis tikrai gali efektyviai žaisti toje lygoje. Tik reikia, kad treneris NBA juo pasitikėtų. Pavyzdžiui, tiek Jonas Valančiūnas, tiek Donatas Motiejūnas yra vienodų galimybių krepšininkai, bet vienas turi pasitikėjimą, kitas – ne. Ir be reikalo – jei Donatui leistų daugiau žaisti, jis atneštų naudos savo komandai“, – kalbėdamas su DELFI, samprotavo dabartinis Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ klubo strategas.

Anot jo, M. Kalniečiui tik į naudą išėjo tai, kad 2008 metais būdamas 21-erių jis nebuvo pašauktas NBA naujokų biržoje.

„Ne visi, kurie būna pakviesti, žaidžia NBA. Kalnietis gal ir gerai padarė – sustiprėjo, parodė, koks yra krepšininkas. Jeigu tik gaus galimybę, jis galės iškart žaisti NBA, o ne tiesiog būti kažkur prie komandos“, – neabejojo R. Grigas.

Bet buvęs ilgametis Lietuvos rinktinės gynėjas Arvydas Macijauskas, pats paragavęs NBA duonos, nusiteikęs kur kas skeptiškiau.

„Mantas yra labai geras įžaidėjas, tai jis įrodė per daugelį metų. Tačiau krepšinis NBA lygoje yra visiškai kitoks nei Europoje. Sunku pasakyti, kiek realu jam ten gerai žaisti“, – abejonių neslėpė 2003 metų Europos čempionas.

A. Macijauskas geriau nei kas kitas žino, koks rizikingas gali būti sprendimas išmainyti sėkmingą karjerą Eurolygoje į sutartį su NBA klubu. 2005-aisiais būdamas karjeros zenite jis persikėlė anapus Atlanto, bet Naujojo Orleano „Hornets“ ekipos treneriams taikliarankis klaipėdietis buvo kaip šuniui penkta koja. Per visą sezoną aikštėje praleidęs vos 135 minutes A. Macijauskas nedvejodamas grįžo atgal į Europą.

Dabar 34-erių buvęs gynėjas nuogąstauja, kad M. Kalniečio vikrumo ir staigumo NBA lygoje taip pat gali neužtekti.

„Lyginant su europiečiais, ypač lietuviais ar rusais, Mantas yra pakankamai atletiškas. Bet NBA mastai – visiškai kitokie. Net labai atletišką europietį sunku statyti į vieną gretą su, sakykime, vidutinio atletiškumo vietiniu NBA krepšininku. Tuo labiau gynėjų grandyje. Jei baltaodis pas mus įdeda į krepšį, sako, kad jis atletiškas. O tenai atletiškas tas, kas lanką su pečiu liečia“, – šyptelėjo A. Macijauskas.

Jis apskritai abejoja, ar M. Kalniečiui vertėtų dalyvauti Orlande liepos 5-11 dienomis vyksiančioje Vasaros lygoje, dėl kurios įžaidėjas turėtų praleisti pasaulio čempionate žaisiančios Lietuvos rinktinės treniruočių stovyklos pradžią.

„Man iš šono atrodo, kad kol kas viskas sukasi tik kalbų fazėje. Tai, kad pakviečia į vasaros lygą, dar nieko nereiškia. Daug yra žaidėjų, kurie visą gyvenimą toje vasaros lygoje rungtyniauja, bet į NBA taip ir nepapuola. Nemanau, kad bėgioti su 18 metų vaikais po vasaros lygą 30-mečiui būtų labai įdomu ar svarbu.

Iš viso, apie NBA reikėtų klausti paties Manto. Aišku, jog kiekvienas agentas nori savo žaidėjus stumti, kad turėtų vardą, kad apie juos rašytų, šnekėtų. Būna daug žaidimų, kurie taip ir niekada nesibaigia tikru faktu. O jei Mantas tikrai nori į NBA, iškils dar daug niuansų dėl dabartinės sutarties sąlygų“, – DELFI dėstė A. Macijauskas.

„Lokomotiv-Kuban“ klubo vadovų teigimu, lietuvio sutartyje nėra numatyta galimybė išvykti į NBA, todėl derantis dėl finansinių sąlygų žaidėjo atstovai neturėtų rimtų svertų. Pagal NBA taisykles, „Nets“ galėtų sumokėti daugiausiai 530 tūkst. JAV dolerių, o likusią išpirkos dalį privalėtų padengti pats M. Kalnietis.

Beje, 2012 metais, kuomet įžaidėjas persikėlė iš Kauno į Krasnodarą, Rusijos klubas taip pat turėjo sukrapštyti išpirką už galiojantį lietuvio kontraktą, bet jos suma atskleista nebuvo. Neoficialiais duomenimis, „Lokomotiv-Kuban“ M. Kalnietis tuomet kainavo 0,5 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)