Per visą Fondo veiklos laikotarpį (nuo 1997 m.) jau suteiktos 4845 garantijos už 769,8 mln. Eur. Kredito įstaigos žemės ūkio ir kaimo verslo sektoriui paskolino 1 mlrd. Eur.

„Kreditų garantijų teikimas šiemet žymiai aktyvesnis nei praėjusiais metais“, – sako Žemės ūkio paskolų garantijų fondo direktoriaus pavaduotoja Romalda Globienė. – „Vien Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrai suteikta garantijų už 13 mln. Eur, kai praėjusių metų pirmąjį ketvirtį jų suteikta nebuvo. Žemdirbiams ir kaimo verslininkams taip pat suteikta 40 proc. daugiau garantijų, o bendra kredito įstaigų išduotų kreditų su garantija suma viršijo 1 mlrd. eurų.“

Šiemet kreditai su garantija daugiausia buvo teikiami žemės ūkio technikai įsigyti – ūkininkai įsigijo traktorių, kombainų, purkštuvų ir kitos technikos. Iš viso šiam tikslui investuota 2,3 mln. Eur, tai sudarė trečdalį visos žemdirbių ir kaimo verslininkų pasiskolintos sumos. Taip pat buvo skolinamasi trumpalaikiam, biologiniam turtui įsigyti, buvo perkama žemės ūkio paskirties žemė, investuojama į pastatų statybą ir rekonstrukciją.

Vidutinis šiemet suteikiamas kreditas su garantija sudarė 130 tūkst. Eur, vidutinė garantija – 92 tūkst. Eur arba 72 proc. kredito sumos. Didžiausias suteiktas kreditas siekė 600 tūkst. Eur, kuris skirtas pieno kooperatyvui trumpalaikiam turtui įsigyti, pienui supirkti. Mažiausias kreditas – 13 tūkst. Eur – buvo skirtas pieno ūkiui modernizuoti, pašarų dalytuvui ir kitai reikalingai technikai įsigyti.

Situacija pieno sektoriuje šiemet yra pakankamai sudėtinga, tačiau nepaisant to, pieno ūkiai investavo į įrangos atnaujinimą, skolinosi lėšų ir trumpalaikiam turtui įsigyti. Žemės ūkio ir maisto rinkos reguliavimo agentūra taip pat skolinosi lėšų intervenciniams pieno produktų pirkimams, taip sudarydama palankesnes sąlygas pieno sektoriuje.

Pagrindiniai Žemės ūkio paskolų garantijų fondo klientai išlieka ūkininkų ūkiai, šiemet jiems suteikta 4,9 mln. Eur kreditų su garantija. Daugiausia kreditais su garantijomis šiemet naudojosi Kėdainių, Biržų, Ukmergės rajonų žemdirbiai ir kaimo verslininkai. Jie investavo į augalininkystės, pieno ūkių modernizavimą, buvo plėtojami ir alternatyvieji verslai, vidaus vandenų žuvininkystė, teikiamos paslaugos žemės ūkiui.

Žemės ūkio paskolų garantijų fondas bendradarbiauja su visais Lietuvos bankais ir daugeliu kredito unijų. Šiais metais aktyviausiai kreditus su garantija teikia kredito unijos – per tris šių metų mėnesius jos išdavė beveik pusę visų kreditų su garantija sumos (47 proc.). Taip pat aktyviai žemdirbiams ir kaimo verslininkams skolino Šiaulių bankas (27 proc. visų kreditų su garantija) bei Medicinos bankas (10 proc.).

Žemės ūkio paskolų garantijų fondas garantijas teikia bankams ir kredito unijoms už žemdirbių, kaimo verslininkų ir žemės ūkio produktų perdirbėjų imamus kreditus investicijoms, trumpalaikiam ar biologiniam turtui įsigyti. Kredito įstaigoms garantuojamas iki 80 proc. negrąžinto kredito sumos grąžinimas. Garantijos teikiamos ir finansinės nuomos (lizingo) bendrovėms už ūkio subjektų lizingo būdu įsigyjamą naują žemės ūkio techniką bei kitus įrengimus, jiems taikoma garantijos suma – iki 60 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)