Gavęs šansą atakai parteryje, kubietis ilgai krapštėsi kol pavyko kiek padoriau sukabinti rankas ir kilstelėjo visaginietį į viršų bei atliko aukštą ridenimą, kuris „aukštas“ buvo tik sąlyginai. Teisėjai kubiečiui skyrė du taškus, tačiau tiek mūsų treneriai, tiek pats Romas suabejojo įvertinimu ir paprašė peržiūros.

„Dinamikoje žiūrint, išvis neduočiau jokio įvertinimo, nes žiūrint monitoriuje iš matomo rakurso Romas nebuvo atsidūręs pavojingoje padėtyje“, – svarstė kovą komentavęs Mantas Knystautas.

Čempionato vyriausiasis teisėjas dešimtis kartų sulėtintai peržiūrėjo situaciją ir priėmė visiškai nepalankų sprendimą – įžvelgė, kad R.Fridriko mentės centimetru-kitu peržengė leistiną ribą ir akimirkai atsidūrė pavojingoje padėtyje. Antra, kubietis veiksmą atliko, neva, stovimoje padėtyje, todėl techninio veiksmo įvertinimas buvo padvigubintas. Netikėtai įgijęs solidų pranašumą, Oscaras Pino Hindsas pasirinko aktyvios gynybos taktiką ir iškovojo pasaulio čempionato bronzą, o Romas tenkinosi karjeros pasiekimu – penkta vieta.

Tuo Romo Fridriko vakaras nesibaigė. Žinia, šis čempionatas ypatingas tuo, kad Belgrade kartu vykdoma atranka į Paryžiaus olimpines žaidynes. Kitais metais į Prancūzijos sostinę rungtis vyks penki pajėgiausi planetos čempionato atletai. Pilnas komplektas svoriuose susiformuos po kontinentinių ir pasaulinio atrankos turnyrų, kurie vyks kitų metų pavasarį. Taigi Romas kovėsi dar viename mūšyje dėl superpenktos vietos su Lingze Mengu iš Kinijos.

Kupinoje dramos ir emocijų dvikovoje Romas nėrė į priekį ir gavo bonusinį tašką bei galimybę atakuoti parteryje. Kinas atsilaikė. Antrame kėlinyje pagal nerašytas taisykles, jei nėra atliekami techniniai veiksmai, taškas ir galimybė atakai parteryje dovanojama varžovui. Rezultatas išsilygino, tačiau, pagal kriterijus skaičiai švieslentėje palankesni L.Mengui. Romas tarsi išgirdo trenerių Mindaugo Ežerskio ir Aleksandro Kazakevičiaus šūksnius aktyviau dirbti rankomis, judėti į centrą ir išsikovoti teisę į antrą parterį.

Visaginiečio energijos ir aktyvumo pliūpsnį pastebėjo teisėjai bei suteikė dar vieną galimybę atakai iš viršaus. Viskas ėjo pagal planą, Romas tvirtai sugriebė varžovą, kilstelėjo, tačiau lemiamam pervertimui pritrūko vieno sprogstančio judesio ir kojų darbo. Pergalė ir olimpinis kelialapis apmaudžiai išslydo iš rankų. Romas Fridrikas pasaulio čempionate užėmė penktą vietą, tačiau kol kas liko be olimpinio kelialapio. Kvalifikacinės dvikovos neįtrauktos į pasaulio čempionato programą, todėl rezultatų protokoluose R. Fridrikas yra penktoje pozicijoje.

„Galiu tik pasveikinti ir pagirti Romą ne tik už aukštą rezultatą, bet, svarbiausia, už puikias kovas. Žinoma, gaila ir apmaudu, kad liko už nusibrėžtos ribos, bet toks jau mūsų sportas, – gerų žodžių negailėjo komandos draugas ir treniruočių partneris M. Knystautas. – Žvelgiant į sunkiavorių rezultatus, matau, kad į Paryžių iš Europos kvalifikavosi tik vienas turkas Riza Kayaalpas. O tai reiškia, kad laukia nuožmi kova tarp europiečių atrankos turnyruose“.

Mindaugas Venckaitis (97 kg; 38 dalyviai) įrodė savo pranašumą prieš praėjusių metų pasaulio čempionato prizininką azerbaidžanietį Arifą Niftullayevą.

Tuo 22-iejų Mindaugo Venckaičio skrydis į kosmosą nesibaigė – antrame rate tauragiškis nukovė galingą suomį A.M.Savolaineną.

Kad būtų aiškiau – pirmame rate eliminuotas pasaulio čempionato prizininkas Arifas Niftullaevas iš Azerbaidžano, o antrame rate švariai paguldytas Europos vicečempionas Arvi Martinas Savolainenas iš Suomijos.

Ketvirtfinalio kautynėse tauragiškis nepaliko vilčių Europos ir pasaulio čempionatų prizininkui, Serbijos atstovui Michailui Kajaiai (9:0).
Dėl patekimo į finalą Mindaugas pečius surėmė su armėnu Arturu Aleksanyanu. Armėnas neeilinis – yra iškovojęs visų trijų spalvų olimpinius medalius ir begalę Europos bei pasaulio čempionatų apdovanojimų, o pernai pripažintas geriausiu savo šalies atletu, aplenkęs net futbolo žvaigždę Milano Iner saugą Henriką Mchitarianą.

A. Aleksanyanas dar pirmame kėlinuke atliko kelis ridenimus ir įrodė pranašumą prieš tauragiškį rezultatu 0:9. Nepaisant pralaimėjimo, M.Venckaitis jau buvo užsitikrinęs vietą šeštadienio mažajame finale, beliko tik sulaukti varžovo. Galimi priešininkai paaiškės po rumuno M.Ojogo ir A.Omarovo iš Čekijos akistatos.

Justas Petravičius (60 kg; 41 dalyvis) ritosi su „veikiančiu“ pasaulio čempionu Zholomanu Sharshenbekovu iš Kirgizijos ir nusileido pastarajam rezultatu 2:10.

Šeštadienį kovas tęsė lengvasvoris Justas Petravičius, kurį į paguodos turnyrą ištraukė į finalą patekęs jo pirmasis skriaudikas Žolomanas Šaršenbekovas iš Kirgizijos. Paguodoje Justas kovėsi su pasaulio jaunimo (U23) čempionato prizininku Pridonu Abuladze iš Gruzijos ir nusileido kalniečiui rezultatu 1:3.

Kristupas Šleiva (67 kg) ir Martynas Nemsevičius (87 kg) burtų valia išvengė kvalifikacinių kovų ir startavo 1/16 finalo.

Europos ir pasaulio imtynių čempionatų prizininkas K.Šleiva pirmame rate grumėsi su 2022 metų pasaulio čempionato bronzos medalio laimėtoju kirgizu Amanturu Ismailovu ir nusileido jam 0:10.

Martynas Nemsevičius pirmą imtį pralaimėjo pasaulio jaunimo U23 čempionato sidabro medalio laimėtojui armėnui Gevorgui Tadevosyanui rezultatu 0:10.