„Esu vieniša mama ir neturiu jokios pagalbos, kad kas galėtų mano penkiametę dukrą prižiūrėti visą vasarą. Buvęs vyras ją į svečius pasikviečia tik kas antrą–trečią savaitgalį, o mano tėvai gyvena kitame mieste. Beje, jie dar dirba, nėra išėję į pensiją. Aš pati taip pat turiu dirbti, negaliu savo darbo atlikti nuotoliu. Atostogauti šią vasarą planavau vos savaitę – liepą“, – situaciją nupasakojo Kristina.

Penkiametė jos dukra nuo dvejų metų lanko sostinės Naujamiesčio mikrorajone esantį lopšelį-darželį „Skroblinukas“. Moteris paminėjo, kad sulaukta žinutė ją išgąsdino ir dėl to, kad ankstesnėmis vasaromis ikimokyklinio ugdymo įstaiga įprastai dirbdavo.

Kristina šią vasarą dukrą ketina vesti į kitą darželį ir jaudinasi, kaip jai seksis pritapti naujame kolektyve.

„Atsimenu, mane labai nustebino auklėtojos klausimas pirmais metais – visų tėvų klausė, ar ketina į darželį vesti vaikus ir vasarą. Galvoju, oho, nejau visi turi tokius darbus, kad galėtų sau leisti visą vasarą atostogauti. Paskui pamačiau, kad vaikų tikrai sumažėja, tad grupės būdavo sujungiamos“, – dalijosi vilnietė.

Darželio administracijos atsiųstame laiške rašoma: „Su jauduliu informuojame, kad lopšelį-darželį „Skroblinukas“ dėl didelės apimties magistralinių vamzdynų keitimo darbų planuojama uždaryti nuo birželio 1 d. iki rugpjūčio 31 d. Dėl tikslesnių terminų pranešime vėliau. <...> Šeimoms, kurioms visgi reikalingos darželio paslaugos, pasiūlysime laikinai lankyti kitus mikrorajono darželius.“

Kristinos gautas laiškas iš darželio.

Kristina sakė, kad greičiausiai teks pasinaudoti galimybe ir vasarą dukrą paprašys priimti į kitą darželį, bet dėl to nerimauja: „Labai jaudinuos, kaip seksis dukrai pritapti naujame kolektyve, be mylimų auklėtojų. Bet neturiu kur dėtis – šitiek atostogų man niekas neduos, o kitų alternatyvų neturiu.“

Trimečio tėtis Kęstutis sakė, kad iš pradžių ši žinia gerokai sujaukė šeimos vasaros planus, tačiau galiausiai pavyko juos pakeisti.

Tokio paties laiško – apie tai, kad darželis bus uždarytas visai vasarai, sulaukė ir Žvėryne esantį lopšelį-darželį lankančių darželinukų tėvai, redakcijai pasakojo trimečio tėtis Kęstutis. Vyras sakė, kad iš pradžių ši žinia gerokai sujaukė šeimos vasaros planus, tačiau galiausiai pavyko juos pakeisti.

„Mes turime dar vieną sūnų, jis tuoj baigs šeštą klasę. Vyresnėliui esame numatę porą dieninių stovyklų, o šiaip jis jau didelis ir geriausia vasara jam – kieme su draugais, tad nesijaudinome. Planavome jaunėlį į darželį leisti porą mėnesių, mat porą savaičių visi kartu atostogausime, o dar porą su anūkais ketina paatostogauti seneliai, – pirminiais planais dalijosi Kęstutis. – Gavę laišką iš darželio iškart nutarėme, kad sūnus dar per mažas, kad trumpam leistume į kitą darželį, iki šiol puikiai prisimename sunkų jo adaptacijos periodą. Nusprendėme bandyti su žmona pasikeisdami dirbti iš namų, seneliai irgi žada pagelbėti.“

Atsiprašo dėl nepatogumų

Susisiekus su abiem darželiais, buvo patvirtinta, kad visai vasarai jų durys bus užvertos, mat planuojami magistralinių vamzdžių keitimo remonto darbai. Šie darbai yra labai reikalingi darželių kokybiškam funkcionavimui, patikino administracijų darbuotojai.

Darželiuose šią vasarą planuojami magistralinių vamzdžių keitimo remonto darbai.

Darželių atstovai tikisi bendruomenių supratingumo ir susitelkimo bei atsiprašo dėl nepatogumų.

„Šeimoms, kurioms visgi nurodytu laikotarpiu reikalingos darželio paslaugos, pasiūlysime laikinai remonto metu lankyti kitas įstaigas. Suprantame šį nepatogumą ir tėvų susirūpinimą, tačiau tikimės, kad pakeisti vamzdynai tarnaus ilgai ir kokybiškai“, – rašoma abiejų darželių atsiųstuose atsakymuose.

Šiuo metu atliekamos tėvų apklausos dėl vaikų lankymo vasarą. Administracijos patikino, kad atsižvelgs į kiekvienos šeimos ir vaiko poreikius bei užtikrins galimybę lankyti darželį.

Jei kyla klausimų ar neaiškumų, tėveliai prašomi kreiptis į įstaigų administraciją.

Nedirbs dešimt darželių

Šią vasarą magistralinių vamzdžių keitimo ir remonto darbai suplanuoti dešimtyje Vilniaus ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Dėl jų nuo birželio 3 d. iki rugpjūčio 30 d. bus laikinai uždaryti lopšeliai-darželiai „Eglutė“, „Gandriukas“, „Krivūlė“, „Lakštingala“, „Lokiuko giraitė“, „Ozas“, „Pagrandukas“, „Skroblinukas“, „Spygliukas“ ir „Vaidilutė“.

Vilniaus miesto savivaldybė pasidalino, kad šią vasarą dėl remonto darbų nedirbs dešimt darželių.

Savivaldybė taip pat užtikrina, kad įstaigas lankančių vaikų tėvams bus pasiūlyta laikinai vaikus vesti į kitas įstaigas. Šiuo metu atliekamos tėvų apklausos, kuriomis siekiama išsiaiškinti tikslesnį poreikį lankyti darželius vasarą. Kiekvienos šeimos situacija bus vertinama individualiai, tokiu būdu užtikrinant tinkamiausią laikiną sprendimą dėl ikimokyklinės įstaigos lankymo, patikino Vilniaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas.

Taip pat daugumoje kitų darželių vasarą vyks atnaujinimo darbai pagal atskirus poreikius: bus remontuojami stogai, išorės sienos, virtuvės, grupės, laiptinės, sanitariniai mazgai, įstaigos pritaikomos žmonėms su negalia, tvarkoma aplinka, numatytus darbus vardijo jis. Iš šių įstaigų vadovų kol kas savivaldybė nėra sulaukusi prašymų riboti ugdymo procesą ar laikinai vaikus perkelti į kitas įstaigas, tačiau kilus tokiam poreikiui, jis taip pat bus užtikrinamas, sakė savivaldybės atstovas.

„Atnaujinimo darbai yra būtini, siekiant palaikyti ir tobulinti tiek pastatų būklę, tiek ugdymo aplinką. Vasara šiems darbams atlikti yra tinkamiausias metas, nes vasarą ikimokyklinio ugdymo įstaigų užimtumas vidutiniškai sumažėja 50–60 proc. Tikimės bendruomenių supratingumo ir atsiprašome už nepatogumus“, – kalbėjo savivaldybės atstovas.

Norite pranešti naujieną ar išsakyti nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt