„Pirmiausia norėjau susipažinti su svarbiausiais pamatiniais dalykais, įgyti esminių įvadinių žinių, suvokimą ir supratimą apie kraštovaizdžio formavimą. Pasiskaičiusi Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto Kraštotvarkos katedros parengtą Kraštovaizdžio dizaino studijų programą supratau, kad pati geriausia strategija yra numatyta būtent čia.

Todėl šiandien džiaugiuosi ir dėkoju savo nuostabiems dėstytojams už pačias geriausias ir išsamiausias trejus metus trukusias studijas, kurios ne tik su kaupu pateisino mano lūkesčius, bet ir iš esmės pakeitė mano gyvenimą.

Kiekvienas, kuris dega noru ir jaučia pašaukimą dirbti aplinkos projektavimo bei tvarkymo srityje, turi žinoti, kad Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakultete yra sudarytos puikios sąlygos mokytis, pažinti augalų pasaulį, kurti. Kiek visko teko sužinoti per tuos trejus metus! Be galo atsidavę dėstytojai dažnai dirbdavo ne tik bendrai su visa grupe, bet ir su kiekvienu studentu individualiai. Tiek dėmesio tikrai nesu gavusi nei vienoje mokymosi įstaigoje. Todėl šiandien aš, įgijusi milžinišką žinių bagažą, jaučiuosi labai užtikrinta ir drąsiai žengiu savo profesiniu keliu. Dirbu privačiai. Priklausau Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjungai. Su didžiausia nostalgija prisimenu paskaitas, visus sutiktus žmones, patį Agrotechnologijų fakultetą, jaukiai įsikūrusį atokiame, nepaprastai vaizdingame gamtos prieglobstyje“, – apie kraštovaizdžio dizaino studijas pasakoja absolventė Evelina Zarembaitė-Pastarnokienė.

Išties įdomios kraštovaizdžio dizaino studijos Vilniaus kolegijoje skirtos suprantantiems meną ir jo vertę, besidomintiems dekoratyviniais augalais, jų auginimu, priežiūra, želdynų projektavimu, turintiems kūrybinių idėjų ir svajojantiems tapti kraštovaizdžio projektavimo profesionalais.

Studijų metu studentai mokosi parinkti dekoratyvinius augalus, dauginti, auginti, prižiūrėti juos pasitelkiant naujausias technologijas, projektuoti funkcionalius estetiškus meniškus želdynus, įvairių objektų aplinką, taip pat pagal projektus įgyvendinti atskirųjų ir priklausomųjų želdynų, gatvių ir miesto viešųjų erdvių aplinkotvarką želdynų, gatvių ir miestų viešųjų erdvių aplinkotvarkos planus, tinkamai prižiūrėti želdynus.

Būsimieji kraštovaizdžio dizaino specialistai Vilniaus kolegijoje studijuoja agrobiologijos pagrindus, vizualinės raiškos pagrindus, dekoratyvinius augalus, kraštovaizdžio architektūrą, želdynų priežiūros technologijas, aplinkotvarkos inžineriją, ekonomiką ir vadybą, kraštotvarką, kraštovaizdžio kompiuterinį projektavimą bei kitus dalykus. Svarbu tai, jog darbui reikalingus įgūdžius studentai lavina atlikdami mokomąją lauko, aplinkotvarkos profesinės veiklos, specializacijos ir baigiamąją profesinės veiklos praktikas. Praktikoms čia skirta net trečdalis viso studijų laiko.

Pagal tarptautinę ERASMUS studijų mainų programą būsimieji kraštovaizdžio dizaineriai pasisemti patirties vyksta į Vokietiją, Slovakiją, Graikiją, Turkiją, Ispaniją, Portugaliją, Lenkiją, Rumuniją ir kitas svečias šalis.

Po trejų studijų metų absolventai įgyja kraštovaizdžio projektavimo profesinio bakalauro laipsnį ir geba rengti želdynų kūrimo ar tvarkymo projektus, kai kurių nesudėtingų statinių projektus želdynams, sodyboms, organizuoti želdynų kūrimo projektų, įrengimo ir priežiūros darbus. Todėl sėkmingai randa darbą projektavimo, statybos ir aplinkotvarkos veiklą vykdančiose įmonėse, savivaldybėse ir jų įmonėse, valstybiniuose parkuose, botanikos soduose, taip pat užsiima individualia veikla ir teikia profesionalias konsultavimo paslaugas. Dažnas teigia, jog tai ne tik meninė profesinė veikla, bet ir gyvenimo būdas.

Beje, šiemet Vilniaus kolegija stojantiesiems iš viso siūlo 45 studijų programas.