„Teisėjams visada sakau: jūs prakaituojate aikštėje, o aš – prieš rungtynes“, – nusijuokė Anthony Baffoe.

Vokietijoje gimęs buvęs Ganos rinktinės gynėjas dabar rūpinasi tuo, kad pasaulio čempionato dvikovos Brazilija prasidėtų sklandžiai it NASA erdvėlaivio pakilimo operacija.

FIFA generalinis rungtynių koordinatorius jau vadovavo paradui per šešis Rio de Žaneire vykusius mačus, o sekmadienį jo laukia paskutinė ir svarbiausia užduotis.

Būtent A. Baffoe išves iš „Maracana“ stadiono tunelio 22 žaidėjus, kovosiančius dėl planetos čempionų taurės.

„Man tai bus didinga akimirka. Juk už manęs stovės tokie futbolininkai kaip Philippas Lahmas ar Lionelis Messi“, – sakė A. Baffoe.

Tačiau iki to momento jam dar reikės nuveikti begalę darbų. Į „Maracaną“ koordinatorius atvyks likus mažiausiai septynioms valandoms iki rungtynių pradžios. Pasitarimai su komandų atstovais ir itališka Nicola Rizzoli vadovaujama teisėjų brigada, instruktažas kartu su žaidėjais į aikštę išeisiantiems vaikams, kurių kiekvienas kalba vis kita kalba, šimtai smulkmenų, kurios privalo būti kruopščiai suderintos – A. Baffoe darbas nėra toks lengvas, koks galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Anthony Baffoe (kairėje)

O svarbiausia, kad reikės stropiai laikytis minutės tikslumu sudėlioto grafiko – nuo Rio de Žaneiro policijos prižiūrimo komandų atvykimo iš viešbučių iki akimirkos, kai stadione nuskambės nacionaliniai himnai.

FIFA prognozuoja, jog juos „Maracanoje“ plėš po 13 tūkstančių Vokietijos ir Argentinos sirgalių.

Iš viso stadiono tribūnas finalo metu užpildys maždaug 75 tūkst. žiūrovų. Belieka tik spėlioti (arba pasiklausti ilgaamžių senjorų), ką sausakimšoje „Maracanoje“ jausdavo futbolo mėgėjai prieš jos rekonstrukciją, kuomet į stadioną susisprausdavo kone 200 tūkst. sirgalių.

Būtent tiek žmonių stebėjo 1950 metų planetos pirmenybių finalą tarp Brazilijos ir Urugvajaus, pasibaigusio visą šalį šokiravusia svečių pergale 2:1.

Pastatytas tais pačiais metais, „Maracana“ stadionas kelis kartus buvo renovuotas jau šiame amžiuje. Paskutinįsyk – prieš pernai Brazilijoje vykusį FIFA Konfederacijų taurės turnyrą. Nors dabar čia sutelpa mažiau žmonių nei anksčiau, arena išlieka didžiausia šalyje.

Sezono metu „Maracana“ dalinasi visi trys pagrindiniai Rio de Žaneiro futbolo klubai: „Flamengo“, „Botafogo“ ir „Fluminense“. Vienintelis „Vasco da Gama“ rungtyniauja 25 tūkst. žiūrovų talpinančiame „Sao Januario“ stadione.

2016 metais „Maracanoje“ vyks ir Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių atidarymo bei uždarymo ceremonijos.

Beje, uždarymo ceremonija bus surengta ir prieš pasaulio futbolo čempionato finalą. Nuo 20.20 val. Lietuvos laiku publiką kaitins Shakira, Wyclefas Jeanas, Carlosas Santana ir kiti atlikėjai.

Finalo akistata tarp Vokietijos ir Argentinos prasidės 22 val. Lietuvos laiku.

Komandos kausis ne tik dėl pagrindinio trofėjaus, bet ir piniginių prizų: čempionams atiteks 35 mln. JAV dolerių, finalo pralaimėtojams – 25 mln. dolerių premija. Iš viso FIFA 32-iems pirmenybėse dalyvavusioms ekipoms išdalins 358 mln. dolerių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)