„Siekdami apsaugoti savo klientų pinigus, mes atnaujiname efektyviausiai saugumą užtikrinančią priemonę – naujos kartos dažų įrangą. Įsibrovimo ar bankomato pagrobimo atveju dažai negrįžtamai sugadina bankomatuose esančius banknotus. Šie dažai užkerta kelią nusikaltimams pačioje pirminėje stadijoje. „Swedbank“ patirtis Švedijoje rodo, kad įdiegus šią technologiją grobiamų bankomatų tiesiog nebeliko, mažėja ir pasikėsinimų į bankomatus Lietuvoje“, – teigia „Swedbank“ Administravimo departamento vadovas Gintaras Rakauskas.

Kaip nurodo bankas, apsauginių dažų sistema reaguoja į bet kokius bandymus pagrobti ar išplėšti bankomatą, ji suveikia, jei mėginama atidaryti bankomato seifo duris, pjauti, sprogdinti, išversti ar išvežti bankomatą. Sistemai atpažinus minėtus veiksmus, banknotai yra suliejami ryškios spalvos (žaliu arba violetiniu) rašalu.

Juo padengti pinigai nėra tinkami nei mokėti, nei atsiskaityti už prekes ar paslaugas. Banknotų apsaugai naudojami dažai nenusivalo, nėra išplaunami ar pašalinami jokiomis cheminėmis priemonėmis. Be to, bandant išplauti apsauginius dažus, banknoto popierius keičia spalvą, pažeidžiami pagrindiniai banknoto apsaugos požymiai ir taip banknotas sugadinamas.

„Norime atkreipti gyventojų dėmesį – jei jums būtų duodama grąža žalia ar violetine spalva sulietais banknotais arba tokiais pinigais bandoma atsiskaityti prekybos vietose, reikėtų apie tai nedelsiant pranešti policijai“, – pabrėžia G. Rakauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)