Nenorintiems gaišti laiko kiaušinių marginimui: greita, paprasta ir žavinga

 (5)
Kasmet dar prieš didžiąją pavasario šventę kyla klausimas, kaip marginti kiaušinius šiais metais? Pasirinkimo variantų daug, tačiau cheminiai dažai vis dažniau nustumiami į šoną ir pirmenybė teikiama natūralioms priemonėms.
Kiaušinių marginimas
© Bendrovė "Maxima"

Net 89 proc. prekybos tinklo „Maxima“ apklaustų pirkėjų šiais metais kiaušinius planuoja dažyti natūraliai, rašoma prekybos centro pranešime spaudai.

Dažniausiai daroma klaida

„Dažant kiaušinius natūraliomis priemonėmis svarbiausia kantrybė. Velykų simbolį galima nudažyti su kiekvienos šeimininkės virtuvėje randamomis priemonėmis – svogūnų lukštais, mėlynaisiais kopūstais, burokais, arbata, kava, mėlynėmis, ciberžole ar net šafranu“, – teigia tinklaraštininkė ir receptų autorė Nida Degutienė.

Dažant šiomis priemonėmis jau išvirtus kiaušinius, pirmiausia reikėtų atskirai apie 30 minučių virti svogūnų lukštus, burokus ir mėlynuosius kopūstus. Santykis 2 puodeliai ingredientų su 2 puodeliais vandens. N. Degutienė sako, jog dažnai daroma klaida – kiaušiniai sudedami nenukošus dažymo priemonių. Produktus būtina net tik nukošti, bet ir įpilti į nuovirą šaukštelį acto.

Stiprią kavą ir arbatą, žiupsnelį šafrano bei ciberžolę reikėtų užpilti 2 puodeliais verdančio vandens ir įpilti į juos šaukštelį acto. Mėlynes tiesiog sutrinti arba naudoti mėlynių uogienę.

„Priklausomai nuo norimo spalvos intensyvumo, kiaušinius reikėtų laikyti nuo 30 minučių iki 12 valandų“, – sako N. Degutienė.

Velykų stalą paįvairins margaspalviai margučiai

Pasak N. Degutienės, šv. Velykų stalas atrodys įdomiai, jei ant jo bus ir nevienspalvių margučių. Kiaušinių, anot jos, nebūtina dažyti per kelis kartus – užteks ant nevirto kiaušinio užklijuoti lipdukus, o jam išvirus juos nuklijuoti.

Puošimas žolelėmis

Pats paprasčiausias o kartu ir nepabodęs marginimo būdas – apvyniokite jau virtą kiaušinį natūralaus pluošto virvele ar vielute, apkaišiokite įvairiomis pavasario gėlėmis ir žolelėmis ar nupinkite kiaušiniams gėlių vainikus. Dekoruojant kiaušinius šiuo būdu, jų nebūtina net virti dažuose, pakaks su rašymo priemone nupiešti margučiui veidą ir jis jau pasipuošęs. Tokie margučiai ypač turėtų patikti minimalizmo mėgėjams.

Kiekvienas margutis atrodys kitaip ir unikaliai, jei jie bus marginami pavasarinėmis žolelėmis ir gėlėmis.

„Kiekvienas esame susidūręs su situacija, kai uždėta žolelė ant kiaušinio, bededant jį į kaproninę kojinaitę, pasislenka ir ornamentas lieka ne toks, kokio norėjome. Patarimas: žolelę ar gėlę prilipinkite su kiaušinio baltymu ir įvyniokite į kaproninę kojinaitę – viskas liks savo vietose, taip kaip ir norėjote“, – pataria N. Degutienė.

www.DELFI.lt
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Velykos

Toksinus iš organizmo valanti sriuba vos per 20 minučių (15)

Šis nesudėtingos ir greitai paruošiamos sriubos receptas – nuostabiai gardus ir gaivinantis būdas pašalinti toksinus iš organizmo. Išmėginkite – nepasigailėsite!

Kauniečiai vėl sužibėjo: rideno milžinišką margutį (18)

Žvarbus antrosios Šv. Velykų dienos oras neatbaidė Kauno jaunimo – į Laisvės alėją jie išrideno spalvingą margutį – milžiną, sveriantį daugiau kaip 300 kilogramų.

Produktai gelbėtojai: gerina virškinimą, lengvina pagirias ir yra kone kiekvienuose namuose (26)

Išsipūtęs pilvas, pykinimas, galvos skausmas – bėdos, kuriomis skundžiasi dažnas, pakilęs nuo Velykinio stalo.

Įpyko dėl lietuviškų Velykų: laisva diena, balius, mišrainė, bet vieno atributo trūksta (201)

Kalbama, kad Velykos pamažu praranda savo prasmę, žmonės pamiršta, kam jos reikalingos ir piktinasi, kad ši diena nuvilianti, nes ruošiamasi joms vos ne kaip Kalėdoms, o dovanų nėra. Vis dėlto kunigas ramina ir tikina, kad švenčiame gražiai – lietuviai per Velykas susirenka ir pabūna su šeima, o tai ir yra pagrindinė šios šventės prasmė.

Įvardijo, kiek kiaušinių galima suvalgyti per dieną: skaičius gerokai mažesnis nei manote (115)

Artėja metas, kai sėsime prie vaišių stalo, ant kurio tikrai bus ir didelis indas su margučiais.