Artėjant pasaulio futbolo čempionatui ir jo metu dopingo kontrolė pirmą kartą istorijoje patikrino visus 736-is futbolininkus, atvykusius į Braziliją.

Kai kurie jų buvo pakviesti duoti mėginių kelis kartus.

„Aš niekada nesakau, kad futbole dopingas nėra vartojamas, bet tokio masinio reiškinio kaip kitose sporto šakose čia tikrai nėra. Juk futbolininkams reikalingas ne tik greitis ar fizinė jėga, bet ir technika, taktika, mąstymas. Šių elementų dopingu nepagerinsi“, – aiškino FIFA medicinos komiteto vadovas Michelis D'Hooghe.

Tiesa, be skandalo dopingo kontrolė Brazilijoje taip pat neapsiėjo. Pirmame čempionato etape kontrolieriai sukėlė Kosta Rikos futbolininkų pasipiktinimą, kuomet po dvikovos su Italija patikrinti buvo net septyni komandos žaidėjai, nors įprastai pakanka dviejų. FIFA atstovai tuomet teisinosi neįtariantis puikiai žaidusių Kosta Rikos atstovų jokiomis nuodėmės ir nenusižengiantys įprastoms procedūroms. Esą toks masinis patikrinimas surengtas dėl to, jog kostarikiečių mėginių nepavyko gauti prieš čempionatą.

„Tas pats buvo ir su Ispanijos rinktinės žaidėjais, kurie rungtyniavo UEFA Čempionų lygos finale ir vėlai prisijungė prie nacionalinės komandos“, – tikino vyriausiasis FIFA medicinos pareigūnas Jiri Dvorakas.

Michelis D'Hooghe (kairėje) ir Jiri Dvorakas demonstravo dopingo mėginių talpyklas

Paskutiniuoju žaidėju, diskvalifikuotu iš pasaulio čempionato dėl draudžiamų preparatų vartojimo, ir toliau išlieka D. Maradona. 1994 metais JAV vykusio turnyro metu Argentinos puolėjo mėginyje rasta efedrino. Pašalintas iš varžybų ekscentriškasis argentinietis netrukus baigė savo karjerą.

Dėl dopingo futbolininkai pasaulio čempionatuose ir iki tol įkliūdavo retai: 1974 metais namo buvo išsiųstas Haičio atstovas Jeanas Josephas, o 1978-ais – škotas Willie Johnstonas.

Spaudos konferencija apie dopingo kontrolę pasaulio čempionate
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)