Sistema dar tobulinama

Vilniuje startavus elektroninei vaiko registracijai į darželį, iš karto atsirado didžiulė sistemos apkrova. Vilniečiai ėmė operatyviai bandyti naująją elektroninę paslaugą ir reikšti nuomonę, kaip ši, jų vertinimu, veikia.

Naująją elektroninę paslaugą siekta sukurti taip, kad ja būtų paprasta naudotis kiekvienam vilniečiui. Juk pagrindinis jos tikslas - palengvinti vaiko patekimą į darželį.

Vis dėlto Vilniaus miesto mero patarėjas Povilas Poderskis teigia, kad sistema iš pradžių galėjo pasirodyti sudėtinga, nes jos sukūrimo metu susidurta su įstatymų pokyčiais, kurie trukdė visiškai realizuoti registracijos internetu idėją.

Kaip bebūtų, programa integruota su tam tikrų institucijų duomenų bazėmis, todėl tėvams nereikia gauti jokių papildomų dokumentų, nebent registruojamas vaikas turi specifinių poreikių, serga tam tikromis ligomis, apie kurias darželis turėtų būti informuotas. Tačiau P. Poderskis užtikrina, kad po techninių procedūrų, sistema turėtų gerai funkcionuoti ir nesukelti rūpesčių.

„Dabar sistema pakankamai paprastai funkcionuoja, kad tėveliai galėtų pasirūpinti registracija į darželius iš namų. Iš savivaldybės pusės, ji garantuoja skaidrumą, atsekamumą ir, galų gale, suvokimą, kokią mes realiu laiku padėtį su vietomis darželiuose turime“, – komentuoja P. Poderskis.

Jis primena, kad sostinės gyventojai elektroninės registracijos į darželius sistemoje gali ne tik „užsiimti vietą eilėje“, bet ir stebėti, atsilaisvinusias vietas ugdymo įstaigose. Taip pat planuojama sistemą tobulinti, kad ji taptų vieta, kur tėveliai gali sužinoti viską apie darželius.

„Tai būtų įvairios funkcijos, kaip, pavyzdžiui susikeitimas su tėvais kituose darželiuose, ką žmonės dabar daro „Facebook'e“, o galėtų daryti tiesiog sistemoje, jiems rūpimos informacijos gavimas apie darželius ir kitos panašios funkcijos“, – teigia P. Poderskis.

Primename, kad ši elektroninė paslauga sukurta panaudojus Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

Eilės kol kas nemažėja

Nemažai sostinės tėvelių ir šį rudenį negavo progos savo atžalos vesti į darželį. Tiek privatūs, tiek valstybiniai darželiai perpildyti. Situaciją ketinama keisti plečiant esamus darželius ir įsteigiant naujus. Taip pat skatinamas privačių darželių kūrimas.

Vis dėlto reikia žinoti, kad elektroninė registracija visų problemų išspręsti negali. Mero patarėjas P. Poderskis sako, kad eilė į darželį formuojama pagal prioritetus, dažniausiai pagal gyvenamąją vietą, todėl dalis tėvų gali niekad nepatekti į norimą darželį.

„Jei esat deklaravę gyvenamąją vietą rajone, pavyzdžiui, Trakuose, bet norite vesti vaiką į darželį Vilniuje, jūs neturėsite gyvenamosios vietos prioriteto ir kad ir kiek ilgai jūs stovėsite toje eilėje, vis tiek turbūt jums nepavyks patekti į tą darželį“, – aiškina P. Poderskis.
Registracija

Gyventojai turėtų prisiminti patekimo į Vilniaus darželius tvarką. Svarbu žinoti, kad pirmenybė suteikiama įvaikintiems ar globą turintiems vaikams (išskyrus atvejus, kai laikinoji globa nustatoma tėvų prašymu), tos pačios įstaigos darbuotojų, dirbančių ne mažiau kaip vienerius metus pagal pagrindinio darbo sutartį, vaikams, šeimoms, kuriose vienu metu auga du ar daugiau vaikų, užsienio valstybių piliečių, diplomatinio korpuso darbuotojų, dirbančių Lietuvos Respublikoje esančiose užsienio diplomatinėse atstovybėse, vaikams. Jei šeima atitinka bent vieną iš šių kriterijų, vaikui iškart paskiriama vieta viename iš sąraše, kuris matomas naudojantis elektronine paslauga, nurodytų darželių.

Jeigu pirmu numeriu nurodyta ikimokyklino ugdymo įstaiga laisvų vietų neturi, tuomet vaikas užregistruojamas į antrą nurodytą sąraše, o jei ir tas darželis sausakimšas – į trečią. Taip patikrinamas visų gyventojo pateiktų darželių užimtumas.

P. Poderskis pripažįsta, kad eilės į darželius sostinėje yra bene didžiausios visoje Lietuvoje, todėl žmonės raginami nesusikoncentruoti tik į darželius, esančius jų kieme. Patariama apsvarstyti alternatyvas prie darbovietės ar kažkur pakeliui į namus, nes kitu atveju, eilės į darželius nesumažės. P. Poderskis priduria, kad tėvai turėtų pasvarstyti ir apie privačius darželius. Į juos patekti yra šiek tiek lengviau – laukiančiųjų eilė gerokai mažesnė. Tam savivaldybė ir yra skyrusi piniginę kompensaciją tėveliams, pasirinkusiems privačią ikimokyklinio ugdymo įstaigą.

DELFI primena, kad stokojantys kompiuterinio raštingumo įgūdžių ir dėl to negalintys elektroniniu būdu užregistruoti savo vaiką į darželį, neturėtų nusiminti. Norėdami išmokti naudotis internetu arba pagilinti jau turimas žinias žmonės gali pasirinkti viešosios interneto prieigos taškus, kur dirba specialistai, kurie nusiteikę padėti. Šie taškai sukurti ir toliau bus plėtojami panaudojant Europos Sąjungos fondų lėšas. Pagrindinis šių taškų tikslas yra teikti gyventojams galimybę pasinaudoti interneto teikiamomis galimybėmis ir taip skatinti informacijos visuomenės plėtrą. Taigi visi norintys gali visoje šalyje surasti viešosios interneto prieigos taškus, kurie aprūpinti kompiuteriais ir interneto ryšiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)