Ispanų portalas Marca.com sudarė didžiausio atgarsio pasaulyje sulaukusių futbolininkų traumų sąrašą. Jame – ir kraupiai atrodantys, bet laimingai pasibaigę epizodai, ir momentai, nutraukę futbolininkų karjeras.

Atsivėrė koja

1981-1982 m. Vokietijos čempionato rungtynėse su Bremeno „Werder“ šokiruojančią traumą patyrė Bylefeldo „Arminia“ klubo žaidėjas Ewaldas Lienenas, šiuo metu dirbantis Hamburgo „St. Pauli“ komandos vyriausiuoju treneriu. Po šiurkščios varžovo pražangos saugo E. Lieneno dešinėje šlaunyje atsivėrė 25 centimetrų ilgio žaizda. Už galvų griebėsi visi – tiek pats nukentėjusysis, tiek traumą pamatę komandos draugai, varžovai ir trenerių štabas.

Paties E. Lieneno reakcija apskritai buvo pribloškianti – kraupią traumą patyręs žaidėjas nubėgo prie varžovų trenerio Otto Rehagelio demonstruoti, ką jam padarė jo auklėtinis Norbertas Sigmannas. Visgi, nors iš pirmo žvilgsnio trauma atrodė šiurpiai, jau po 17 dienų E. Lienenas treniravosi su komandos draugais.


Atsidėkojo titulu

1992-ųjų Europos futbolo čempionato pusfinalis su Olandija itin nesėkmingai susiklostė Danijos rinktinės gynėjui Henrikui Andersenui. Susidūręs su Marco van Bastenu futbolininkas patyrė kraupią kelio traumą – jam lūžo kelio girnelė. Visgi Danijos rinktinė traumuotam žaidėjui tąsyk atsidėkojo ne tik įveikdama Olandiją, bet ir sensacingai laimėdama Europos pirmenybes.

26 operacijos

Nevykęs susidūrimas su „Manchester United“ žaidėjais Denisu Irwinu ir Brianu McClairu 1996-ųjų balandžio 8-ąją „Old Trafford“ stadione užbaigė „Coventry City“ gynėjo Davido Bussto karjerą. Šeimininkų baudos aikštelėje 28-erių D. Busstui lūžo dešinė koja. Šį vaizdą iš arti mačiusį „United“ vartininką Peterį Schmeichelį netgi supykino.

D. Busstas dar tais pačiais metais paskelbė apie karjeros pabaigą. 1997-aisiais jo garbei „Old Trafford“ stadione buvo surengtos milžiniško populiarumo sulaukusios atsisveikinimo rungtynės. Pats D. Busstas yra atviravęs, kad jo koja po traumos buvo operuota 26 kartus.

Susižalojo vos grįžęs

2000-ųjų balandžio 12-ąją vieną liūdniausių savo įspūdingos karjeros epizodų išgyveno brazilų futbolo superžvaigždė Ronaldo. Futbolininkas grįžo į aikštę po ilgos reabilitacijos, kurią teko atlikti po anksčiau patirtos dešiniojo kelio traumos ir operacijos. Deja, sugrįžimas per rungtynes su Romos „Lazio“ nebuvo sėkmingas. Nors prieš išbėgdamas į aikštę Ronaldo persižegnojo, netrukus nesėkmė jį ištiko dar sykį – futbolininkui plyšo kryžminiai kelio raiščiai. Dėl operacijos ir naujos reabilitacijos puolėjas praleido visą 2001-2002 m. sezoną, tačiau 2002-ųjų vasarą Brazilijos rinktinei jau padėjo tapti pasaulio čempione Japonijoje ir Pietų Korėjoje vykusiose pirmenybėse.

Nuplaukė rinktinė

Ilgametis La Korunjos „Deportivo“ gynėjas Manuelis Pablo per 2001-ųjų Ispanijos čempionato rungtynes buvo šiurkščiai sustabdytas Vigo „Celta“ žaidėjo Evertono Giovanellos. M. Pablo lūžo blauzdikaulis. Futbolininkas ilgam iškrito iš rikiuotės ir turėjo praleisti 2002-ųjų pasaulio futbolo čempionatą – ekspertų teigimu puikią formą tuo metu demonstravusiam gynėjui vieta Ispanijos rinktinėje tuo metu jau buvo rezervuota.

Vos liko gyvas

2006-ųjų spalio 14-ąją per Anglijos čempionato rungtynes tarp „Chelsea“ ir „Reading“ klubų Stephenas Huntas Londono komandos vartininkui Petrui Čechui pataikė keliu į galvą. Čekas nedelsiant buvo išgabentas į ligoninę, jam atlikta įlūžusios kaukolės operacija. „Gydytojai sakė, jog turiu džiaugtis likęs gyvas“, – jau vėliau, pratęsęs savo šlovingą karjerą, pasakojo P. Čechas. Po šio rezonansinio įvykio P. Čechas aikštėje visuomet rungtyniauja su specialia galvos apsauga.

Priėmė atsiprašymą

2008-ųjų Anglijos futbolo čempionate „Birmingham City“ žaidėjas Martinas Tayloras traumavo Londono „Arsenal“ puolėją Eduardo da Silvą. Brazilui lūžo šeivikaulis, dėl traumos jam teko praleisti 2008-ųjų Europos futbolo čempionatą, kuriame puolėjas turėjo ginti Kroatijos rinktinės garbę. Kraupiai varžovą traumavęs M. Tayloras po incidento pats aplankė Eduardo ligoninėje, atsiprašė ir sulaukė futbolininko atleidimo. „Nemanau, kad tai buvo padaryta tyčia, tai buvo tiesiog nevykęs ir apgailėtinas incidentas“, – situaciją komentavo Eduardo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)