Po poilsio dienos Lietuvos rinktinė grįžo ant „Twinsbet“ arenos ledo 3:2 laimėdama nervų karą su Nyderlandais.

Šios komandos pamatas – trečioje pagal rangą Vokietijos lygoje rungtyniaujantis Tilburgo „Trappers“ klubas, bet šiemet nacionalinė ekipa sulaukė tik dalies įprastinio jo desanto ir pirmose dvejose rungtynėse kamavosi nepelniusi nė įvarčio.

Nepaisant to, antradienį olandai jau rimtai kuteno padus 2,4 tūkst. žiūrovų palaikomiems šeimininkams.

Mačo kontrolė favoritams slysti iš rankų pradėjo antrame kėlinyje, kurio pradžioje lietuviai netikėtai atsidūrė besivejančių vaidmenyje. Šioje žaidimo atkarpoje olandai netgi lenkė varžovus pagal metimus į vartus (14:13).

Nors Marko Kaleinikovo, Nerijaus Ališausko ir Ugniaus Čižo įvarčiai leido išvengti nemalonaus siurprizo, meistriškas Lennarto Vosmerio metimas paskutines 6 akistatos minutes pavertė tikra kova už būvį.

„Pabaiga buvo nervinga, – pripažino puolėjas Paulius Gintautas. – Bet gal taip žiūrovams tik įdomiau? Ir mūsų jaunimui gerai tokios rungtynės – patirtis taip ir kaupiama.“

Labiausiai patirties bagažą pildė Faustas Nausėda, debiutavęs rinktinės gretose oficialiose varžybose.

Suomijoje gimęs ir šioje šalyje visą karjerą rungtyniaujantis 23-ejų vartų sargas atrėmė 18 iš 20 varžovų metimų.

90 procentų – vidutiniškas rodiklis, bet komplimentų Manto Armalio dubleris užsitarnavo.

„Gerai, labai užtikrintai. Esame labai juo patenkinti, kad taip šaltakraujiškai sužaidė“, – pagyrė P. Gintautas.

Ar faktas, kad ekipos strategas Ronas Pasco būtent antradienį tausojo M. Armalį, byloja, jog olandus jis vertino kaip menkiausią grėsmę?

„Ne, aš nesitikėjau lengvų rungtynių. Gerbiame visas komandas, tiesiog tokiame turnyre reikia stengtis paskirstyti jėgas. Pasitikiu visais komandos žaidėjais, Faustas sužaidė gerai ir gavo labai vertingą krikštą, kas irgi yra svarbu žvelgiant į tolesnę rinktinės ateitį“, – atsiliepė kanadietis.

Rungtynių pradžioje naujokas darbo beveik neturėjo – per visą pirmą kėlinį olandai vos dukart atakavo jo ginamus vartus. Lietuvos rinktinė atrodė gerokai pranašesnė, bet ją pančiojo panašios techninės problemos, kokių „Twinsbet“ arenoje iškilo sekmadienio akistatoje tarp Ukrainos ir Nyderlandų (4:0) – tuomet mačą net teko stabdyti keliolikai minučių.

„Manau, kad mes puikiai pradėjome mačą, bet buvo daug visokių žaidimo stabdymų, kuomet reikėdavo tvarkyti ledą. Atrodė, tik pradedame įsibėgėti – ir vėl pauzė.

O kita problema – neišnaudotos progos. Vienas kitas įvartis būtų pakeitęs rungtynių eigą. Bet reikia pagirti ir olandus bei jų trenerius. Jie žaidė tikrai gerai, buvo pasirengę ir rimtai kovėsi iki pabaigos“, – komentavo R. Pasco.

„Įtemptos rungtynės, tikrai ne pati lengviausia pergalė. Nors buvome labai susikaupę, lengvo pasivaikščiojimo nelaukėme. Varžovai – kibūs, atkaklūs, priešinosi iki paskutinių minučių. Gal jų žaidimo stilius – neparankus mums, dažnai žaidžia „į kūną“. Mes norėjome labiau taktinio ledo ritulio, bet jie pasiūlė jėgos žaidimą, tai išmuša iš vėžių.

Ir dar ledas – ne pačios geriausios kokybės. Tarsi žaistume baloje. Turėjome žaisti kuo paprasčiau. Bet sąlygos – vienodos abiem komandoms, negalima jomis teisintis“, – svarstė P. Gintautas.

„Olandai žaidė pakankamai agresyviai, ir prie to reikėjo prisitaikyti, patiems sužaisti agresyviau. Gal šiek tiek trūko ir laimės realizuojant progas, sporte tai irgi yra faktorius“, – pridūrė kitas puolėjas Emilijus Krakauskas.

Deja, žaidimą pirmame kėlinyje lėtino ne tik ledo kokybė.

Vieną iš pauzių lėmė sunki antragrandžio Lietuvos rinktinės puolėjo Povilo Verenio trauma. Su varžovu susidūrusiam 33-ejų ledo ritulininkui lūžo ranka.

Jis iškart buvo išvežtas į ligoninę, o trečiadienį laukia operacija, tad turnyras ilgamečiui rinktinės ramsčiui – jau baigtas. Vilniuje elektrėniškis spėjo pasižymėti 2 įvarčiais.

Mače su olandais P. Verenį turėjo pavaduoti Marijus Dumčius.

„Labai džiaugiausi, kad P. Verenis šiemet grįžo į rinktinę, jis gerai sužaidė pirmąsias dvejas rungtynes, jo patirtis buvo labai naudinga. Mums tai – didelė netektis“, – konstatavo R. Pasco.

Trečiadienį į grumtynes su turnyro lentelėje įkandin žengiančia Kinija lietuviai stos jau be vieno daugiausiai šilto ir šalto mačiusių veteranų.

Vis dėlto ir jis buvo gerokai per jaunas, kad žaistų rinktinėje, kai ši paskutinį kartą pasaulio čempionate buvo susidūrusi su kinais. 2000-aisiais taip pat trečio pagal rangą diviziono turnyrą priėmė pastarieji, ir tarpusavio akistatą laimėjo 8:2.

Vėliau Kinijos rinktinė laikėsi žemesniame lygmenyje nei lietuviai, tik 2022-ieji buvo išimtis. Tiesa, šeimininkų teisėmis Pekino olimpinėse žaidynėse debiutavę kinai paskutinės vietos neišvengė.

Nors tuomet buvo „natūralizavę“ net 15 žaidėjų iš Šiaurės Amerikos.

Pastarųjų komandoje nebeliko nė kvapo – dabar Kinijos rinktinė jau yra ne vien marškinėliai, kuriais apvilkti samdyti legionieriai.

Čempionatą Vilniuje ji pradėjo įveikdama olandus (3:0) ir ispanus (7:1), bet antradienį skaudžiai tėškėsi į ukrainietišką bortą, sutriuškinta net 0:9.

Tai – kol kas didžiausiu skirtumu pasibaigusios rungtynės šiame turnyre.

Lietuvos ekipos stovyklai toks rezultatas kelia dviprasmiškų minčių.

„Žinoma, kinai – įveikiami. Bet kitose rungtynėse jie bus tik piktesni, ir tikrai nebus lengva“, – sakė P. Gintautas.

„Nemačiau, kas kinams nutiko šiandien, užtat žiūrėjau ankstesnes jų rungtynes, ir ši komanda paliko gerą įspūdį. Po tokios skaudžios nesėkmės jie bus tik dar pavojingesni“, – antrino R. Pasco.

O kokios nuotaikos tvyro mažiausiai bronzos medalius jau užsitikrinusioje Lietuvos rinktinėje?

„Bronza mūsų nedomina, – nedvejojo P. Gintautas. – Nežinau, kiek mums pavyks čia laimėti, bet stengsimės eiti iki pat galo.“

Kaip ir lietuviai, maksimalų taškų kraitį Vilniuje renka ukrainiečiai, pirmaujantys dėl palankesnio įvarčių santykio.

Būtent su Ukraina penktadienį Lietuvos ledo ritulininkai uždarys pirmenybes.

Tolesnis Lietuvos rinktinės tvarkaraštis:

gegužės 1 d., 19.30 val. Lietuva – Kinija

gegužės 3 d., 19.30 val. Lietuva – Ukraina