2017 metų olimpinis žiemos festivalis, kuriame ketina dalyvauti ir Lietuvos delegacija, sudaryta iki 13 sportininkų, startuosiančių biatlono, slidinėjimo, kalnų slidinėjimo, dailiojo čiuožimo ir greitojo čiuožimo varžybose, turėtų vykti vasario 11–17 dienomis Erzurume.

Anot LTOK misijos vadovės, Kalgario olimpinės čempionės Vidos Vencienės, susitikimo metu VSD atstovai pasidalino turima informacija apie saugumo padėtį Turkijoje ir pateikė rekomendacijas į šią šalį planuojantiems vykti Lietuvos sportininkams.

„Šis VSD ir LTOK susitikimas aptarti situacijos Turkijoje yra jau antras. Pirmame dalyvavo LTOK vadovybė, o į antrą nuspręsta pakviesti ir federacijų atstovus, ir sportininkų tėvus, kad jie turėtų galimybę išsakyti savo nuomonę ir užduoti visus jiems svarbius klausimus tiesiogiai VSD specialistams“, - sakė V. Vencienė.

Susitikimo metu valstybės saugumo departamento atstovas pažymėjo, kad Erzurumo regione pastaraisiais metais žymesnių teroro išpuolių neužfiksuota. Tuo tarpu į didele teroro aktų tikimybe pasižyminčius Turkijos pasienio su Sirija ir Iraku regionus vykti nerekomenduojama, taip pat nesaugūs yra didieji miestai – Stambulas ir Ankara.

Anot LTOK prezidentės Dainos Gudzinevičiūtės, vaikų saugumas yra pats svarbiausias ir nediskutuojamas dalykas.

„Jei patys sportininkai ar jų tėvai jaučiasi nesaugūs ir nenori vykti į varžybas, mes tokį jų sprendimą suprasime ir palaikysime. Kita vertus, jeigu jaunuoliai yra pasiryžę vykti Erzurumą, mes neturime teisės jų ten nevežti, nes tai yra LTOK pareiga“, - sakė LTOK vadovė.

VSD pažymoje Erzurumo regionas, kuriame vyks žiemos olimpinis festivalis, nepažymėtas kaip turintis didelę teroro akto grėsmę. Nepaisant to, delegacijai rekomenduojama verčiau leisti laiką stipriai saugomame olimpiniame miestelyje nei vykti į ekskursijas po miestą ar lankyti visuomeninius objektus.

Dalyvauti žiemos olimpiniame festivalyje pasiryžę būsimi profesionalūs sportininkai iš Ignalinos sporto centro net atsiuntė laišką LTOK, kuriame teigia, kad nebijo pavojų.

„Mūsų, ignaliniečių sportininkų ir trenerių, kurie varžomės dėl kelialapių į festivalį, nuomonė yra vieninga – reikia vykti. Daug įdėta darbo, vilčių ir negalime leisti baimei mus užvaldyti“, - rašome laiške.

Vis dėl to, susitikimo metu nuspręsta, kad žiemos sporto šakų federacijų atstovai prieš priimdami lemiamą sprendimą dar pasitars su sportininkais, jų tėvais ir pateiks savo sprendimą dėl dalyvavimo arba nedalyvavimo LTOK. Tuo metu VSD ir toliau seks situaciją Turkijoje ir nuolatos informuos LTOK apie bet kokius pokyčius.

Dabartinę saugumo padėtį Turkijoje svarstys ir Europos olimpinis komitetas (EOC). EOC Vykdomasis komitetas Lozanoje (Šveicarija) rinksis į posėdį, kurio metu bus sprendžiamas Europos jaunimo žiemos olimpinio festivalio klausimas.

„Festivalyje dalyvausiančių jaunųjų atletų saugumas yra mūsų pirmas prioritetas. Po konsultacijų su Turkijos olimpiniu komitetu ir Erzurumo organizaciniu komitetu, EOC Vykdomasis komitetas galutinį sprendimą dėl festivalio priims sausio 26-ą dieną“, – teigiama EOC pranešime nacionaliniams olimpiniams komitetams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją