Visos 54-ios UEFA narių, tarp jų ir Lietuvos futbolo federacija, kongrese pasirašė rezoliuciją, kurioje išreikštas pritarimas centralizuotos atrankos varžybų rinkodaros sistemai ir nuo 2018 metų startuosiančiam naujam projektui. Pagal jį kartu su tradicinėmis atrankos varžybomis bus rengiama ir UEFA Nacijų lyga.

„Tai didelis žingsnis į priekį nacionalinių rinktinių futbolui Europoje. Tikimės, kad ir aistruoliai pritars tokiam naujam formatui“, – sakė UEFA nacionalinių rinktinių varžybų komiteto pirmininkas Wolfgangas Niersbachas.

Planuojama, jog naujasis varžybų projektas startuos nuo 2020 metų Europos futbolo čempionato atrankos (UEFA EURO 2020) ciklo. Nacijų lyga vyks greta atrankos varžybų kaip papildomas turnyras, kuris ne tik pakeistų beveik visas kontrolines rungtynes, bet ir suteiktų daugiau šansų kovoti dėl kelialapio į Europos čempionatą.

Dėl tikslaus Nacijų lygos formato dar bus diskutuojama. Pagal siūlomą konceptą, rinktinės pagal reitingus būtų suskirstytos į keturis atskirus divizionus. Kiekviename divizione komandos būtų skirstomos į mažesnes grupes po 3-4 komandas. Jos 2018 metų rugsėjo - lapkričio mėnesiais tarpusavyje sužaistų 4-6 rungtynes.

Grupių nugalėtojai patektų į antrąjį varžybų etapą, kuris vyktų 2019 metais. Šiame etape keturios komandos galėtų iškovoti teisę 2020 m. kovo mėnesį dalyvauti atkrintamosiose varžybose dėl patekimo į UEFA EURO 2020 finalinį etapą. Kitos komandos varžytųsi dėl galimybės lygoje pakilti į aukštesnį divizioną arba neiškristi žemiau.

Pasak UEFA, pagrindinis Nacijų lygos turnyro tikslas - paskatinti sportinę rinktinių konkurenciją, kurios, daugelio futbolo bendruomenės atstovų nuomone, ypač trūksta per kontrolines rungtynes. Teigiama, jog naujas turnyras padėtų pakelti nacionalinių rinktinių futbolą į naują kokybinį lygmenį ir išlaikyti teigiamą balansą su klubiniu futbolu.

Atrankos į Europos čempionatą sistema iš esmės nesikeistų, tačiau naujas varžybų ciklas po paskutinio čempionato prasidėtų ne tų pačių metų rugsėjį, o kitų metų kovo mėnesį.

UEFA jau anksčiau priėmė sprendimą, jog UEFA EURO 2020 finalinis turnyras vyks ne vienoje ar dvejose valstybėse, o daugelyje miestų visame žemyne.