Lietuvoje, tyrimo duomenimis, situacija panaši į ES vidurkį – 49 proc. tyrimo metu apklaustų Lietuvos gyventojų mano, kad diskriminacija dėl neįgalumo šalyje yra reta, labai reta arba išvis neegzistuoja. 45 proc. apklaustųjų teigė, kad žmonių su negalia diskriminacija šalyje yra plačiai paplitusi.

Geriausia situacija tarp ES šalių yra Juodkalnijoje – 74 proc. šios šalies gyventojų teigia, kad diskriminacija dėl neįgalumo Juodkalnijoje yra reta, labai reta arba išvis neegzistuoja. Taip pat teigia 71 proc. airių, 65 proc. liuksemburgiečių ir po 64 proc. danų ir austrų.

Didžiausią žmonių su negalia diskriminaciją savo šalyje įžvelgia prancūzai – 66 proc. jų sako, kad žmonių su negalia diskriminacija Prancūzijoje yra paplitusi arba labai paplitusi. Taip pat teigia 60 proc. Kipro gyventojų ir 55 proc. portugalų.

Daugiau negu pusė (52 proc.) lietuvių mano, kad viešojoje erdvėje žmonės su negalia nėra diskriminuojami. Europoje taip pat mano panašus skaičius (51 proc.) respondentų. Labiausiai žmonių su negalia situacija viešosiose erdvėse savo šalyje yra patenkinti danai (65 proc. jų mano, kad žmonės su negalia Danijos viešosiose erdvėse turi lygias teises), mažiausiai – prancūzai (tik 38 proc. jų patenkinti žmonių su negalia situacija).

Daugiau negu pusė (62 proc.) europiečių nurodo tarp savo draugų turintys draugų su negalia. Be to, absoliuti dauguma europiečių sutiktų, kad žmogus su negalia užimtų aukščiausią postą valstybėje: skalėje nuo 1 iki 10, kur 1 reiškė „Man tai labai nepatiktų“, o 10 – „man tai visiškai nekliudytų“ atsakiusiųjų vidurkis buvo 7,7. Lietuvoje šis vidurkis buvo 6,8.

Mažiau negu pusė (42 proc.) lietuvių sako, kad kai Lietuvoje bendrovė, samdanti darbuotoją, renkasi iš dviejų kandidatų, turinčių tuos pačius įgūdžius ir kvalifikaciją, negalia būna laikoma kandidato trūkumu. Visoje ES taip mano panašus skaičius respondentų – 40 proc. Mažiausiai taip manančių yra Airijoje – 21 proc.

Daugiau negu pusė (57 proc.) lietuvių sako manantys, kad ekonominė krizė prisidėjo prie diskriminacijos darbo rinkoje dėl neįgalumo augimo. 36 proc. Lietuvos gyventojų su šiuo teiginiu nesutiko. Europoje su tuo, kad žmonės su negalia per krizę imti labiau diskriminuoti, sutiko 53 proc. gyventojų, tam prieštaravo 40 proc.

Žmonių su negalia integracijos, veiklumo skatinimo, o taip pat diskriminacijos klausimai gruodžio mėnesį analizuojami regioniniuose forumuose „Kartu veikime drąsiai“, prasidėjusiuose renginiu Panevėžyje gruodžio 3 d. Gruodžio 5 d. svarbiausias asmenims, turintiems negalią, problemas aptarė Raseiniuose į forumą susirinkę bendruomenės nariai, gruodžio 9 d. forumas vyks Ukmergėje, gruodžio 11 d. – Telšiuose ir gruodžio 15 d. – Marijampolėje. Renginiuose dalyvauja Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Panevėžio, Raseinių, Ukmergės, Telšių ir Marijampolės regiono neįgaliųjų organizacijų atstovai, taip pat kviestiniai svečiai. Forumus organizuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei Neigaliųjų reikalų departamentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją